Grecia este recunoscută de turiștii din toate colțurile lumii datorită numeroaselor insule minunate, fiecare dintre ele fiind un real paradis cu peisaje naturale, plaje întinse cu ape calde de culoarea turcoazului, panoramici montane, păduri de pin și livezi de măslini, faună cu flori multicolore, case cu design aparte, mediteranean și localnici prietenoși.

Temperaturile călduroase ale orașului te îndeamnă să vizitezi destinații exotice, cu brize plăcute și nisipuri aurii. Prinde ofertele de early booking în Rhodos pentru o vacanță specială. Consultă ghidul următor pentru cunoaște toate informațiile necesare unei expediții pe insula Rhodos alături de cei dragi!

Despre insulele elene

Grecia are sute de insule, astfel că este greu să alegi una singură pe care să o vizitezi, chiar dacă ești un călător familiarizat cu aceasta țară. Este bine de știut că insulele grecești sunt grupate pe categorii, fiecare fiind definită de un anumit departament geografic și fiecare având caracteristici culturale unice, fermecătoare și seducătoare pentru vizitatorii curioși. Prin urmare, există Insulele Ionice, Insulele Marii Egee, Insulele Cyclades și Insulele Dodecaneze.

Insulele Dodecaneze sunt plasate în estul arhipelagului grecesc, având o vegetație bogată, plaje absolut perfecte la Marea Egee și propriul lor caracter cultural distinctiv. În această categorie există 12 insule minunate, dominate de biserici bizantine și mânăstiri solitare, dar și de cetăți medievale. 

În afară de cele 12 insule mari, există multe alte insulițe (mai mult de 100), unele locuite, altele nu, care nu sunt incluse în circuitul turistic, dar care ar putea merită o încercare pentru cei îndrăzneți care preferă să facă ei primii pași în necunoscut. Dar, înainte de a descoperi paradisurile ascunse, trebuie să ajungi la insulele deja cunoscute, precum Insula Rhodos.

Când este cea mai bună perioadă de călătorie în Rhodos

 

Insula Rhodos are climă mediteraneană, ceea ce înseamnă că te poți bucura de o temperatură plăcută și de soare pe aproape întregul an calendaristic. Iernile sunt blânde, iar verile călduroase. Sezonul începe în luna aprilie și se încheie la finalul lui octombrie. În perioada noiembrie – martie există șanse mari de precipitații, așa că dacă îți dorești un concediu la plajă, încearcă să eviți aceste luni. 

Rhodos este renumită pentru navigarea pe mare. Dacă îți dorești o astfel de experiență, atunci recomandarea noastră este să vizitezi insula între lunile mai și octombrie. Ține minte că în mijlocul verii, temperaturile pot crește până la 38 de grade Celsius, așa că înainte de a vizita stațiunea asigură-te că temperaturile sunt potrivite pentru tine!

Condiții de călătorie în Rhodos

Rhodos, făcând parte din insulele elene, se supune criteriilor și condițiilor de călătorie în vigoare transmise de către administrația grecească. Stațiunea nu necesită acte suplimentare, spre deosebire de cele obligatorii pentru a intra într-o țară străină. Astfel, vei avea nevoie de:

  • Cartea de identitate sau de pașaportul valabil pe întreaga perioadă în care te vei afla pe teritoriul grecesc.
  • Biletele de călătorie în cazul în care călătorești cu avionul sau autocarul,
  • Asigurarea medicală este un plus,
  • Actele pentru mașina individuală: Cartea Verde, certificatul de înmatriculare cu viza ITP valabilă, cât și documentele aferente închirierii mașinii (dacă este cazul).
  • În contextul COVID-19 există numeroase informații ce sunt actualizate frecvent pe platforma Ministerului Afacerilor Externe. În prezent, turiștii care doresc să viziteze Rhodos, vor fi nevoiți fie să:
    • Prezinte adeverința de vaccinare cu ambele doze, iar de la rapel să fi trecut un minim de 14 zile înainte de a intra pe teritoriul grecesc,
    • Prezinte dovada unui test PCR/ Test Rapid cu rezultat negativ și efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge în Rhodos.
    • Prezinte dovada medicală conform căreia turistul a avut și s-a vindecat de SARS-CoV-2 într-o perioadă de 30 – 180 zile înainte de a ajunge în Grecia.

