Barcelona este un oras perfect, frumos, irezistibil, care ne infierbanta imaginatia si la care ne intoarcem mereu si mereu, descoperind stradute, alei, magazine si restaurante incredibile. Timpul sta in loc atunci cand esti in orasul lui Gaudi, iar stralucirea Barcelonei a fost descrisa de scriitori celebri, de pictori si de muzicieni in piesele lor. Sunt total de acord cu aceste afirmatii, ca doar eu le-am scris. Insa am avut ocazia sa vad si cealalta parte a orasului, “the dark side”, ca sa zic asa. Si atunci m-am gandit sa va dau cateva sfaturi despre ce sa ocolesti atunci cand te afli in Barcelona…

Iata ce sa ocolesti in Barcelona!

1. Nu vizita Sagrada Familia!

Suna ciudat? Poate! Insa biserica este pe dinafara atat de frumoasa, de mareata si viziunea lui Gaudi atat de nebuneasca, incat daca vei patrunde in Sagrada (asta dupa un rand de cateva ore si 12 euro/persoana), vei avea o mare dezamagire. Sau poate nu… daca adori lucrurile neterminate si cu un aer oarecum trist.

2. Nu merge la plaja!

Aici parerile sunt impartite. Barceloneta mi s-a parut o plaja frumoasa si foarte mare, cu un peisaj deosebit. Da, am primti zeci de avertizari sa nu merg acolo din cauza hotilor si da, am fost abordata de vanzatori de droguri si de diversi indivizi ciudati. Insa nu mi s-a parut o zona foarte periculoasa, daca stai mereu cu ochii pe bagaje, portofele si aparatele foto. Eu am petrecut o zi frumoasa pe Barceloneta, la un picnic cu chorizo si Sangria, insa nu v-as recomanda sa mergeti la plaja si sa inotati acolo. Este chiar periculos!

3. Nu manca la restaurantele de pe Rambla si nu te caza in zona!

Preturile sunt uriase, iar riscul sa fii inselat sau jefuit imens. Aglomeratie mare, statuete umane care cersesc, un peisaj dezolant si gata, tabloul pe care ti-l imaginai despre Rambla a fost distrus. In defintiv povestile despre Rambla depasesc cu mult realitatea. Nu ai ce sa vezi pe Rambla, decat daca simti o atractie fatala spre grotesc. Hostelurile din zona sunt scumpe, pline, dezgustatoare si periculoase. Nu vreau sa te sperii, insa daca mergi pentru prima data in Barcelona sau nu esti un calator avizat, mai bine ocoleste Rambla – nu pierzi nimic, dimpotriva! S-ar putea sa ramai cu banii in buzunare…

4. Ocoleste strada Sant Pau din Cartierul El Gotic, zona Rambla!

Eu am ajuns in zona din intamplare si de aceea m-am gandit ca este mai bien sa te avertizez! Dupa o “grozava” plimbare pe Rambla, cautand un hotel sau un hostel cat de cat ok, am ajuns in apropiere de El Gran Teatre del Liceu, langa statia de metrou Liceu. Imediat pe stanga incepea o straduta modesta, aglomerata si cu reclame luminate la multe locuri de cazare. Asa ca am mers pe acolo. Peisajul este ca in filmele americane de actiune: mexicani beti, negri drogati, hoti, priviri insistente, rasete si ochi care te privesc de dupa fiecare perdea. Este ca si cum intr-o secunda, dupa un colt de strada, ai parasi Barcelona si centrul turistic al acesteia si te-ai infiltra intr-o lume “speciala”. Abia dupa ce am traversat lunga strada si m-am simtit in siguranta, am facut un research. Si ce sa aflu? Carrer de Sant Pau este una dintre cele mai periculoase zone ale Barcelonei, locul de unde au disparut multi turisti sau cel putin bunurile lor.

5. Nu te apropia de Gara Sants!

Chiar in centrul Barcelonei se afla Placa d'Espanya, cu celebrele turnuri venetiene, iar in apropierea acesteia, la 150-200 de metri, se afla Cartierul si Gara (cea mai mare din oras) Sants. Intr-o noapte ciudata, in care nu aveam unde sa dorm, m-am gandit la gara ca la o solutie normala si sigura (obisnuita fiind din Romania). Insa Barcelona imi rezervase inca o surpriza de proportii. Gara Sants este inefcta, inchisa noaptea, plina de personaje intunecate si mizerabile, de hoti, de betivi si de baruri in care clientii sunt pe masura: travestiti, prostituate, raufacatori. Am aflat ca nu multi turisti au scapat neatacati din zona, deci as putea sa ma declar multumita ca ma numar printre acestia.