Filerimos, Rhodos

Rhodos este cea mai mare insula din lantul de insule grecesti Dodecaneze din Marea Egee. Oamenii sai calzi si plajele curate fac din aceasta insula sa fie irezistibila pentru pasionatii de calatorii.

Este un loc in care vei dori (cel mai probabil vei avea nevoie) sa inchiriezi o masina pentru a te deplasa dintr-o parte in alta. Pentru a conduce de la o atractie turistica la alta, dureaza in jur de 1h15m, insa nici nu vei sesiza cum zboara timpul, fiind prea ocupat de peisajele superbe de pe insula.

Printre atat de multe locatii si puncte de interes pe care insula Rhodos le are de oferit, iata, in acest articol, 5 atractii turistice pe care nu ai voie sa le ratezi. Tine minte, Rhodos inseamna mult mai mult decat mare cristalina si nisip fin. Vizitarea urmatoarelor locuri iti vor lasa amintiri nemaipomenite pe care nu le vei uita prea curand.

  1. Manastirea Tsambika

Aceasta biserica mica, bizantina, dedicata Fecioarei Maria, este situata pe varful unui deal stancos care ofera vederi impresionante. Drumul spre manastirea Panagia Tsambika este pe strada principala care, de asemenea, duce spre plaja Tsambika. La cativa metri inainte de plaja, trebuie sa mergi sus, pe deal, la o altitudine de 300 de metri. Acolo, vei putea zari misterioasa manastire, marcata de o legenda veche. Legenda spune ca pelerinii de sex feminin trebuie sa urce pe drumul catre biserica tarandu-se in genunchi si pe maini daca vor sa se roage la fertilitate si la sansa de a avea un copil, acest ritual avand loc, de regula, in timpul unui festival ce are loc la inceputul lunii septembrie.

Manastirea dateaza din secolul al XVII-lea si pastreaza inca fragmente de fresca; icoana facatoare de minuni se afla intr-un lacas separat, incriptionat cu támmata. Chiar daca nu esti un om religios, aceasta excursie merita sa fie facuta, pur si simplu pentru frumusetea manastirii si a peisajelor pe care le vei vedea din varful dealului.

  1. Valea Fluturilor

Situata la aproximativ cinci kilometri sud-est de satul Theologos (sau Tholos) si la sud de aeroport, Valea Fluturilor (Petaloudes) este una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice de pe insula Rhodos.

Petaloudes este, de fapt, o casa de vacanta si nu o casa de fluturi, dar fluturii tigru de Jersey, care sunt atrasi de arborii orientali rasinosi din imprejurimi sunt o atractie pentru turisti. Mai exact, in cursul lunii august, mii de fluturi tigru de Jersey coplesesc valea, in scopul de a se reproduce.

Intreaga vale este pastrata sub forma unei rezervatii naturale pentru vizitatori, care se pot catara prin copaci, pot sa se plimbe in jurul cursurilor de apa, iazurilor si cascadelor, in timp ce admira frumoasele vietati cu aripi colorate.

  1. Orasul vechi 

Incepand cu anul 1309, Cavalerii Ioaniti, de asemenea cunoscuti sub numele de Cavalerii Templieri, au preluat controlul orasului Rhodos. In urmatorii 200 de ani, acestia au construit, au extins si si-au protejat insula.

Realizarea lor cea mai mare a fost cetatea orasului, care se gaseste la extremitatea nordica a insulei. Acest oras medieval, acum parte a patrimoniului mondial UNESCO, este in ziua de azi cea mai mare atractie turistica a insulei Rhodos.

Orasul Vechi Rhodos este unul dintre cele mai mari orase medievale din Europa. Zidurile maiestuoase, opulenta Palatului Marelui Maestru si portile cetatii fac din Orasul Vechi Rhodos un loc halucinant de frumos.

Orasul cetate este un loc fascinant – magazine, cafenele, restaurante, muzee, monumente, piete, biserici si case particulare, toate coexista in interiorul fortificatiilor de piatra.

Daca iti este foame, mergi la restaurantul Dinoris din Piata Muzeului pentru a manca cele mai bune fructe de mare de pe insula. Apoi fa o plimbare in afara orasului cetate si intra in zona portului pentru a vedea locul in care una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, Colosul din Rhodos, se gasea candva.

Colosul din Rhodos a fost construit de faimosul sculptor Chares si se inalta maiestuos la 30 de metri inaltime la intrarea in port, unde a stat timp de 60 de ani. Din pacate, aceasta statuie colosala a fost distrusa in urma unui cutremur care a avut loc in anul 226 i. Hr.

  1. Lindos si Acropolele sale

Lindos este unul dintre siturile arheologice cele mai impresionante de pe insula Rhodos. Peisajul natural dramatic al acestui loc este completat de calitatea pitoreasca a orasului modern. De asemenea, aici vei gasi Acropolele, unele dintre cele mai importante monumente arheologice de pe insula, si mai multe ruine istorice interesante care sunt imprastiate in diferite puncte ale orasului.

Pentru a ajunge la Acropole, urmeaza drumul care duce pana la deal. Zidurile medievale sunt primele ruine pe care le vei intalni, aceste fortificatii fiind construite de cruciati (la inceputul secolulul al XIV-lea) pe resturile cetatii de aparare. De-a lungul zidurilor medievale troneaza cateva turnuri impozante care contureaza in mod armonios peisajul intregului deal.

  1. Filerimos si orasul antic Ialysos

Ialysos este unul dintre cele trei orase antice ale insulei Rhodos cu ruine arheologice ce dateaza din mileniul III i. Hr. Aici vei putea gasi, de asemenea, asezari si cimitire ce dateaza din perioada miceniana-minoica.

Ruinele cladirilor din orasul antic Ialysos descoperite pana in prezent se gasesc, in mare parte, pe dealul Filerimos, al carui nume a fost dat in perioada bizantina. Inainte de perioada bizantina, numele dealului a fost Achaia, care este o dovada in plus a prezentei grecilor in acest domeniu pe parcursul perioadei miceniene.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.

*Sursa foto: Shutterstock/Philippos Philippou