Rhodos - FalikariGrecia este faimoasa pentru numeroasele ei insule minunate, fiecare dintre ele fiind un real paradis care incanta ochii tuturor privitorilor. Frumusetea insulelor grecesti este renumita la nivel mondial, atragand turisti din toate colturile lumii. Apele calde de culoarea turcoazului, peisajele montane impresionante, padurile de pin, fauna cu flori multicolore, casele traditionale de un alb pur intretinute in mod impecabil de catre localnici, toate acestea sunt elemente atragatoare pentru vizitatorii straini care doresc sa cunoasca putin din aceasta tara care a oferit o contributie majora in crearea civilizatiei de care ne bucuram in prezent.

Totusi, Grecia are sute de insule, astfel ca este greu sa alegi una singura pe care sa o vizitezi, chiar daca esti un calator familiarizat cu aceasta tara. Este bine de stiut ca insulele grecesti sunt grupate pe categorii, fiecare fiind definita de un anumit departament geografic si fiecare avand caracteristici culturale unice, fermecatoare si seducatoare pentru vizitatorii curiosi. Prin urmare, exista Insulele Ionice, Insulele Marii Egee, Insulele Cyclades si Insulele Dodecaneze.

Insulele Dodecaneze sunt plasate in estul arhipelagului grecesc, avand o vegetatie bogata, plaje absolut perfecte la Marea Egee si propriul lor caracter cultural distinctiv. In aceasta categorie exista 12 insule minunate, dominate de biserici bizantine si manastiri solitare, dar si de cetati medievale. In afara de cele 12 insule mari, exista multe alte insulite (mai mult de 100), unele locuite, altele nu, care nu sunt incluse in circuitul turistic, dar care ar putea merita o incercare pentru cei indrazneti care prefera sa faca ei primii pasi in necunoscut. Dar, inainte de a descoperi paradisurile ascunse, trebuie sa ajungi la insulele deja cunoscute, care sunt Rhodos, Kos sau Patmos.

Rhodos, cea mai mare dintre insulele Dodecaneze, a fost sediul Cavalerilor Ospitalieri (cunoscuti, de asemenea, sub numele de Cavaleri ai Sfantului Ioan), inainte ca acest sediu sa se mute in Malta in secolul al XVI-lea. Dar, inainte de a vorbi despre Cavalerii Ospitalieri, trebuie adus in discutie un alt detaliu remarcabil, care dateaza din antichitatea greaca: Rhodos a fost casa uneia dintre cele sapte minuni ale lumii antice! Da, chiar aici se gasea Colosul din Rhodos, o statuie gigantica impresionanta, care aducea un omagiu lui Tital Helios, Soarelui in sine. Din pacate, monumentul care odata domina portul din Rhodos a fost distrus in timpul unui cutremur.

Cu toate acestea, insula Rhodos inca abunda in comori culturale, spre deliciul vanatorilor intelectuali de cultura, care prezinta un interes profund asupra istoriei Europei. Cavalerii Ospitalieri, cunoscuti si sub numele de Cavalerii din Rhodos, datorita celor aproape doua secole de dominatie a insulei, au lasat un semn puternic si distinctiv asupra caracterului si peisajului insulei. Acestia au lasat un patrimoniu cultural minunat pe insula, iar Palatul Marelui Maestru este o experienta uimitoare pentru toti cei care vin sa viziteze insula.

In afara de comorile sale culturale, Rhodos are multe alte lucruri de oferit vizitatorilor sai. Aceasta este considerata a fi una dintre cele mai rafinate destinatii de vara, chiar daca Rhodos este un loc perfect in care sa-ti petreci vacanta in orice perioada a anului. Insula este binecuvantata cu un climat calduros si incantator, astfel ca aici te poti bucura de soare pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, in timpul verii, soarele este mai luminos ca oricand, iar apa este calda, curata si primitoare.