Cum ajungi în Rhodos

 

Printre cele mai rapide căi de călătorie este avionul. Rezervă-ți locurile din timp pentru a beneficia de ofertele de preț, dar și de locuri libere pentru ruta și intervalul dorit. În fiecare sezon poți lua avionul din aeroporturile marilor orașe din România, precum București, Timișoara, Cluj sau Suceava. Zborul durează aproximativ 2 ore.

O altă variantă pe care o preferă turiștii este drumul cu autocarul. Durata călătoriei este între 28 – 30 de ore, în funcție de popasurile făcute, însă prețul este mai scăzut spre deosebire de avion. În același chip, poți face acest drum și cu mașina individuală. Călătoria poate dura în jur de 25 de ore așa că recomandăm să faci aceasta rută în două zile.

Fie că optezi pentru mașina personală sau pentru autocar, traseul cel mai scurt este Bulgaria – Turcia – Rhodos. Cu toate acestea, pentru a ajunge pe insulă va trebui să iei feribotul. Ține minte că acesta nu circulă duminica! Ruta dinspre Piraeus spre Rhodos durează aproximativ 20 de ore.

Unde stai în Rhodos

 

Rhodos oferă vizitatorilor resorturi turistice, hoteluri, pensiuni și apartamente ideale, cu priveliști nemaipomenite, prețuri atractive și facilități diverse, de la internet în cameră, la centru SPA, piscine, săli de fitness, parcare, magazin de suveniruri și room service. Alege regiunea favorită de pe Insulă și bucură-te de un sejur de 5 stele!

Pentru iubitorii de tradiție, istorie și peisaj rustic, recomandăm cazarea la unul dintre hotelurile din Lindos, precum Blu Luxury, Lindos Village Resort, White Hotel sau Golden View Studios. Ce spui de plajele celebre ale Greciei, dar și de un peisaj spectaculos al munților din Turcia? Dacă îți surâde această idee, atunci cazările din Ixia sunt întocmai ceea ce ai nevoie: Atlantica, Amathus, Oceanis, Lito sau Rhodos Palace.

Dacă vrei să te bucuri de soarele cald dar și de tratamente medicale, atunci alege un hotel din Kalithea, precum Kalithea Rhodos, Kresten, Virginia și profită de băile termale bogate în minerale. Stațiunea este o oază de liniște și relaxare, cu plaje aerisite și cu peisaje fermecătoare! Totodată, dacă vrei să te relaxezi în timpul zilei, iar seara să petreci alături de cei dragi, atunci rezervă-ți o cameră în regiunea Faliraki, la centre turistice precum Achousa, Butterfly, Cyprotel sau Family House Studios.

Cu ce te deplasezi în Rhodos

Transportul de la aeroport spre cazare este asigurat de agențiile de turism, oferindu-le vizitatorilor un transfer rapid, însă este indicat să discuți aceste lucruri cu gazda sau cu agenția de turism. Pentru transportul intern pe cont propriu poți închiria o mașină, un ATV sau o bicicletă pentru a descoperi toate frumusețile insulei.

Totodată, cel mai ieftin mijloc de transport este cel public, cu autobuzul. Din centrul insulei către numeroasele stațiuni ale locului există rute directe pe care le poți face, însă fiecare dintre acestea are un preț diferit. În Rhodos există și taxiuri, ele fiind căutate în special seara.

Ce poți face în insula Rhodos?

