In drumurile noastre prin Capitalele europene ne oprim deseori la muzeele celebre pentru a admira operele de arta si expozitiile uluitoare din cadrul acestora. Louvre, Metropolitan, Hermitage sunt doar cateva “nume” pe care multi dintre noi le au in palmaresul de turist. Insa pentru cei cu adevarat iubitori de arta si de trasee culturale offroad, le recomand cateva atractii artistice interesante, atat din Europa, cat si din lume. Iata mai jos detalii…

5 Excursii perfecte pentru iubitorii de arta

1. Arles, Franta

Parisul are maretul Louvru, insa micul orasel Arles din Provence adaposteste peste 200 de picturi ale celebrului Vincent van Gogh, realizate in doar 15 luni. O plimbare pe strazile batute de vant si arse de soare ale orasului va fi ca o adevarata calatorie in picturile lui Van Gogh.

Exista tururi organizate (Van Gogh Trail) care te vor purta prin locurile unde a trait si a creat marele pictor, incluzand mirificul colt al lumii unde a fost realizata pictura Starry Night Over the Rhone. Nu rata Manastirea St Paul de Mausole, locul unde Van Gogh s-a cazat in anul 1889 si a pictat peste 150 de opere de arta.

2. Barcelona, Spania

Barcelona a fost considerata o adevarata scena a artei, arhitecturii si stilului inca de la sfarsitul secolului al 19-lea, cand excentricul Antoni Gaudi le-a punctat la toate trei categoriile.

Gaudi si prietenii sai modernisti au lasat o amprenta incredibila asupra orasului, schimbandu-l pentru totdeauna. Fa o incursiune in lumea lui Gaudi, in minunata Barcelona si viziteaza Casa Batllo, Casa Mila sau La Pedrera, Sagrada Familia si Parcul Gruel.

Daca pana acum ai vizitat toate atractiile din Barcelona, ofera-ti acum un tur cultural, doar pentru a savura operele geniale ale arhitectului “nebun” Gaudi.

3. Bristol, Anglia

Te va mira cu siguranta aceasta alegere, insa Bristolul este un oras in plina dezvoltare si are cu ce se lauda. Artistul de graffiti Bansky – a carui identitate este un bine-pastrat secret – si-a expus operele subversive in multe locuri. In Bristol vei gasi o multime de pereti cu adevarate capodopere semnate de Bansky, care se zvoneste care ar fi localnic aici.

Admira lucrarea sa “love-triangle” din Park street, apoi cea de pe Cheltenham Road (Thekla club-boat) si multe altele.

4. Mexico City

Daca te afli pe partea cealalta a Atlanticului anul acesta, opreste-te in coloratul si energicul Mexico City, unul dintre orasele-mecca ale Americii. Pentru inceput viziteaza muzeul Frida Kahlo in Caza Azul, locul unde Frida s-a nascut, a trait si a murit, lasand opere de arta memorabile care evoca anii '40 si relatia sa extravaganta cu Diego Rivera.

Peste tot in oras poti vedea picturi murale semnate Diego Rivera (de exemplu in statiile de metrou) sau la Palacio de Bellas Artes.

5. Polynesia Franceza

Pictorul francez post-impresionist Paul Gaugain s-a retras la un moment dat din lumea artei si a locuit in mijlocul Pacificului, in Tahiti (Polynesia Franceza). Gaugain a ajuns aici in anul 1891 si a petrecut cativa ani foarte productivi, inainte de a se muta pe Hiva On, o insula unde a construit Maison du Jouir – care poate fi vazuta si astazi.

Hiva Ora este un paradis pe pamant: flori tropicale, vegetatie luxurianta, rauri cristaline si varfuri semete. Aici vei putea admira operele lui Gaugain si chiar vei putea lua cateva lectii de pictura intr-un cadru natural unic in lume.