Dubai, foto Dmitry Birin

*Sursa foto: Dmitry Birin / Shutterstock.com

Dubai a fost un mic sat de pescari, aici dezvoltandu-se in ultimii ani o intreaga industrie turistica. Autoritatile au reusit sa depaseasca orice dezavantaj, cum ar fi vremea deosebit de calda sau desertul. Acest oras este o locatie must-see pentru toti calatorii doritori sa gaseasca superlative.

Acestea fiind spuse, Dubai are virtutile sale, asa ca, daca iti petreci concediul in acest oras, nu vei avea timp de pierdut. Iata ce poti face in Dubai intr-un concediu:

Mancarea este intotdeauna importanta atunci cand explorezi o cultura noua.

Acesta este un oras al super-bogatilor si al super-saracilor. Este putin probabil sa gasesti un alt loc in care decalajul dintre “nu avem” si “avem yahturi” sa fie atat de evident. Cei nascuti in Emirate, care reprezinta 12% din populatie, sunt, de obicei, extrem de bogati, dar orasul a fost construit pe spatele unei populatii imense din clasa muncitoare predominante din subcontinentul indian si din zonele mai putin prospere ale Golfului. Intre cele doua grupuri se afla o comunitate de expatriati, in special oameni veniti din Occident.

Cel mai bun mod de a experimenta aceste straturi sociale distincte este prin stomac. La capatul de sus este gastronomia de cinci stele, pe care o poti savura la restaurante precum Hilton Dubai Creek si Grosvenor House Hotel, unde bucatarii sefi sunt faimosii britanici Gary Rhodes si Gordon Ramsay. Desigur, ambele sunt restaurante cu stele Michelin. Ele sunt unite in partea de sus a arborelui de excelenta de restaurantul chinezesc Noble House din Hotelul Raffles.

La capatul celalalt al spectrului social se afla strada Al Dhiyafah, unde se mananca cel mai ieftin in Dubai. Aici, restaurantele de catering ii servesc pe rezidentii mai putin bogati ai orasului, mancarea fiind, in principal, traditional libaneza, iraniana si indiana. La capatul nordic al strazii, se afla Sidra, cu salate si gratar de toate tipurile, numai bune pentru un pranz rapid si savuros. La celalalt capat al strazii Al Dhiyafah, Bucataria Iraniana Pars, cu specialitati din carne de miel si fructe de mare iti ofera mancare preparata in gratarul din aer liber. In partea opusa Bucatariei Pars, vei da de negustorul ambulant Ravi, care vinde cel mai bun curry din oras.

De asemenea, trebuie sa stii ca, din cauza legilor de licentiere, restaurantele din afara hotelurilor nu pot servi alcool.

Shopping la mall

Daca ai fost la cumparaturi in New York sau Paris, atunci mall-urile din Dubai vor fi o dezamagire. Cele mai multe dintre magazine sunt familiare si nu sunt mai ieftine decat in alte locuri din lume. Cu toate acestea, mall-urile din Dubai trebuie sa fie vizitate, chiar daca nu ai de gand sa faci cumparaturi. Mall-urile din acest oras sunt constructii de fantezii neingradite, care ofera atractii ireale, ce te vor ademeni si cuceri.

Souk Madinat din interiorul Madinat Jumeirah, de exemplu, are propriile sale cai navigabile ce transporta oameni din magazine, baruri si restaurante la invecinatul complex de hoteluri. Mall-ul Emiratelor are o partie de schi acoperita cu zapada adevarata, ce iti ofera o experienta incredibila de iarna cand doresti sa faci pauza de la cumparaturi sau plaja. Pur si simplu, uimitor! Pe de alta parte, Khan Murjan pretinde a fi un exemplu de “autenticitate islamica, de neegalat in regiune”; acesta este conectat de Wafi Mall, unde vei gasi Chanel, Marks&Spencer si Montblanc. Toate acestea sunt, insa, depasite de Dubai Mall, cel mai mare complex din lume destinat cumparaturilor si distractiei. In Dubai Mall, atractiile principale sunt Dubai Aquarium and Underwater Zoo, Dubai Ice Rink, KidZania si SEGA Republic.

In Dubai, Gold Souk este un must-see.

Dubai este cunoscut pentru aur foarte ieftin – dar va trebui sa te targuiesti pentru el. Indiferent daca esti sau nu esti gata sa il cumperi, o plimbare prin orbitorul Gold Souk este o necesitate. Aceste magazine ofera, de asemenea, platina, diamante si, ocazional, argint. Guvernul controleaza in mod strict toata marfa, asadar poti fi sigur de calitatea si autenticitatea oricarei achizitii. Acelasi lucru nu se poate spune, insa, si despre vanzatorii ambulanti de pe strazi, care incearca sa vanda genti si ceasuri false.

Orice calatorie in Dubai este incompleta fara a vedea Burj Al Arab.

Burj Al Arab a fost pana de curand singurul hotel de 7 stele din lume si este conceput sa semene cu o ambarcatiune tipic araba, ce domina orizontul Dubaiului. Este unul dintre cele mai inalte hoteluri din lume si, probabil, cel mai captivant. Singura modalitate de a patrunde in interior fara a plati pentru o camera este de a rezerva o masa la unul dintre restaurantele costisitoare ale hotelului. Al Muntaha se gaseste la ultimul etaj, dar interiorul sau luminos te va impiedica sa vezi privelistea din exterior; Al Mahara este un restaurant de peste scump, cu un acvariu mai mare decat apartamentele celor mai multi oameni; alt restaurant la care poti rezerva o masa este Sahn Eddar, faimos pentru ceaiul de dupa-amiaza.

Dupa atata opulenta si lux, este timpul sa cunosti traditionalul Dubai.

In timp ce vaste brazde ale orasului au fost demolate pentru a inalta constructii futuriste, s-a pastrat, totusi, Cartierul Bastakia, care iti va face cunostinta cu fascinanta si adevarata cultura a acestui oras. Situat intre Dubai Creek si districtul Bur Dubai, acest mini-labirint de cladiri cu turnuri de vant a fost transformat in galerii de arta si cafenele. Incepe turul cu Galeria XVA, care este specializata in arta contemporana din intreaga regiune din Golf. Continua aprecierea artei din Orientul Mijlociu la Galeria Majlis si termina cu savurarea unui suc de menta in Basta Art Cafe.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.