 

Vizitează atracțiile turistice

Rhodos, cunoscut și sunt denumirea de Insula Soarelui, are numeroase obiective turistice de oferit tuturor călătorilor: de la legendele și poveștile din istorie la contemporanul peisaj al insulei! Iată astfel care sunt principalele obiective pe care le poți vizita în sejurul tău:

  • Orașul medieval Rhodos – fiind cel mai vechi oraș medieval locuit din Europa, acesta reprezintă una dintre atracțiile favorite ale turiștilor.
  • Valea celor Șapte Izvoare – o evadare din urban! Valea adăpostește izvoare și pomi de un verde fermecător.
  • Athena Lindea – vei întâlni vestigii romane, dar și un peisaj captivant cu munți și mare. Drumul către platou durează aproximativ o oră pe jos sau poți închiria un măgăruș la prețul de 7 euro doar dus.
  • Kamiros – este un peisaj istoric, cu imaginile unui centru urban istorie. Vei putea observa coloane Dorice, un templu elenic, o agora și o casă de fântână.
  • Castelul Monolithos – un centru turistic unic în lume, monumentul este pe o stâncă deasupra mării. Oferă o excursie plăcută și antrenantă pentru majoritatea persoanelor în formă fizică bună, iar peisajul văzut de sus este sublim!

Bucură-te de plajele exotice

Fie că îți dorești un sejur relaxant, în care să înoți liniștit în apa limpede sau să încerci sporturi noi precum scuba diving sau windsurfing. Printre cele mai îndrăgite plaje se numără: Lindos, Faliraki, Eli, Ixia, Kolymbia, Ladiko, Glyfada sau Tsampika.

Fă o plimbare la Prasonisi

Ce spui să faci într-o singură zi baie în Marea Mediterană, dar și în Marea Egee? Alege să faci o excursie la Prasonisi, și te poți bucura de plaje cu nisipuri fine. Cu atât mai mult, Prasonisi este cunoscut pentru windsurfing condus de kite surfers.

Încearcă rețetele locale

Rhodos oferă turiștilor numeroase rețete culinare locale: pește, fructe de mare, gyros, mezedakia, souvlaki, dar și sosuri de tzatziki, brânză. Cu atât mai mult, grecii se laudă cu vinurile, sau băuturile zeilor, de o savoare aparte, cât și de deserturile cu gust special, mediteranean.

Fă turul insulei

Poți vizita Insula Rhodos cu o excursie cu autocarul alături de un ghid turistic sau cu mașina personală. Începe excursia din zona centrală și plimbă-te pe lângă munți și pe lângă plajele aurii. Vei vedea taverne, peșteri, măslini și regiuni viticole. Totodată, poți degusta o varietate amplă de vinuri și chiar să încerci o gamă extinsă de soiuri de miere.

Sfaturi utile pentru cei care merg în Rhodos

  • Euro este moneda oficială în Grecia.
  • Limba maternă este greaca, însă majoritatea cunoaște fluent limba engleză.
  • Dacă folosești transportul în comun, ține minte că te va costa cu 0,20 euro extra în cazul în care vei cumpăra biletul direct de la șofer.
  • Nu uita de crema de soare!
  • Apa de la robinet nu este potabilă.
  • Ai grijă la bagaje, în special în zonele aglomerate.
  • Pregătește trusa cu pastile de acasă, aici există posibilitatea să nu găsești tot ce ai nevoie!
  • Nu uita aparatul de fotografiat!

De ce nu ar trebui să ratezi Palatul Marelui Maestru?

 

Un obiectiv aparte pe care-l poți vizita pe Insula Rhodos este Palatul Marelui Maestru. Castelul impozant se situează proeminent pe cel mai înalt punct din orașul medieval Rhodos și are o istorie fascinantă care-l face și mai atrăgător în ochii vizitatorilor. 

Palatul datează de la sfârșitul secolului al VII-lea, aducând în prezent momente importante ale istoriei elene. Acesta a fost construit ca cetate în timpul perioadei bizantine, urmând să devină reședința Cavalerilor Ioaniți până când a devenit parte a Imperiului Otoman. 

