Nu este nici un secret faptul ca am fost si sunt un sustinator sincer al Litoralului Romanesc. Si nu din patriotism sau din naivitate si, sper, nici din incapatanare. Ci pentru ca am convingerea ca Dumnezeu ne-a daruit o mare si niste plaje de foarte buna calitate si chiar daca nu am capatat si clima din Antalya, ne-a ferit totusi de o vreme precum cea la Marea Nordului.

Faptul ca am o proprietate in Costinesti ma face oarecum “prizonier” de week-end-uri de vara pe Litoral. Ajung probabil de vreo 10 ori pe an la Marea Neagra si de fiecare data sunt curios sa vad ce s-a mai facut, ce s-a schimbat, cum pulseaza viata in statiunile de le Litoral. Nu sunt un fan al statiunii Mamaia. Imi place la Neptun – Olimp, acolo e mai liniste, e verdeata si sunt mai putine alge. Muzica nu bubuie pe plaja, parcarile nu sunt ticsite cu limuzine de lux, iar pe sezlonguri se bronzeaza oameni linistiti.

Ca de fiecare data si acum, la prima mea iesire spre Neptun-Olimp de anul asta, am cascat larg ochii sa vad schimbarile. Si, daca in anii trecuti imi era destul de greu sa observ ca ceva se intimpla, iata ca acum m-am frecat bine la ochi si greu imi venea sa cred ce vedeam. Toata strada principala care pleaca de la Olimp si merge pana spre Jupiter este refacuta si trotuarele (vechi de peste 40 de ani) au fost marite si au capatat o fata noua. In mod deosebit mi-au placut aceste trotuare, care au fost alcatuite din dale de vreo 3 nuante si care au reusit sa creeze un efect de eleganta si de simetrie. Cred ca a fost o lucrare sscumpa, dar, si acesta este al doilea gand, caci primul este legat de bucuria de a vedea ca se mai intimpla cate ceva bun. Ma interesez si aflu ca sunt bani veniti prin Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Iata a doua surpriza: se mai intimpla asadar si lucuri normale, adica, nu mai conteaza ca ministerul are o culoare politica si autoritatea locala alta, se dau bani acolo unde sunt proiecte. E un semn ca intram in normalitate ? Mai constat ca strada si trotuarele nu sunt singurele schimbari! Cele doua lacuri din Neptun au fost curatate si unite prin-un fel de canal. Iar peste acesta , pe drumul de la strada mare catre “stegulete“ s-a facut un pod. Am crezut ca este un pod peste vreo autostrada sau macar peste un drum national. Nu e asa, dedesubt se afla un canal de vreo 3 m. Dar ce mai conteaza, bine ca s-a facut, ar putea zice unul-altul.

Surprizele continua! Descopar si iluminat de jur imprejurul lacurilor dar si dale puse pe drumurile inguste ce le inconjoara. Prin urmare, sunt semne ca Neptun-Olimp se transforma din amintire in viitor. Ai sentimentul ca nici nu mai conteaza faptul ca intr-un loc, pe mijlocul trotuarului proaspat facut este lasata deschisa o gura de canal neacoperita si nesemnalizata, ca terminatiile catre spatiile verzi si garduri sunt departe de normalitate, ca au ras toate spatiile verzi si florile de pe margine ( asa necajite cum erau ele inainte ) transformandu-le in parcari si alte exemple care se incadreaza in mereu prezentul romanesc “merge si asa“. Am ajuns sa gandim ca e bine ca se face ceva, indiferent cat a costat, indiferent ca se putea mai bine sau ca s-au stricat alte lucruri. Asta ma sperie de fapt cel mai mult….

