Cappadocia, foto Olena TurAi vizitat vreodata un loc cu o frumusete naturala incredibila si te-ai intrebat cum ar arata de sus? Obtinerea unei imagini de 360 de grade din partea de sus a unui turn sau dintr-o plimbare cu elicopterul este, desigur, grozava, dar nimic nu se compara cu sentimentul minunat de a face o plimbare intr-un balon cu aer cald. Locurile frumoase sunt intotdeauna pline cu turisti, dar exista cateva care sunt realmente uimitoare cand sunt admirate de sus, iar cei care au fost suficient de norocosi pentru a face o plimbare cu balonul cu aer  cald spun mereu ca aceasta este calatoria vietii lor, care merita toti banii.

Iata 6 locuri care merita sa fie explorate din balonul cu aer:

  1. Cappadocia, Turcia – Cosurile de basm si locuintele subterane

O plimbare cu balonul cu aer cald deasupra Cappadociei se poate simti ca o calatorie incredibila intr-un taram de poveste. Acesta este un loc in care opera de arta a naturii s-a intalnit cu ingeniozitatea omenirii. Peisajul a fost format cu mii de ani in urma, atunci cand lava dintr-un grup de vulcani a acoperit aceasta regiune din centrul Turciei, iar vantul si ploaia au sculptat roca moale a reliefului, formand chei, caverne si faimoasele “cosuri de basm”. Aceste structuri ciudate arata ca niste ciuperci, cu tulpina facuta din piatra moale si cu palaria realizata din roca dura.

Grecii, asirienii si persii au fost primii care au populat aceasta regiune, iar crestinii au venit aici pentru a se ascunde inainte ca Crestinismul sa fie acceptat ca religie. Ei au sculptat case, spatii de depozitare, biserici si orase chiar in formatiunile de roca naturala, construind astfel orase subterane extrem de dezvoltate pentru acele timpuri.

Goreme, un oras din aceasta regiune, este cel mai bun loc de excursii cu balonul cu aer cald in Cappadocia. Balonul va zbura peste vii si livezi, si usor, dar precis se va indrepta catre cosurile de basm, urmand sa te lase jos pentru a putea explora mai bine frumusetea locurilor.

  1. Valea Loarei, Franta – Castelele Renasterii

Romantismul trecutului poate fi simtit in timp ce plutesti intr-un balon cu aer cald deasupra superbelor gradini ale castelelor din Valea Loarei. Alaturi de arhitectura uimitoare, vei putea admira, de asemenea, ferme luxuriante, livezi si vii alimentate de fluviul Loara. Aceasta regiune din Franta debordeaza romantism, rafinament si eleganta si nu este un loc strain pentru cei care adora sa zboare cu balonul. Dupa o astfel de experienta, vizitatorii pot ciocni un pahar cu vin produs din via locala, pentru a sarbatori aceasta ocazie speciala.

  1. Maasai Mara, Kenya – Urmeaza animalele salbatice

Aceasta rezervatie naturala din sud-vestul Kenyei este o extensie a Serengeti din Tanzania, iar numele sau este luat de la oamenii Maasai care populeaza aceasta regiune. Doar o singura zona a acestui ecosistem mare este casa celor “Big Five”, adica a elefantilor, bivolilor, rinocerilor, leoparzilor si leilor, insa in celelalte zone pot fi observate turmele de animale migratoare, printre care se numara antilopele gnu, zebrele si gazelele din Serengeti. Dar acestea nu sunt toate animalele care pot fi observate dintr-un zbor cu balonul cu aer deasupra rezervatiei naturale Maasai Mara – girafele, crocodilii, hipopotamii si multe alte specii de animale pot fi vazute aici. Migratia anuala are loc intre lunile iulie si octombrie, aceasta fiind cea mai buna perioada de a rezerva o vacanta aici.

In timp ce experienta de safari cu masina de teren este mai populara in randul turistilor, cea cu balonul cu aer este mult mai spectaculoasa, avand astfel posibilitatea de a zbura deasupra animalelor salbatice chiar si in timp ce acestea vaneaza. Exista mai multe cabane de safari din care turistii pot sa achizitioneze o calatorie cu balonul cu aer in excursia lor in Kenya. Din moment ce toata vegetatia de aici este rara si joasa, baloanele pot zbura la o altitudine mica, astfel incat sa se poata observa foarte bine animalele.