De-a lungul timpului, palatul a suferit multe pagube, rămânând în ruine între anii 1856 și 1912, când italienii (care dețineau Rhodos) au hotărât să o restabilească, fiind ulterior reședința de vacanță a regelui Victor Emanuel al III-lea și a lui Benito Mussolini. 

Cetatea medievală din Rhodos a fost desemnată site al Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1988 și nicio vizita pe aceasta insula nu este completa fara o plimbare pe străzile pavate din interiorul zidurilor cetății.

Ce poți vizita la Palatul Marelui Maestru

Este recomandat să rezervi o zi întreagă pentru a vizita Palatul Marelui Maestru. Imediat cum treci de intrarea în palat, vei observa o curte grandioasă, alături de un edificiu cu atât mai impresionant. Întregul interior al palatului denotă eleganță și opulență, fiecare cameră având piese de mobilier din epoci diferite. 

După ce ai completat turul camerelor, nu uita să vizitezi grădina și muzeul. Palatul este deschis din aprilie până în octombrie. Costul unui bilet este de 6 euro pentru adulți, pentru pensionari taxa este redusă la jumătate iar pentru minori este gratuit.

Ce trebuie să știi despre Insula Rhodos? 

Istoria Insulei Rhodos

Rhodos, cea mai mare dintre insulele Dodecaneze, a fost sediul Cavalerilor Ospitalieri, parte a Imperiului Otoman, apoi parte a Italiei, ajungând în după cel de-Al doilea Război Mondial să se reunească cu Grecia. 

Cu atât mai mult, Rhodos a fost casa uneia dintre cele șapte minuni ale lumii antice! Da, chiar aici se găsea Colosul din Rhodos, o statuie gigantică impresionantă, care aducea un omagiu lui Tital Helios, Soarelui în sine. Din păcate, monumentul care odată domina portul din Rhodos a fost distrus în timpul unui cutremur.

Turismul religios și pelerinajul

Datorită evenimentelor istorice petrecute, în Rhodos s-a dezvoltat un turism religios foarte puternic. Insula Rhodos are o istorie de 2400 de ani, timp în care civilizațiile care au trăit aici au lăsat un mare patrimoniu cultural și religios, manifestat în toate monumentele religioase de pe insulă. Aici pot fi găsite temple antice din timpurile elenistice, mănăstiri bizantine creștine, moschei otomane și chiar biserici cu influențe gotice.

Datorită importanței istorice imense, bisericile bizantine din orașul medieval și catedrala din centrul orașului funcționează ca muzee. Acesta este motivul pentru care următoarele biserici și mănăstiri merită să fie menționate:

  • Situată în zona Mandraki, biserica Buna Vestire a Maicii Domnului a fost construită de către italieni în anul 1925 și are o arhitectură gotica, cu elemente romantice. Frescele neo-bizantine decorează interiorul bisericii, opera realizată de către celebrul hagiograf Fotis Kontoglou.
  • În anul 1750 a fost construita Catedrala Sfintei Fecioare Maria  – “Eisodia”.
  • Agios Fanourios este una dintre cele mai vechi biserici bizantine din orașul medieval și încă funcționează.
  • Mănăstirea Agios Nikolaos din Fountoukli este o altă clădire religioasă cu o importanță imensă în Rhodos. Aceasta are fresce existente încă din secolul al XV-lea și este situată în apropiere de una dintre cele mai curate surse naturale de apa de pe insula.

Rhodos este o insulă ce trebuie vizitată cel puțin o dată într-una din vacanțele tale, așa ca găsește cea mai bună ofertă de transport și cazare pe Dertour.ro la prețuri atractive și petrece zilele minunate de concediu în paradis, pe plajele cu ape limpezi, în centrul plin de viață sau în natura verde și răcoroasă!