Dar as incerca sa merg mai departe decat acest “bine ca s-a facut“ chiar daca aproape toti imi vor spune ca sunt mereu nemultumit si carcotas. Numai ca nu am cum sa vad ca cei care ne conduc destinele, fie ele locale sau nationale, nu reusesc sa gandeasca strategic si sa actioneze eficient. Faptul ca avem trotuare si pod la Neptun ne bucura si erau necesare, fara doar si poate. Dar erau ele oare prioritati?! Nu cumva era mai eficient sa incepem cu spatiile verzi ? Sau cu o actiune de curatenie ? Pentru ca, am uitat sa va spun, mergand pe trotuarele noi te ingrozesti de mizeria de pe margine si de faptul ca pe langa distrugerea florilor atat in Neptun cat si in Olimp, spatiile verzi arata ca si cum nu au fost ingrijite de ani de zile. O sa vina autoritatile sa spuna ca “se vine cu coasa de doua ori pe vara“. Nu am nici un fel de dubiu ca, daca in loc de trotuare sofisticate se construiau trotuare mai simple, cu diferenta de bani se puteau face multe spatii verzi. Sau, daca podul peste “canalul“ dintre cele doua lacuri se facea adecvat, cu diferenta de bani se plateau sisteme de irigatii pentru toate florile. Ori, daca nu ajungeau, macar se puteau reface stalpii de la “stegulete“ care sunt ruginiti si care nu mai poarta nici un stegulet (probabil ca oricum ar risca sa se prabuseasca sub greutatea steagurilor), desi “steguletele de la Neptun“ reprezinta un simbol al statiunii, pe care, precum multe altele, le-am lasat sa decada.

Ce mi-a mai placut ?
Sunt in zona cateva locatii bune. Omul sfinteste locul zice romanul si nicaieri nu se vede mai bine asta ca in locuri in care de jur imprejur e nenorocire si unul, altul reuseste TOTUSI sa arate cu totul altfel. Ca vorbim despre Hotel Cocor, despre Terasa si Pensiunea Delfinul, ca ne bucuram ochii la vizitarea hotelurilor din complexul 2 D sau ne delectam intr-o seara la Complexul Ciresica, iata numai cateva exemple CA SE POATE ! De curand s-a terminat si ceea ce se poate numi un resort romanesc si care se cheama Mediteraneo. Arata super, fara indoiala. La fel de ingrijita ca in fiecare an este si terasa Why Not unde mancam vestitul suberek cu branza sau carne. Palaria jos in fata acestor oameni, care nu numai ca rezista in mijlocul unei zone care pana anul respire un aer de abandon complet, iar acum incepe sa se ridice, ba chiar par sa prospere.
Dupa multi ani am vazut ca pe plaja s-a pus un fileu nou la terenul de volei si porti de fotbal cu plasa ! Bravo!

Ce nu mi-a placut ?
Aici lista este , din pacate, mult mai lunga. Am inceput-o mai sus mentionind mizeria, canalele neacoperite si tot felul de resturi de metale ruginite pe si langa plaja. Groaznic , insa, este mai ales faptul ca de la an la an plaja devine mai ingusta. Si aici nu vorbim de niste centrimetri pe an, ingustarea se vede cu ochiul liber, anul asta numara metri de plaja acoperita de apa. Si, pentru a ramane in zona plajei (intre Neptun si Olimp), nu pot si nu pot sa inteleg de ce de ani de zile tot terasamentul intre plaja si faleza, acoperit cu niste buruieni, nu poate sa fie transformat intr-o pajiste frumoasa cu flori, pentru ca cei care stau pe plaja sau in apa sa se bucure de o priveliste colorata si ingrijita. In ceea ce priveste amenajarile pe plaja, an de an ma izbeste faptul ca operatorii de plaja nu sunt in stare sa ofere clientilor scrumiere si toti copilasii sunt nevoiti sa se joace in amestecatura de nisip, chistoace si coji de seminte , generata de o larga majoritate de cetateni “civillizati”.

Nu mi-a placut (si nu-mi place de ani de zile) starea in care se afla “perla litoralului romanesc“ , complexul Panoramic-Amfiteatru- Belvedere. Il stiu si il respect mult pe proprietar, caruia ii spuneam acum cativa ani cand a cumparat cele 3 hoteluri, ca ma bucur ca el a reusit sa intre in posesia complexului, pentru ca eram convins ca in doi – trei ani o sa vedem acolo ceva de exceptie. Din pacate, nu a fost sa fie asa si cu toata intelegerea pentru faptul ca am intrat in criza, nu inteleg cum de totusi nu se gasesc solutii.