  1. Bagan, Myanmar – Stupe, temple si manastiri

Bagan este, probabil, cea mai putin cunoscuta destinatie din aceasta lista, din cauza restrictiilor severe asupra calatorilor impuse de guverul Myanmarului care a boicotat vacantele in aceasta tara. Orasul Bagan din regiunea Mandalay din Myanmar (Birmania) a fost capitala Imperiului Pagan intre secolele IX si XIII. Pagan a fost precursorul regiunilor colective ale zeilor moderni din Myanmar. Pe parcursul perioadei ei cele mai prospere, peste 10 000 de stupe, temple si manastiri au fost construite doar in zona inconjuratoare a Baganului. Aceste monumente sunt la fel de vechi ca mai celebra Angkor Wat din Cambodgia si, desi nu sunt la fel de magnifice in mod individual, colectiv, acestea formeaza o imagine realmente spectaculoasa. Dupa ce au asistat la numeroase cutremure de-a lungul anilor, doar 2200 dintre aceste monumente au reusit sa supravietuiasca pana in ziua de azi. In 1990, guvernul militar a restaurat mai multe monumente ramase in picioare, dar au facut o treaba proasta, expertii sustinand ca aceasta restaurare a spulberat practic orice sansa ca Bagan sa fie desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Plimbarea cu balonul cu aer cald deasupra acestui vechi regat magic strabatut de raul Irrawaddy este o experienta de o viata care nu se compara cu nimic altceva. Chiar si Marco Polo a spus odata ca Bagan este “unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din lume”.

  1. Wadi Rum, Iordania – Valea Lunii

In timp ce Petra este atractia principala a Iordaniei, Wadi Rum atrage subtil turistii care sunt in cautare de aventura. Aceasta zona a Iordaniei, cu roci naturale din gresie si granit, a fost folosita ca locatie pentru mai multe filme, printre care se numara Red Planet si Lawrence of Arabia. Multe culturi antice, cum ar fi nabateeni, au locuit in aceasta regiune si si-au lasat amprenta sub forma de temple si graffiti in roca. Astazi, beduinii locali traiesc in structuri din beton si in corturi din par de capra in satul Rum, ocupandu-se in principal de gestionarea si dezvoltarea mai multor activitati turistice, printre care se numara calarirea cailor arabi, alpinismul, drumetiile si campingul sub stele.

Dealurile falnice (jebels) din Wadi Rum umbresc solurile desertice cu unghiurile schimbatoare ale soarelui, facand perfecta perioada zilei imediat dupa rasaritul soarelui pentru o calatorie cu balonul cu aer cald peste peisajul captivant. Desertul roz si formatiunile de roca ametitoare sunt ireal de frumoase atunci cand pot fi admirate de la inaltime.

  1. Valea Napa, SUA – Calatorie in lumea vinului

Napa si Sonoma se intalnesc in prima destinatie a vinului din America de Nord, care este adesea numita Valea Napa. Incepand cu anii 1960, se considera ca aceasta regiune viticola este la egalitate cu cele din Franta, Italia, Portugalia si Spania in ceea ce priveste cantitatea si calitatea productiei de vin. Prima vie a fost plantata aici in anul 1840, iar prima fabrica de vin comercial a fost deschisa in anul 1859. Aceste lucruri se intamplau in perioada in care incepuse goana dupa argint si aur din restul Californiei, fapt pentru care vinul era ultimul lucru in mintea cuiva.

Valea Napa este un magnet pentru competitiile de baloane cu aer cald si pentru festivalurile de acest tip, fiind, in mod cert, principala locatie din intregul continent nord american in care merita sa faci o calatorie cu balonul. Regiunea pitoreasca contureaza o imagine care nu poate fi descrisa in nici macar o mie de cuvinte, fiind realmente spectaculoasa.

*Sursa foto: Olena Tur / Shutterstock.com


Te invitam pe site-ul nostru, www.dertour.ro, pentru a descoperi ofertele si destinatiile in care poti ajunge cu Dertour.