lacul-luganoLugano este un oras situat in sudul Elvetiei, la granita cu Italia. Cochet, cu numeroase baruri si restaurante, Lugano reprezinta o adevarata perla a Elvetiei nedescoperita inca de prea multi turisti.

Construit pe malurile lacului Lugano, asezarea a fost  locuita inca din Epoca de Piatra. Primele insemnari despre existenta orasului sunt inca contestate de istorici, deoarece unele documente atesta orasul inca din anul  700, in timp ce altele abia aproape de anul 1000. Pozitia geografica favorabila a facut din Lugano un loc unic in zona de sud a muntilor Alpi, insa potentialul turistic pe care orasul il are nu a fost exploatat la maximum pentru atragerea mai multor turisti. Desi este o destinatie de vacanta preferata de localnici, aceasta este umbrita de Geneva, Zurich si Berna atunci cand vorbim despre turistii care vin din afara granitelor tarii.

lacul-lugano-elvetia

*Sursa foto: Roman Babakin/ Shutterstock.com

Lugano beneficiaza de o clima subtropicala, cu temperaturi medii de peste 20 de grade Celsius in timpul verii si de 1-2 grade in timpul sezonului rece. Lacul glaciar din mijlocul orasului reprezinta principala  atractie turistica si este situat intre Lacul Como si Lago Maggiore. Suprafata lacului se intinde pe teritoriul a doua tari, 63% pe teritoriul Elvetiei si 37% in Italia. Lacul este navigabil, in apele lui fiind des vazute ambarcatiuni private. Cea mai mare problema a lacului este poluarea care a atins punctul culminant intre anii `60 si `70 cand scaldatul in apele lacului era interzis. Fauna lacului este una bogata, iar in toate zonele exceptand zona din jurul gurii de varsare a raului Cuccio, pescuitul este permis.

In Lugano se mai gasesc 17 monumente ale patrimoniului national printre care Catedrala San Lorenzo, Biserica Santa Maria degli Angioli si Villa Ciani.

catedrala-san-lorenzo

*Sursa foto: Leonid Andronov/ Shutterstock.com

Catedrala San Lorenzo este o biserica romano-catolica care dateaza din Evul Mediu. Cladirea a fost reconstruita la sfarsitul secolului al XV-lea si dedicata Sfantului Lorenzo din Roma. Catedrala este faimoasa pentru fatada cladirii care a fost inspirata de cea a manastirii Certosa di Pavia, lacas de cult  ce poarta semnatura sculptorului Giovanni Antonio Amadeo.

biserica-santa-maria-degli-angioli

*Sursa foto: Roman Babakin/ Shutterstock.com

Biserica Santa Maria degli Angioli este o opera de arta realizata in perioada renascentista, fiind considerata cea mai populara fresca a vremii respective. Construita intre 1499 si 1500, biserica nu impresioneaza prin fatada, ci prin picturile interioare, una dintre cele mai faimoase fiind Passion et Crucifixion realizata de Bernardino Luini, unul dintre discipolii lui Leonardo da Vinci.

villa-ciani*Sursa foto: Roman Babakin/ Shutterstock.com

Villa Ciani a fost construita intre 1840 si 1843 de catre fratii Giacomo si Filippo Ciani. Cladirea reprezenta una dintre cele mai prestigioase muzee din cantonul Ticino si serveste azi pentru evenimente private sau congrese.

*Sursa foto: elesi/ Shutterstock.com