*Sursa foto: Nataliya Nazarova / Shutterstock.com

Bansko a fost cea mai captivanta statiune europeana a primului deceniu din acest secol. Satul traditional bulgar a renascut cu ajutorul unei investitii majore in instalatii moderne si hoteluri care, alaturi de investitiile masive ale noilor proprietari, au propulsat rapid localitatea la un rang de statiune montana internationala.

Statiunea Bansko este situata in muntii Pirin, avand, in prezent, 65 de kilometri de partii, toate gasindu-se la altitudini cuprinse intre 1700 de metri si 2560 de metri.

Bansko este cea mai noua si cea mai rapid dezvoltata statiune de schi din Bulgaria. 100 de milioane de euro s-au investit in Bansko pentru instalatiile speciale si echipamentele proiectate special pentru partiile din muntii Pirin. De asemenea, o noua telegondola care poate transporta pana la 8 persoane cu schiuri si snowboard-uri a fost instalata in aceasta statiune, aceasta avand ca punct de pornire centrul de schi din afara orasului si terminalul la partia de incepatori, care se gaseste la o altitudine de 1600 de metri. O calatorie cu aceasta telegondola dureaza 20 de minute. De la altitudinea de 1600 de metri, schiorii au posibilitatea de a lua doua telescaune pentru a-si continua calatoria catre cele mai inalte partii, la inaltimea de 2500 de metri, sub varful Todorka.

Exista 17 partii in statiunea Bansko, inclusiv una de 16 kilometri lungime fara intrerupere, care pleaca de sub summit-ul unde se poate schia pana la baza statiei de la telegondola, la marginea orasului. Ultima partie, cea de 7 kilometri, este luminata, iar intreagul traseu este dotat cu utilaje de zapada artificiala pentru a asigura o experienta de schi grozava, chiar si in conditii meteo mai putin prielnice. Bansko este una dintre singurele statiuni din lume in care este posibil acest lucru. De asemenea, nu te astepta la vreo coada in aceasta statiune, deoarece Bansko se bucura de cea mai noua tehnologie ce iti ofera cu usurinta ski pass-uri echipate cu micro-cipuri care pot fi citite chiar si prin intermediul buzunarului unei geci de schi. Serviciile de salvare includ un numar de telefon mobil cu un cod scurt pentru schiorii aflati in necazuri.

Conditiile de schi din Bansko sunt excelente, mai mult de 50% din partii fiind acoperite de tunuri de zapada care asigura o zapada perfecta, in permanenta. In plus, Bansko are cel mai bun record de zapada din toate statiunile de schi din Bulgaria. Partiile sunt ingrijite de 12 vehicule de intretinere Kassbohrer care asigura o calitate excelenta a acestora.

In regiunea Shiligarnika se gasesc, de asemenea, slalom-uri si slalom-uri uriase. Bansko ofera, totodata, un traseu de cross country cu o lungime totala de 5 kilometri, la o inaltime de 1530 metri, la partia Banderishka Polyana. Intregul centru de schi de la Bansko are 65 de kilometri de partii marcate si trasee de cross country care au fost dezvoltate la nivel inalt.

Aceasta statiune montana este ideala pentru incepatori, avand chiar si o scoala de schi cu instructori vorbitori de limba engleza. In plus, zona de schi este fantastica, avand vederi fabuloase si multe partii ce au de-o parte si de alta copaci mari si bine intretinuti.

Schiorii avansati pot incerca partia neagra Alberto Tomba, unde vor avea parte de experiente incredibile. De asemenea, pentru senzatii chiar mai tari, schiorii si snowboard-erii sunt bineveniti la parcul de distractii din Platoto.

Parapantismul si heli-ski-ul sunt si ele disponibile pe plan local. Aceste informatii pot fi furnizate de cei de la Apartamentele Bansko, care pot fi gasiti cu usurinta pe internet.

Exista un aeroport la doar doua ore de condus din Bansko, asadar, o experienta de schi la Bansko intr-un weekend ar fi ideala pentru o pauza de relaxare de la agitatia din zilele obisnuite.

Ce trebuie sa stii daca vrei sa schiezi in Bansko:

Bansko are peste 60 de kilometri de partii de schi marcate, 50% dintre ele fiind acoperite cu tunuri de zapada si toate avand o ingrijire ireprosabila.

Principalele partii de schi din Bansko au fost recent renovate, iar partia Stara Pista a fost utilata cu echipament de iluminare, fiind ideala pentru cei care prefera sa schieze pe timp de noapte. Partiile Schiligarnika, Stara Pista, Todorka si Platon sunt potrivite pentru incepatori si schiorii de nivel mediu, in timp ce partiile Banderiza si Ctzurna pot fi utilizate de catre experti. Schiorii profesionisti au, de asemenea, posibilitatea de a accepta provocarea de a schia pe traseele amenajate pentru campionii olimpici. Bansko este, totodata, o statiune in care se organizeaza frecvent concursuri de schi si snowboard, cum ar fi competitia Schi si Snowboard Extrem si competitia Cupa Balcanica.

Partiile de schi din aceasta statiune beneficiaza de mai multe telescaune si teleschiuri, dar si de telegondole foarte incapatoare. Accesul facil la toate ascensoarele este asigurat de ski-pass-ul SkiData, care nu este necesar sa fie scos din buzunar pentru a functiona.


Afla mai multe detalii despre ofertele Dertour pentru Bansko pe urmatorul link: http://bit.ly/2pUeOW6