Ce sa mai vobim despre multele hoteluri din zona cumparate de oameni care nu au nimic de-a face cu turismul si care au dorit exclusiv sa aiba niste proprietati imobiliare. Nu stiu ce si cat mai valoreaza niste proprietati care arata jalnic de ani de zile si unde se mai duc, cand si cand, reprezentantii unor sindicate. E mare nevoie in astfel de cazuri sa se introduca un fel de “taxa pe paragina“.

Unul dintre hotelurile, care arata ca acum 30 de ani, apartine statului roman si se cheama Dacia. Am vazut de multe ori la televizor si nu numai demnitari romani, care au condus sau conduc turismului romanesc si care ii mustruluiau pe hotelieri ca “nu fac si nu dreg“. Dar cu un hotel precum Dacia din Neptun nu putea, oare, statul roman sa dea un exemplu pozitiv ? Hotelul e aproape de mare, are teren destul de mult, incat sa se fi construit o piscina, se putea face un complex all inclusive, care sa se intoarca dupa soare. Ce s-a facut ? Nimic! O alta paragina….

In fata lui, se inalta semeata o alta ruina, Hotel Ovidiu. Urma sa se renoveze, sa fie gata anul trecut, cand macar era impachetat in reclame. Acum arata ca dupa terminarea unui razboi. Langa el-un teren cu alte vestigii ale unei epoci apuse, incat persista gandul ca un razboi a fost de curand incheiat.

Biserica din Neptun este imbracata in schele de peste 8 ani, nimeni nu e in stare sa o termine. Macar si din donatii minore facute de turisti (daca stia cineva cum sa ne ceara) si dupa atatia ani tot se facea.
Multe terase de pe plaja sunt inchise. Dar nu pur si simplu inchise,ci “baricadate”, asa cum s-au aparat ele de iarna de anul trecut si pana acum. Cele care au deschis sunt goale de turisti! E trist…

Plaja confiscata intre Neptun si Olimp trebuie deschisa
De cand eram tanar fecior si mergeam la Olimp-Neptun stiu ca uram serios faptul ca, daca vreau sa merg de la Olimp la Neptun nu o pot face pe plaja, ci trebuie sa ocolesc prin statiune. Cineva mi-a explicat atunci ca acolo se cazeaza Tovarasul Ceusescu si cel mai bine este, cand trec pe acolo, nici sa nu mai uit spre gard, ca sunt tot felul de neni acolo cu pusca, pe care privirile curioase ii pot deranja, si e bine sa merg in pas alert, dar sa nu alerg si sa nu ma intreb ce si cum e dincolo de gard. Si, de fapt, nici nu prea era cazul sa merg eu pe langa acel gard pentru ca, de multe ori, straduta aia era inchisa, iar ocolul era si mai mare. Vila lui Ceausescu era ceva la care nici nu indrazneam sa ma gandesc atunci.

Acum, de cativa ani buni de zile, merg pe acolo, ma uit si pe plaja baricadata, ma uit si spre dig, merg agale pe langa acel gard si constat ca nici macar pe acolo nu au avut grija sa puna niste flori si sa adune pet-urile si, pentru ca nu trebuie sa ma grabesc, ma gandesc cum oare mai este posibil asa ceva la 22 de ani de la revolutie. O vila folosita cand si cand de Presedintele Romaniei, o armata de oameni care pazesc minut de minut, probabil tot anul, un domeniu imens cu plaja cu tot care separa normalitatea din Olimp de cea din Neptun. Am fost si eu prin multe tari, dar nu am gasit niciunde portiuni de plaja blocate, care sa oblige trecatorii sa ocoleasca cate 20 de minute cand ar putea parcurge aceasta zona in 3 minute. Eu cred ca nu mai exista nici un fel de argument normal la solicitarea ca aceasta portiune de plaja sa fie redata, impreuna cu digul si portul respectiv, folosintei turistice normale. Mai mult, tot acel domeniu ar trebui sa fie folosit de statul roman pentru ca intr-un parteneriat public-privat sa faca un resort mare cu o capacitate de 6-800 de locuri, cu piscine, cu restaurante, cu all inclusive, asa cum sunt cu sutele prin Turcia sau alte locuri din lume. Un alt exemplu pe care statul roman ar putea sa-l dea investitorilor din turism pe care ii critica, dar pe care nu i-a sprijinit niciodata cum se cuvine.
Acest domeniu cu plaja lui cu tot reprezinta cea mai mare nedreptate care i-a fost facuta din punct de vedere istoric statiunii Neptun-Olimp. Aceasta nedreptate trebuie sa inceteze!

