shutterstock_290921921De multe ori, pregatirea unei calatorii in strainatate inseamna multa birocratie, drumuri suplimentare, timp suplimentar alocat rezolvarii problemelor de acest gen si – nu in ultimul rand – bani platiti in plus pe taxe.

Spre exemplu, tutorii sau parintii aflati in divort care doreau sa calatoreasca in vacante in strainatate impreuna cu un copil minor, aveau nevoie de o declaratie semnata pe propria raspundere de catre parintele care nu insotea minorul, prin care era de acord cu iesirea din tara a copilului. Declaratia trebuia sa fie parafata de un notar si sa contina, obligatoriu, si datele cu privire la perioada in care copilul ar fi calatorit in strainatate.

Ei bine, din 6 octombrie 2016, procedura s-a simplificat foarte mult, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 169/2016 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Iata care sunt noutatile si cat de simplu pot calatori acum minorii in strainatate:

1. In primul rand, copilul care calatoreste in strainatate doar cu unul dintre parinti va avea in continuare nevoie de acea declaratie pe propria raspundere semnata in fata unui notar (asa-numita procura) de parintele care nu insoteste copilul, insa perioada de valabilitate a acestui act este – conform noilor reguli – de pana la trei ani. Mai mult decat atat, actul va putea fi folosit pentru mai multe iesiri din tara in acest interval de timp, si nu doar pentru o singura calatorie – asa cum era pana in octombrie2016.

2. In al doilea rand, noua lege prevede faptul ca minorii care calatoresc in strainatate insotiti de o persoana majora, alta decat unul dintre parinti (asa cum se intampla in cazul copiilor care calatoresc in strainatate cu burse de studii, in tabere sau excursii organizate), nu mai sunt obligatorii precizarile din declaratie privind scopul, durata sau ruta calatoriei. Dar potrivit legii, in situatiile de acest gen, declaratia trebuie sa fie semnata in fata notarului de catre ambii parinti ai copilului.

3. Copiii care au domiciliul sau resedinta in strainatate si calatoresc, insotiti, cu scopul intoarcerii la acel domiciliu sau resedinta din strainatate, nu mai au nevoie de nicio declaratie la iesirea din Romania. Pentru acestia, este suficienta prezentarea in fata politistului de frontiera a adresei din documentele oficiale care atesta acest fapt. Vechea lege le interzicea copiilor sa paraseasca Romania fara acordul parintelui, parintilor sau ai tutorilor legali, chiar daca acestia aveau domiciliul sau resedinta in strainatate.

*Sursa foto: Chinnapong / Shutterstock.com