muzeul-national-praga-foto-gabriel-georgescuLjubljana este considerata a fi o piatra pretioasa inca nedescoperita a Europei. Acest orasa este adesea comparat cu Praga, datorita aspectului sau frumos arhitectural, care este, de fapt, un rezultat al mostenirii diferitelor perioade din istorie si, mai ales, opera celebrului arhitect al secolului XX, Jože Plečnik. Semnatura cu caracter distinctiv a lui Plečnik, care poate fi observata in mai multe parti ale Ljubljanei, este mai evidenta in zona raului Ljubljanica, unde se gaseste una dintre creatiile sale cele mai faimoase, Podul Triplu. Zona poate fi cel mai bine experimentata pe o croaziera turistica.

Simbolul Ljubljanei este dragonul, care domina Podul Dragonului si cea mai proeminenta atractie a orasului, Castelul Ljubljanei, al carui turn ofera unele dintre cele mai frumoase vederi ale acestei capitale europene. Casele castelului gazduiesc mai multe prezentari si expozitii muzeale, acestea incluzand, printre altele, istoria Sloveniei, inchisoarea si Castelul Virtual.

Numeroase descoperiri arheologice impresionante, chiar si dupa standardele internationale, pot fi vazute la muzeele din Ljubljana, in timp ce o multime de vestigii ale orasului roman Emona, care a implinit 2000 de ani in anul 2014, sunt la vedere pe strazile din capitala Sloveniei.

Daca vrei sa cunosti mai bine cultura si istoria acestui oras fascinant, viziteaza-i muzeele.

Iata care sunt cele mai interesante 5 muzee din Ljubljana:

  1. Muzeul National al Sloveniei

Cel mai vechi muzeu sloven este situat in centrul orasului, in apropiere de faimosul parc Tivoli. Cladirea muzeului gazduieste, de fapt, doua muzee: Muzeul National si Muzeul de Istorie Naturala; asadar aceasta este o locatie must-see pentru fiecare impatimit al muzeelor.

Chiar langa intrare se pot observa monumente, pietre funerare si diferite edificii romane. Probabil ca exponatul cel mai uimitor al acestui muzeu este o mumie egipteana ce dateaza din secolul al V-lea i. Hr.

Parterul gazduieste, de asemenea, o expozitie despre istoria monetara a Sloveniei, afisand diferite monede, inclusiv Euro, lingouri de bronz si, ocazional, o vasta colectie de monede antice.

Expozitiile temporare de la primul etaj prezinta o selectie de obiecte de zi cu zi ce erau utilizate in perioada cuprinsa intre Epoca de Piatra si Epoca Medievala. Ultima sala a muzeului ofera o prezentare detaliata a istoriei acestei parti a Europei si ar putea dura cateva ore bune pentru a studia toate detaliile interesante.

Muzeul National al Sloveniei este deschis zilnic, de la ora 10:00 pana la 18:00, iar joi are program mai lung, atunci inchizandu-se la ora 20:00. Muzeul este inchis in zilele de sarbatoare.

Adultii pot intra in acest muzeu achitand o taxa de doar 3 Euro, insa daca doresc sa viziteze si Muzeul de Istorie Naturala, care se afla in aceeasi cladire, trebuie sa achite 2 Euro in plus, adica un total de 5 Euro. Daca vrei sa intri in muzeu doar pentru a vedea mumia, trebuie sa cumperi un bilet de 0,5 Euro.

  1. Muzeul Sloven de Etnografie

Etnografie si antropologie:

Aceasta sectiune a muzeului iti da ocazia de a te familiariza cu obiceiurile si traditiile tarii pe care o vizitezi. Din moment ce etnografia si antropologia sunt concepte foarte apropiate una de alta, le vei gasi, de asemenea, interconectate cu conservarea, antropologia culturala si alte stiinte umane si sociale.

Expozitii:

Muzeul Etnografic din Ljubljana ofera expozitii permanente si temporare.

“Intre natura si cultura” – o fiinta umana este o parte a naturii si este definita de lucrurile pe care le-a facut si utilizat pentru a depasi provocarile sau, pur si simplu, pentru a-si face viata mai usoara.

Expozitia este impartita in patru sectiuni. Prima sectiune reprezinta artefacte, care sunt tipice slovene si specifica fiecare regiune etnologica prin arhitectura, costume, dansuri si accent / dialect. A doua sectiune prezinta obiectele utilizate pentru vanatoare, pescuit, colectare si productie de alimente. De asemenea, prezinta mestesuguri, cum ar fi obiecte din ceramica, obiecte sculptate si cosuri realizate prin impletirea nuielelor. Cea de-a treia parte il face pe vizitator sa se gandeasca ce este o necesitate si ce este dispensabil. Este un segment al expozitiei care compara designul cu nevoia. Ultimul segment inchide cercul prin conectarea omului la mediul inconjurator – arte populare, obiceiuri, muzica, instrumente muzicale, religie, etc.

