dubai-foto-boule

*Sursa foto: Boule / Shutterstock.com

Exista un echilibru delicat intre vechi si nou in Dubai, rezultand un amalgam de atractii interesante pentru turisti. Aici iti poti petrece diminetile plimbandu-te de-a lungul plajei Jumeirah si dupa-amiezile schiind pe partiile de zapada de la Ski Dubai.

Dar primul lucru pe care trebuie sa il faci in acest oras al superlativelor este sa ii explorezi istoria, cultura si arta. Urca pana in varful impresionantei cladiri Burj Khalifa (cea mai inalta cladire din lume) si admira privelistea incredibila a Golfului Persic. Si, daca vrei sa cunosti Dubaiul dintr-o perspectiva mai traditionala, fa o plimbare cu abra (taxi pe apa) de-a lungul Dubai Creek (Paraul Dubai, in traducere libera).

Iata o lista cu cele mai interesante locuri pe care le poti vedea in Dubai:

Dubai Mall

Situat chiar langa giganticul Burj Khalifa, in centrul orasului, Dubai Mall este paradisul tuturor pasionatilor de shopping. Dubai Mall este cel mai mare centru comercial din lume, gazduind circa 1200 de magazine. Chiar daca nu esti interesat sa cumperi ceva, o vizita la acest centru comercial imens este o necesitate: mall-ul contine, de asemenea, numeroase facilitati de divertisment, inclusiv un patinoar, cinematografe, mai multe atractii pentru copii si un acvariu uluitor care gazduieste mai mult de 33.000 de creaturi subacvatice.

Daca se intampla sa te afli in preajma la lasarea noptii, opreste-te la Fantana Dubai, chiar in afara mall-ului, si bucura-te de un spectacol grandios. Creata de cei care au proiectat faimoasele fantani dansatoare din Bellagio, aceasta fantana este un adevarat “night show” pe muzica orientala si occidentala.

Cel mai bun mod de a ajunge la acest centru comercial este de a lua metroul spre statia Burj Khalifa / Dubai Mall. Nu veni insa prea devreme, deoarece mall-ul isi deschide portile abia dupa ora 10:00 si le inchide la ora 23:00. In weekend, programul se prelungeste cu o ora, mall-ul inchizandu-se atunci la miezul noptii. Desi este gratis sa te plimbi prin mall, afla ca la anumite atractii din interior va trebui sa platesti o taxa de admitere.

Burj Al Arab

Orasul superlativelor detine, de asemenea, cel mai scump si impresionant hotel de pe mapamond. Cu vedere la Golful Persic, la plaja Jumeirah si la Insulele Palm, aceasta cladire uimitoare i-a fascinat pe pasionatii de arhitectura atunci cand a fost deschis, in 1999. Cu o fatada curbata din sticla – modelata dupa velele care au navigat prin Dubai in ultimii ani – cladirea adaposteste un hotel de 7 stele, de un lux exorbitant. Hotelul nu numai ca gazduieste cel mai inalt atrium din lume, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai inalte hoteluri din lume. Este, totodata, cel mai scump hotel din lume.

Burj Al Arab se lauda cu facilitati impresionante, inclusiv un teren de tenis care are, de asemenea, rol de heliport si restaurante fascinante. Restaurantul Al Mahara, apreciat pentru preparatele sale culinare delicioase din fructe de mare, are un decor impresionant, cu un acvariu imens de pesti. Desigur, o masa la acest restaurant este destul de costisitoare si necesita o rezervare cu cateva luni inainte, insa experienta merita, cu certitudine, toti banii!

Poti ajunge cu usurinta la Burj Al Arab de la statia de metrou Mall of Emirates.

Plaja Jumeirah

La cativa pasi de Burj Al Arab se gaseste cea mai buna fasie de nisip publica din Dubai. Plaja Jumeirah este ideala pentru amatorii de sporturi de apa, apele turcoaz ale Golfului Persic fiind calme, cristaline si prietenoase chiar si pentru inotatori. Plaja este, de asemenea, echipata cu terenuri de joaca pentru copii si cu o multime de locuri de gratar si de picnic. Doar asigura-te ca vii devreme, deoarece zona se aglomereaza constant pe tot parcursul zilei.

Pe plaja Jumeirah se poate ajunge de pe Jumeirah Road si este deschisa de la 7 dimineata la 11 seara. Taxa de intrare costa 5 diharmi (aproximativ 1,25 $) pentru fiecare persoana. Inainte de a calca pe nisipurile fine ale plajei, asigura-te ca esti aprovizionat cu apa imbuteliata si cu protectie solara. Razele soarelui sunt extrem de puternice la mijlocul zilei, astfel ca vei dori sa te hidratezi corespunzator.

Moscheea Jumeirah

Spre deosebire de alte moschei din Dubai, non-musulmanii sunt invitati in interiorul moscheii Jumeirah pentru a-i admira decorul spectaculos ornat, cu picturi detaliate pe fundaluri albastre si aurii. Exteriorul este, de asemenea, impresionant, imitand stilul arhitectural al perioadei Fatimizilor Islamului.

Dar, atentie la conduita: cei care intentioneaza sa intre in moschee ar trebui sa vina imbracati cu maneci lungi si cu pantaloni / fusta pana in pamant. Femeile sunt nevoite, de asemenea, sa isi acopere capetele cu o esarfa. Daca nu ai tinuta corespunzatoare, angajatii moscheii iti vor oferi haine traditionale necesare pentru intrare.

Moscheea Jumeirah este o atractie turistica grozava chiar si pentru cei nereligiosi, avand o valoare educativa si o semnificatie culturala de nedescris.

Accesul in moschee costa 10 diharmi (in jur de 2,75 $), copiii mai mici de 12 ani avand intrare gratuita.

Burj Khalifaburj-khalifa-foto-frankris

*Sursa foto: Frankris / Shutterstock.com

Acesta este un obiectiv turistic esential in orice ghid al unui vizitator al Dubaiului. Cu o inaltime impresionanta de 828 de metri, Burj Khalifa detine cu mandrie titlul de “cea mai inalta cladire din lume”. Dar acesta nu este singurul titlu pe care Burj Khalifa il are sub centura. Acest turn este, de asemenea, casa celui mai inalt punct de observatie in aer liber din lume, detine cele mai rapide lifturi de pe mapamond (ascensoare care urca cu 35 km/ora) si gazduieste piscina construita la cea mai mare inaltime (situata la etajul 76 al turnului). Vizitatorii sunt invitati sa se plimbe cu lifturile pana la etajul 124 pentru a se bucura de vederile impresionante ale Dubaiului si ale Golfului Persic. Punctul de observatie se gaseste la etajul 148, dar te va costa in plus.

Impresionanta cladire este usor accesibila de la statia de metrou Burj Khalifa / Dubai Mall. Poti vizita punctul de observatie intre orele 09:30 – 22:00, in fiecare zi, ultima intrare fiind cu 45 de minute inainte de inchidere. Preturile de intrare depind de perioada din zi in care te duci, dar biletul normal in afara orelor de varf este de 125 diharmi (in jur de 34 $) pentru adulti si 95 de diharmi (aproximativ 26$) pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani. Pentru a ajunge la etajul 148, va trebui sa platesti 350 de diharmi (aproximativ 95 $) pentru adulti si copii.