Una dintre cele mai imbucuratoare detalii despre insula Rhodos este faptul ca aceasta beneficiaza de o infrastructura foarte eficienta si de statiuni exotice superbe. Rhodos are nu mai putin de cinci porturi, acesta fiind un numar impresionant atunci cand vine vorba de o insula. Totodata, locurile de cazare sunt mai mult decat incantatoare, cele mai multe fiind hoteluri de lux, iar celelalte avand conditii peste medie, astfel ca turistii au ocazia de a-si petrece aici o vacanta in care pot fi tratati ca niste regi si regine. In Rhodos ai de toate: exista viata de noapte in Faliraki, exista wind-surfing in Gennadi, poti face snorkeling in Kalithea, exista un sentiment autentic pitoresc in Lardos, gasesti o multitudine de elemente istorice in Lindos, iar serviciile sunt ireprosabile pretutindeni, indiferent de statiunea in care alegi sa mergi pe insula.

Mai mult decat atat, in Rhodos s-a dezvoltat un turism religios foarte puternic. Insula Rhodos are o istorie de 2400 de ani, timp in care civilizatiile care au trait aici au lasat un mare patrimoniu cultural si religios, manifestat in toate monumentele religioase de pe insula. Aici pot fi gasite temple antice din timpurile elenistice, manastiri bizantine crestine, moschei otomane si chiar biserici cu influente gotice.

Apostolul Pavel a popularizat crestinismul cand a sosit si a predicat in Lindos. In urmatorii ani, religia a fost raspandita si, astfel, o multime de biserici au fost construite pe insula.

Deoarece Rhodos este un loc in care s-au intersectat diferite grupuri religioase, aici se pot observa moschei musulmane cu o arhitectura impresionanta, cea mai importanta cladire religioasa evreiasca, dar si doua biserici romano-catolice.

Datorita importantei istorice imense, bisericile bizantine din orasul medieval si catedrala din centrul orasului functioneaza ca muzee. Acesta este motivul pentru care urmatoarele biserici si manastiri merita sa fie mentionate:

– Situata in zona Mandraki, biserica Buna Vestire a Maicii Domnului a fost construita de catre italieni in anul 1925 si are o arhitectura gotica, cu elemente romanice. Frescele neo-bizantine decoreaza interiorul bisericii, opera realizata de catre celebrul hagiograf Fotis Kontoglou.

– In anul 1750 a fost construita Catedrala Sfintei Fecioare Maria  – “Eisodia”.

– Agios Fanourios este una dintre cele mai vechi biserici bizantine din orasul medieval si inca functioneaza, fiind astfel un loc ideal de vizitat pentru turistii credinciosi.

– Manastirea Agios Nikolaos din Fountoukli este o alta cladire religioasa cu o importanta imensa in Rhodos. Aceasta are fresce existente inca din secolul al XV-lea si este situata in apropiere de una dintre cele mai curate surse naturale de apa de pe insula.

De asemenea, aproape de Laerma se gaseste Manastirea Arhanghelului Mihai in Tharri, una dintre cele mai populare destinatii pentru turisti.

O alta caracteristica deosebita a insulei Rhodos este existenta spa-urilor incredibile si atragatoare atat pentru femei, cat si pentru barbati. Rhodos ofera o multime de sali de sport si spa-uri unde te poti relaxa dupa zilele lungi in care ai strabatut insula pentru a vizita monumentele turistice. Aici vor avea grija de tine terapeuti instruiti si foarte bine pregatiti, care iti vor face tratamente balneare realmente magice. De asemenea, vei avea parte de diverse proceduri de infrumusetare, cum ar fi manichiura, pedichiura si, desigur, diferite tehnici de masaj care iti vor revitaliza complet corpul si mintea.

Avand atat de multe calitati si locuri frumoase, Rhodos este, cu siguranta, o destinatie turistica pe care merita sa o vizitezi cel putin o data in viata!

Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.

Rhodos (1) Rhodos (2) Rhodos (3) Rhodos (4) Rhodos (5) Rhodos (6)