Ti-ai pregatit o vacanta de vis si de abia astepti sa pleci? Dar cu bugetul cum stai? Cei mai multi dintre noi avem un buget fix sau foarte putin elastic atunci cand vine vorba de concediu. Si chiar daca se spune ca o data pleci in vacanta si ca trebuie sa-ti faci toate poftele, sa cheltui niste bani degeaba nu este tocmai o afacere. Noi am scris despre cateva situatii care te vor face sa pierzi bani si te sfatuim sa le citesti cu atentie si sa le identifici in vacanta ta, iar apoi sa le ocolesti…

 

 

Cum sa cheltui mai putin in vacanta

 

1. Nu schimba banii in aeroport. Unii calatori cunosc faptul ca bancomatele si casele de schimb valutar din aeroporturi si gari sunt “setate” pe cursuri mult diferite de cele din orase. Insa altii nu. Este bine sa ai bani schimbati inainte de a pleca din tara, daca este vorba de o valuta comuna, ca euro sau dolari. Daca pleci in tari exotice, ca Thailanda de exemplu, mergi cu banii pe card si ii vei scoate acolo direct in bancnota locala sau vei plati la comercianti cu cardul.

 

2. La restaurante, magazine, hoteluri si in taxiuri plateste intotdeauna cu moneda locala. Multe dintre aceste servicii vor incasa si alte valute, insa te vei pacali, platind mult mai mult.

 

3. Nu lua un taxi direct din aeroport sau din gara. Cel mai bine este sa faci o comanda sau sa verifici tarifele inainte de a te urca in masina. Verifica daca este de firma si negocoaza pretul (in unele locatii, evident).

 

4. La piata, magazine si buticuri, in unele zone din lume (Africa, Asia) poti negocia pretul marfurilor si chiar este recomandat sa o faci. Vanzatorii se asteapta la acest lucru si vor negocia cu tine, lasand la pret pana cand veti fi amandoi multumiti. Iar tu vei castiga multi bani!

 

5. De multe ori magazinele care afiseaza reduceri de 50-70 % maresc mult preturile inainte de campaniile respective. Nu intotdeauna marfurile care sunt la reducere sunt si ieftine, de fapt s-ar putrea sa platesti mai mult decat face.

 

6. La hotel verifica preturile de la mini bar sau de la room service, inainte de a comanda. Acestea sunt de obicei destul de mari si la sfarsit s-ar putea sa ramai fara bani.

 

7. Mergi la restaurante mici, unde mananca localnicii, in zone mai putin turistice. De cele mai multe ori mancarea este mult mai buna si preturile excelente. Astfel iti vor ramane bani sa te rasfeti cu un cadou frumos si sa cumperi suveniruri pentru familie!