Muzeul nu dispune doar de elemente etnologice ale culturii slovene, ci se concentreaza, de asemenea, asupra etnologiei si antropologiei din Africa, Asia si America de Sud.

Muzeul Sloven de Etnografie este deschis de marti pana duminica, de la ora 10:00 la 18:00. In zilele de luni si de sarbatori, este inchis.

  1. Muzeul de Arhitectura si Design Ljubljana

Acesta este principalul muzeu sloven pentru arhitectura, fiind astfel o necesitate pentru cei interesati de arta de constructie din regiunea Europei Centrale sau pentru cei care, pur si simplu, doresc sa isi largeasca orizonturile.

De ce este acest muzeu atractiv pentru vizitatori? Ei bine, pe langa expozitiile periodice de arhitectura veche si moderna, muzeul prezinta, de asemenea, diferite expozitii ale mai multor arhitecti si designeri locali sau straini. Muzeul asambleaza, stocheaza si afiseaza nu numai materiale din domeniul arhitecturii, ci si elemente ce tin de design industrial, fotografie, urbanism si comunicatii vizuale.

Muzeul este situat la periferia orasului, in mediul incantator al unui castel renascentist din cartierul Fužine. Daca ti se pare prea departe de centrul orasului si nu iti place sa calatoresti cu taxiul sau cu autobuzul, poti face aceasta plimbare cu bicicleta; este o solutie foarte practica si sanatoasa si nu iti va lua mai mult de 15 minute.

Pentru a intra in muzeu, adultii trebuie sa plateasca 3 Euro, in timp ce studentii si persoanele pensionate  pot plati jumatate din pret.

Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

  1. Muzeul Cailor Ferate

Acest muzeu prezinta colectii permanente de vehicule pentru cai ferate (locomotive cu abur, vagoane, alte vehicule istorice), precum si exponate si display-uri cu informatii despre constructia si intretinerea liniilor de cale ferata, dezvoltarea retelei, dispozitive de securitate de semnal. Muzeul Cailor Ferate gazduieste, de asemenea, o galerie de arta.

Deschis de marti pana duminica, de la ora 10:00 la ora 18:00, acest muzeu te va duce intr-o calatorie de neuitat in lumea fascinanta a trenurilor.

  1. Muzeul National de Istorie Contemporana

Este un muzeu de stat dedicat patrimoniului istoriei slovene recente, de la inceputul secolului al XX-lea pana in zilele noastre. Muzeul detine colectii referitoare la Primul si al Doilea Razboi Mondial, perioada dintre cele doua razboaie, perioada socialista si stabilirea Sloveniei independente. Aici sunt expuse obiecte de muzeu si arhiva, materiale de biblioteca, lucrari de arta plastica si fotografii.

Expozitia permanenta: Slovenii in secolul XX

Expozitia permanenta a muzeului ofera o imagine de ansamblu asupra evenimentelor seminale, viata de zi cu zi si documentele istorice din perioada cuprinsa intre Primul Razboi Mondial si 1991, cand Slovenia si-a recapatat independenta.

Calatoria prin istoria recenta a Sloveniei ii duce pe vizitatori prin sase sectiuni ale expozitiei, de la Primul Razboi Mondial, la Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, la cel de-al Doilea Razboi Mondial, la perioada turbulenta a regimului socialist, la Republica Sociala Federala Iugoslavia si, in final, la momentul independentei Sloveniei.

Muzeul National de Istorie Contemporana este deschis de marti pana duminica, de la ora 10:00 la ora 18:00. In zilele de luni si de sarbatori, muzeul este inchis.

Accesul in muzeu costa 3,5 Euro pentru adulti si 2,5 Euro pentru elevi, studenti si pensionari.

O vacanta in Ljubljana nu ar trebui sa coste mult. In ceea ce priveste cazarea, hotelurile din Ljubljana au preturi acceptabile. Eurolines propune o oferta foarte interesanta, care include 4 nopti de cazare la un hotel de 3 stele, transport cu autocarul din Bucuresti si mic dejun pentru doar 129 de euro. Mai multe detalii gasesti aici.

*Sursa foto: Gabriel Georgescu / Shutterstock.com