Sursa foto: Mariia Golovianko/Shutterstock.com

La doar o oră de Munchen cu trenul, frumosul oraș Nuremberg (Nürnberg) își găsește locul pe o importantă rută comercială medievală numită Castle Road. Deși, în vremurile de odinioară, a fost umbrit de mai popularul Rothenburg din apropiere, Nuremberg a înflorit între 1400 – 1600 (Renașterea Germaniei), devenind astfel unul dintre cele mai interesante orașe din Evul Mediu. 

Situat pe râul Pegnitz, încântătorul oraș bavarez este populat, la momentul acesta, de circa 500 000 de oameni și este considerat nu numai unul dintre cele mai importante orașe germane din punct de vedere financiar, dar și unul dintre cele mai turistice. Iar acest lucru nu este de mirare. Are un centru medieval incredibil care, deși a fost distrus în cea mai mare parte în urma unui atac din 1945, a fost restaurat cu multă atenție, afișându-se în prezent aproape la fel cum era în anii 1500. Totodatâ, Nuremberg găzduiește o sumedenie de atracții și obiective turistice, atrăgând interesul atât pasionaților de arhitectură, cât și iubitorilor de istorie, artă și mâncare.

Iată, în rândurile de mai jos, câteva cuvinte despre principalele atracții turistice din Nuremberg:

Nuremberg Burg. Considerat de experți ca fiind una dintre cele mai bine păzite cetăți medievale, Castelul Nuremberg a fost construit în secolele XII, XIII pentru a simboliza puterea și importanța Sfântului Imperiu Roman. În complexul castelului vei găsi câteva atracții interesante cum ar fi Capela Imperială. Aceasta a fost construită pe două niveluri: unul pentru împărat și altul pentru oamenii obișnuiți. De reținut faptul că această măiestrie medievală a fost distrusă aproape în totalitate în cel de-al Doilea Război Mondial, însă în anii ‘50 a fost reconstruită meticulos.

Weinstadel. O cramă specifică epocii medievale, Weinstadel este una dintre cele mai importante structuri urbane din inima Centrului Istoric al orașului. Clădirea, în sine, este o capodoperă în ceea ce privește arhitectura tradițională, având o fațadă fermecătoare decorată atât cu elemente din lemn, cât și cu plăci de gresie. 

Frauenkirche. Este o altă frumusețe arhitecturală, de această dată gotică, ce se găsește în partea de est a pieței principale a orașului. Aceasta este o biserică catolică ridicată de împăratul Carol al IV-lea în secolul al XIV-lea. Admiră aici Männleinlaufen, un ceas vechi de 700 de ani care încă mai cântă la prânz, în fiecare zi a săptămânii. Asigură-te, de asemenea, că nu ratezi sculpturile maestrului medieval Adam Kraft în corpul principal al bisericii.

Germanisches Nationalmuseum. Nu există nicio introducere mai bună în cultura germană decât o vizită la Muzeul Național German, pe care îl găsești la capătul sudic al Orașului Vechi. Deschis pentru prima dată în anul 1852, muzeul găzduiește mai multe colecții uimitoare cu exponate ce datează din preistorie până în Evul Mediu, epoca barocă și secolele XIX și XX. Printre exponate găsim armuri, instrumente muzicale, articole vestimentare și jucării. O altă colecție interesantă a muzeului este cea de artă, care este compusă din lucrări semnate de artiști de renume mondial, precum Lucas Cranach cel Bătrân, Durer și Rembrandt.

Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände. Din păcate, Nuremberg are și o latură mai puțin luminoasă. În anii 1930, Partidul Nazist a folosit acest loc ca Sală a Congreselor pentru a găzdui mitinguri masive cu rolul de a demoniza inamicii partidului. Astăzi, locul s-a transformat în muzeul Centrul de Documentare a Partidului Nazist și ne prezintă o expoziție permanentă denumită Fascinația și Teroarea, în care sunt oferite informații despre cauzele, conexiunile și consecințele Germaniei naziste.

Weißgerbergasse. Este probabil cea mai fermecătoare stradă din Nuremberg, având case cu arhitectură impresionantă și multicoloră. Într-un peisaj medieval ce pare a fi desprins din povești, acesta este locul de relaxare preferat al localnicilor și turiștilor deopotrivă. Ansamblul de case din întreaga stradă este încărcat de istorie și tradiții, toate casele fiind construite la aceeași înălțime, cu teme similare, dar cu stiluri diferite, în general baroc și rococo. Putem spune că Weißgerbergasse este o mărturie a bogăției și măiestriei din epoca medievală a Nurembergului. 

Locuri de cazare în Nuremberg:

Într-o vacanță în pitorescul oraș bavarez ai ocazia de a te caza fie la hoteluri, fie la moteluri sau la apartamente închiriate direct de către proprietari. Cele mai bune hoteluri pot fi găsite intrând pe acest link!