Dacă anul acesta îți dorești să ajungi în China, aceasta fiind noua destinație de vacanță aleasă de tine, trebuie să știi că ai nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat. Din fericire, procedura de obținere a acestui document a fost simplificată considerabil la finalul anului 2018. Iată tot ce trebuie să știi pentru a obține rapid viza.

Viza pentru China – Cum aplici?

Primul pas pe care trebuie să îl parcurgi atunci când vrei să obții viza pentru China constă în aplicarea pentru aceasta.

Dacă deții un pașaport simplu, poți face acest lucru în cadrul Centrului de Viză pentru China.

În schimb, dacă deții un pașaport oficial, de serviciu sau diplomatic, cererea ta de aplicare pentru viză trebuie să fie depusă în cadrul Secției Consulare a Ambasadei Chinei în România.

Pentru prima variantă, va trebui să faci o programare în prealabil, în timp ce a doua variantă nu necesită respectarea acestei formalități.

Culegerea amprentelor solicitanților

Cel de-al doilea pas al procedurii necesare pentru obținerea vizei constă în culegerea amprentelor solicitanților. Centrul de Viză pentru China este împuternicit de Ambasada Chinei în România (București, Șos. Nordului Nr.2, Sector 1) pentru a face acest lucru.

Dacă ai vârsta cuprinsă între 14-70 ani, trebuie să mergi personal la Centrul de Viză pentru a depune actele și a fi culese amprentele. Colectarea acestora este valabilă timp de cinci ani, nefiind necesară depunerea lor din nou, dacă în acest interval de timp resoliciți obținerea vizei.

Dacă deții un pașaport diplomatic sau de serviciu culegerea amprentelor tale nu mai este necesară pe parcursul acestei proceduri.

Viza pentru China – Completarea online a formularului

Completarea online a formularului de cerere pentru viză este o procedură necesară în cazul solicitanților de viză, cu excepția celor care dețin pașaport diplomatic sau de serviciu.

Formularul poate fi completat prin sistemul online sau prin intermediul site-ului Centrului de Viză pentru China. Reprezentanții acestui centru nu sunt cei care examinează și aprobă vizele, aceștia având doar rolul de a primi solicitările și de a colecta amprentele.

Reprezentantul consular al Ambasadei Chinei în România este cel care decide acordarea sau refuzul acordării vizei, durata de valabilitate a acesteia și numărul de intrări posibile.

Actele necesare pentru obținerea vizei pentru China

Iată care sunt actele pe care trebuie să le prezinți pentru a obține viza pentru China:

 

  • Pașaportul – Acesta trebuie să fie valabil pentru o perioadă mai mare de șase luni și trebuie să includă pagini libere pentru aplicarea vizei, în cazul aprobării acesteia. În plus, trebuie să incluzi în dosar și o copie xerox a paginii cu informații personale din cadrul pașaportului.  
  • Formularul de viză – După completarea online a formularului de solicitare a vizei pentru China, acesta trebuie să fie tipărit, urmând să fie inclus în dosarul de viză. 
  • Fotografii – Ai nevoie de două fotografii realizate recent, de tip pașaport, color. Una dintre aceste fotografii va fi lipită pe formular.
  • Actul care atestă condițiile de ședere în China, în original și copie.

Taxele aferente obținerii vizei pentru China

Cetățenii români care au nevoie de viză care să prevadă o singură ședere pe teritoriul Chinei trebuie să achite taxa de 280 lei.

Cea aferentă pentru două intrări este de 420 lei, iar dacă optezi pentru intrări multiple, timp de jumătate de an sau un an, va trebui să achiți 540, respectiv 840 lei.

Taxa de urgență este în valoare de 100 lei/persoană, iar cuantumul celei de extra urgență este de 150 lei /persoană.

După efectuarea programării online, validarea actelor necesare și achitarea taxei aferente, poți ridica viza pentru China din aceeași locație, în ziua și la ora stabilită.