Neptun – Olimp, incotro ?
Ce trebuie sa se intample in aceasta zona pentru ca lucrurile sa se indrepte ? Sigur ca dupa ce au fost facute mari greseli, nu e simplu sa lupti cu consecintele. Cea mai mare problema vine din privatizare. In lipsa viziunii si a gandirii strategice pe termen lung, mai –marii de atunci au crezut ca impartirea pe cat mai multe bucatele (spre indestularea cat mai multor guri) si vanzarea pe cel mai bun pret reprezinta solutia. Istoria a demonstrat contrariul. Oricine poate face un calcul relativ simplu: ce s-ar fi intimplat daca statul dadea activele respective, in urma unei planificari a intregii statiuni, pe 1 euro cu conditia ca cei care cumpara sa investeasca sumele de bani, pe care ei oricum le-au platit (asa mici, cum au fost ele) in renovare si dezvoltare in interval de 1 an de la vanzare ( ca sa nu vorbim despre intrarea statului cu activele respective in partneriate public-private ). Statul nu ar fi incasat niste bani imediat (pe care oricum i-a cheltuit de-a valma), dar turismul ar fi mers in continuare, ar fi generat locuri de munca, am fi adus bani proaspeti in tara prin turistii straini, s-ar fi platit tva-uri, dari sociale, impozite pe profit, pe dividende si asa mai departe. De atunci si pana acum statul ar fi castigat inzecit, dar nu ar fi castigat numai el ci si noi. Bun, asta a fost, dar ce urmeaza?

Revenim la viziune si la un om sau un grup care sa STIE ce vrea. Mai sunt locuri unde se poate construi, mai sunt investitori, care se pot implica. Poate chiar si actualii proprietari ar investi, daca ar avea o perspectiva. Dupa 22 de ani in care statul a dezamagit pe toti cei din industria touristic, probabil ca tot de la el este se asteapta acum sa dea semnalul invers. Personal,cred insa ca singura solutie viabila este mobilizarea societatii civile, a oamenilor de afaceri, a antreprenorilor. Ei, cei din zona, ar trebui sa-si ia soarta in mana, sa faca un plan coerent si sa il IMPUNA autoritatilor locale si centrale. Sa inceteze sa se planga pe la colturi, sa se lamenteze si sa comenteze ca niste babute pe prisma casei. Si sa inceteze sa se gandesca la faptul ca politica cea corecta este “scapa cine poate“. Chiar daca poti trai intr-o oaza, chiar daca supravietuiesti, fiind gospodar, chiar daca…. nu stiu care este placerea de a trece asa prin viata.

Visez la momentul in care Neptun-Olimp va avea din nou imaginea, atmosfera si mirosul din anii ‘70-‘80. Este o amintire pe care o doresc retraita in viitor. Si sunt sigur ca se poate. Schimbarile din acest an, in pofida tuturor criticilor aduse mai sus, ma fac sa ma gandesc la faptul ca, in curand, acest vis va deveni realitate. Semnele normalizarii au aparut. Si, chiar daca este greu, SE POATE. Ideea este sa preia cineva initiativa, altcineva decat autoritatile, fie ele centrale sau locale. Astept “localnicul razboinic” care isi asuma rolul. Imi pare rau ca eu nu locuiesc in acea zona, desi mi-ar placea. Nu numai pentru ca iubesc marea, plaja si soarele, dar si pentru ca mi-ar fi placut sa-mi asum acest rol!