turnul eiffel parisAtunci cand compania lui Gustave Eiffel a decis construirea turnului care intre timp a devenit simbolul Parisului, cei mai multi dintre locuitori au privit ideea cu scepticism. Astazi, Turnul Eiffel este cea mai vizitata atractie turistica (care nu are intrare gratuita) din lume. Turnul a fost inclus in numeroase filme, emisiuni sau poze istorice si este considerat una dintre minunile arhitecturale ale lumii. Totusi, foarte putini stiu povestea din spatele masivei costructii din fier.

De ce a fost construit Turnul Eiffel?

In anul 1889, in Paris a avut loc o expozitie internationala in care era marcata trecerea a 100 de ani de la Revolutia Franceza. Cum era de asteptat, numerosi artisti si ingineri ai vremii au dorit sa omagieze acest moment si sa creeze un monument maret care sa fie pastrat peste ani. Miza cea mare o reprezenta monumentul ce avea sa fie pus in Champ-de-Mars, o zona verde din centrul orasului. Mai mult de 100 de artisti si-au inscris proiectele, insa cel care a fost acceptat a fost cel al arhitectului Alexandre-Gustave Eiffel. Turnul desemnat castigator a fost proiectat dupa ideea unui inginer angajat de Eiffel, numit Maurice Koechlin.

Desi initial Gustave Eiffel respinsese proiectul lui Koechlin, dupa cateva imbunatatiri, arhitectul a decis sa il inscrie in marea cursa pentru Champ-de-Mars. Peste 18.000 de bucati de otel au fost asamblate in decursul a doi ani de peste 300 de muncitori. Constructia a fost gata pentru inaugurarea expozitiei la sfarsitul lunii martie a anului 1889. Turnul avea aproximativ 320 de metri si era cea mai inalta cladire din lume la momentul inaugurarii. Initial, numai cel de-al doilea etaj al constructiei era deschis publicului, insa astazi toate cele trei platforme  sunt accesibile, iar la doua dintre etaje se afla restaurante exclusiviste.

Cum era privit turnul de catre localnici?

Strainii care vizitau Parisul erau incantati si uimiti de maiestria arhitectilor francezi si admirau constructia noua din centrul orasului, insa francezii erau in mare parte nemultumiti de turnul de otel pe care il considerau total nepotrivit.

Initial, Turnul Eiffel trebuia demontat dupa expozitie, insa datorita importantei sale in transmiterea si interceptarea undelor radio, a fost pastrat. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au fost interceptate conversatii radio ale inamicilor cu ajutorul turnului. Desi supravietuise atacurilor din timpul razboaielor, Turnul Eiffel a fost de multe ori la un pas de demolare. In timpul dominatiei naziste, Hitler a dat ordin ca simbolul cel mai de pret al Parisului, Turnul de otel, sa fie daramat, insa ordinul nu a fost dus la bun sfarsit.

Astazi, turnul reprezinta atractia majora a orasului, unde milioane de turisti vin sa vada minunea arhitecturala frantuzeasca. Turnul poate fi admirat gratuit, insa pentru a urca la unul dintre cele trei niveluri este nevoie de achitarea unei taxe.

*Sursa foto: Sanchai Kumar/Shutterstock.com