Cetatea Medievala din Rhodos

*Sursa foto: Philippos Philippou / Shutterstock

Situat in orasul medieval Rhodos, pe frumoasa insula greceasca cu acelasi nume, cetatea medievala taie respiratia fiecarui turist care calca pe acest taram plin de istorie. Castelul impozant se situeaza proeminent pe cel mai inalt punct din orasul medieval Rhodos si are o istorie fascinanta care il face si mai atragator in ochii vizitatorilor. Situat pe Calea Cavalerilor, palatul gazduieste astazi Muzeul Bizantin.

Daca ai la dispozitie doar o zi pentru a vizita insula Rhodos, fa-ti ca prioritate vizionarea peretilor medievali ai acestei cetati impresionante si cunoaste indeaproape istoria care sta la baza construirii si dainuirii Palatului Marelui Maestru.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre istoria cetatii medievale din Rhodos, in cazul in care iti doresti sa vizitezi aceasta atractie turistica:

Istoria acestui mare palat dateaza de la sfarsitul secolului al VII-lea, cand a fost construit ca cetate in timpul perioadei bizantine. Mai tarziu, cand Cavalerii Ioaniti s-au stabilit la Rhodos, structura a fost modificata si transformata in resedinta pentru Marele Maestru al Cavalerilor. Palatul a ramas in aceasta functie din secolul al XIV-lea pana in jurul anului 1522, cand otomanii i-au expulzat cu succes pe Cavalerii Ioaniti de pe insula. Cavalerii s-au mutat atunci pe insula Malta, in timp ce otomanii si-au asigurat confortul asupra Mediteranei de Est.

Sarind inainte pana in secolul al XIX-lea cand Rhodos era inca parte a Imperiului Otoman, dezastrul a lovit, din pacate, palatul. In acea perioada, cladirea se afla deja intr-o stare grava de degradare, dar, in 1856, o explozie uriasa a avut loc in palat, provocand pagube importante. Munitia care a provocat explozia era depozitata in subsolul Bisericii Sf. Ioan si a fost aprinsa de un fulger.

Pentru urmatorii aproximativ cincizeci de ani, cetatea medievala din Rhodos a ramas in ruine. Punctul de cotitura in istoria acestui mare palat a avut loc in 1912, cand Italia a preluat controlul insulei Rhodos de la Imperiul Otoman in timpul razboiului italo-turc. Italienii, avand atunci controlul asupra insulei Rhodos, au hotarat in jurul anului 1930 sa restabileasca palatul la starea pe care o avea candva. Folosind desenele originale ale cladirii, italienii au reusit sa restaureze Marele Palat facand din acesta cetatea grandioasa si nobila de pe vremuri. Dupa ce restaurarea a fost finalizata, cladirea a devenit resedinta de vacanta a regelui Victor Emmanuel al III-lea si a lui Benito Mussolini.

La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, soarta Rhodosului s-a schimbat din nou, cand insula a fost reunita cu Grecia in anul 1947. Astazi, nu mai este nicio nelamurire cu privire la apartenenta acestei insula, mai ales ca Rhodos este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Grecia in randul turistilor din intreaga lume, inclusiv in randul romanilor. Nu se poate nega faptul ca insula Rhodos a fost un motiv de conflicte intre mai multe popoare de-a lungul anilor, dar, din fericire, calatorii au astazi ocazia de a vedea franturi din trecutul sau tumultos vizitand aceasta cetate medievala atat de controversata. Cetatea medievala din Rhodos a fost desemnata site al Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1988 si nicio vizita pe aceasta insula nu este completa fara o plimbare pe strazile pavate din interiorul zidurilor cetatii.

Vizitarea Palatului Marelui Maestru:

Daca vizitezi Rhodos doar pentru o zi si ai timp sa vizitezi un singur site istoric, atunci cea mai buna alegere ar fi sa calci pragul Palatul Marelui Maestru.

Odata ce ai trecut de zidurile cetatii, vei observa curtea mare in interiorul careia a fost construit palatul. Abia aici vei observa cat de mare si grandios este acest palat. Paza aparenta a curtii este oferita de numeroasele statui ale imparatilor romani, care au fost excavate din teatrul Odeon din Kos. Statuile sunt situate in zece silozuri, in partea de nord a curtii. Silozurile au fost folosite pentru a stoca cerealele care serveau ca hrana pentru aparatorii palatului in timpul asediilor.

La intrarea in palat vei observa ca exista o capela mica situata chiar in partea dreapta a scarilor. Aceasta capela nu a fost parte a design-ului original al palatului, fiind adaugata de italieni in timpul reconstructiei cetatii.

Pe masura ce urci pe scara de marmura care ghideaza vizitatorii pana la primul etaj al palatului, incepi sa realizezi cat de grandioasa este intreaga structura. Aici, totul este mare si vei simti rapid o apreciere deosebita pentru opulenta si detaliile existente in fiecare element al cladirii. In timp ce te plimbi in jurul palatului dintr-o camera in alta, vei fi impresionat de numeroasele mozaicuri de pe podea, care par din ce in ce mai frumoase pe masura ce avansezi in castel. Fiecare camera pare sa o intreaca pe cealalta prin mobilier de epoca, artefacte si sculpturi uluitoare, care te vor transporta cu gandul cu cateva sute de ani in urma. Asigura-te ca citesti legendele de la etaj, pentru a sti de unde provine fiecare mozaic in parte. Multe dintre ele sunt romanice si, de asemenea, provin din insula Kos.

Dupa ce ai completat un tur al camerelor din palat, nu uita sa vizitezi micul muzeu situat in coltul din extrema dreapta a curtii, care afiseaza o expozitie antica a Rhodosului, veche de 2400 de ani. Aici vei gasi o colectie interesanta de ceramica si artefacte istorice din vechiul Rhodos.

Daca esti pasionat de istorie, cu siguranta vei fi impresionat de amploarea si detaliile Palatului Marelui Maestru. Cladirea in sine este masiva si, din exterior, ai impresia ca aceasta a fost construita pentru a proteja pe oricine ar fi fost in interior. Aproape ca iti poti imagina otomanii atacand aceasta cetate medievala cu catapultele lor si cu alte arme din acea perioada.

Daca te decizi sa vizitezi Palatul Marelui Maestru, afla ca acesta este deschis din aprilie pana in octombrie si are urmatorul program:

Luni: 9:00 – 16:00;

Marti – Vineri: 8:00 – 22:00;

Sambata – Duminica: 9:00 – 16:00.

In afara sezonului, din noiembrie pana in martie, palatul este deschis de la 8:30 pana la ora 15:00 si este inchis in zilele de luni. Exista o taxa de intrare de 6 euro pentru adulti, ceea ce este foarte rezonabil. Persoanele de peste 65 de ani pot obtine o taxa redusa la jumatate, in timp ce persoanele care au sub 18 ani pot intra gratuit.


Pe urmatorul link puteti afla ofertele Dertour pentru Rhodos: http://bit.ly/2ri444n