Cel mai dificil lucru despre mancare in Italia este ca nu poti gusta din tot. In fiecare zi esti ispitit de un numar infinit de preparate culinare, in timp ce stomacul tau suporta, din pacate, o cantitate prea mica de mancare. De la specialitati regionale pana la cele mai fine delicatese sezoniere, vei avea nevoie de multe vieti pentru a incerca toate bucatele traditionale cu care se lauda aceasta tara.
Desigur, stii despre pizza, paste si lasagna. Stii despre branzeturi, produsele de patiserie si cafea. Stii oarecum la ce sa te astepti.
Doar ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Pentru ca atunci cand ajungi in Italia, iti dai seama ca situatia este mult mai complexa in ceea ce priveste gastronomia. Mancarurile bune de aici sunt extrem de localizate. De pilda, ce este bun la Roma nu este neaparat bun in Florenta. Trebuie sa cunosti specialitatile regionale, alimentele de care sa te bucuri si cele care trebuie ignorate.
Iata ce si unde sa mananci cel mai bine in Italia:
Antipasti
Probabil cel mai bun aperitiv traditional din “Cizma”, deoarece include o multime de alimente mediteraneene: masline, anghinare, legume murate sau facute pe gratar, hamsii, calamari prajiti, prosciutto, salam, mortadella, bresaola, culatello si, desigur, focaccia cu usturoi sau cu rozmarin. Preparatul il gasesti in aproape orice restaurant italienesc si se consuma inainte de felul principal.
Spaghetti carbonara
Regele pastelor romane, o combinatie cremoasa si piperata de oua, branza Pecorino si guanciale crocant (bucatele de sunca prajite in ulei) amestecate prin paste al dente. Un preparat pe cat de simplu, pe atat de sofisticat si delicios. Cele mai bune spaghetti carbonara le vei gasi la restaurantul Salumeria Roscioli din Roma.
Cottoletta alla Milanese
Desi cel mai faimos preparat culinar milanez este probabil osso bucco, cea mai apropiata de inima localnicilor pare a fi insa cottoletta, un fel de taitei cu carne tocata preparata in unt. Nu este chiar cel mai sanatos preparat, insa, cu siguranta, este extrem de gustos, fie ca este consumat simplu, dupa cum este traditia, fie ca este insotit de salata cu rucola si rosii cherry. O foarte buna Cottoletta alla Milanese poti manca la restaurantul Osteria Brunello din Milano.
Tagliatelle al ragu
Preparatul pe care il cunosti ca spaghete bolognese nu exista in Italia. Vei gasi o multime de imitari mai mult sau mai putin reusite in restaurantele turistice din intreaga tara, dar in Bologna acest fel se numeste, de fapt, tagliatelle al ragu. Preparatul consta in tagliatelle amestecate intr-un sos de carne tocata cu sofrito, lapte, cateva rosii si branza Parmigiano Reggiano. Nu exista aproape nimic mai bun in lume. Cele mai bune tagliatelle al ragu le gasesti la Trattoria Anna Maria din Bologna.
Orecchiette alle cime di rapa
In Apulia, provincia scufundata in soare pe calcaiul cizmei italiene, pastele preferate sunt orecchiette, care inseamna urechi mici. Aceste urechi sunt servite in mod traditional cu un sos de cime di rapa (frunze de turnip), cu ceapa, hamsii si cu ardei iute. Preparatul il poti manca la restaurantul Boccon Divino din Lecce.
Pizza Margherita
Cea mai simpla pizza poate fi si cea mai gustoasa daca este preparata in mod corespunzator. O margherita bine gatita, cu cateva bucati de rosii si cu mozzarella de bufala, este perfectiunea absoluta, un amestec ideal de sarat, cremos si umami pe un aluat subtire, dar usor crocant. Daca o mananci in afara orasului Napoli, probabil ca nu vei manca cea mai buna versiune a ei. Mananc-o la L’Antica Pizzeria da Michele din Napoli.
Ragu di Cinghiale
Daca ai fi un fermier toscan ai avea, fara indoiala, o reteta veche de familie pentru ragu di cinghiale, adica tocana de mistret. Acesta este un preparat rustic si usor indraznet, ce contine un amestec bogat de carne de mistret, gatita lent intr-un sos de rosii aromate si condimentate. Italienii il prefera servit cu paste de pappardelle. Cel mai bun ragu di cinghiale il gasesti la restaurantul Bel Soggiorno din San Gimignano.
Daca ti-am facut pofta de o calatorie in Italia, consulta ofertele noastre pe www.dertour.ro sau vino in agentiile Dertour: http://agentii.dertour.ro/