Thassos, foto Milos Vucicevic

Thassos se gaseste la doar 10 kilometri de faimosul port Kavala. Clima si vegetatia ofera senzatia ca insula este o extensie a nordului Greciei, insa Thassos are in plus plaje cu nisip alb si fin ce ar starni invidia tuturor si munti impaduriti ce pot fi strabatuti usor la pas de catre iubitorii de drumetii montane.

Destul de ieftina fata de insulele mai celebre ale Greciei, insula Thassos este o destinatie populara in randul familiilor si studentilor din Romania, Bulgaria si din fosta Iugoslavie. Feriboturile pleaca frecvent de pe continent, oferindu-le calatorilor sansa de a ajunge rapid si lejer pe insula, iar reteaua de autobuze permite accesul in orice punct important al insulei.

De-a lungul istoriei sale, Thassos s-a laudat cu nenumarate bogatii naturale. Parianii, cei care au fondat orasul antic Limenas, in anul 700 i. Hr., au folosit aurul gasit in Muntele Pangaion pentru comert. Din acest export, ei au acumulat suficienti bani pentru a subventiona o flota navala. In timp ce extragerea aurului este demult apusa, marmura alba, o alta mare bogatie a insulei Thassos, este inca exploatata.

Vizitatorii insulei sunt, insa, atrasi de alte lucruri atunci cand vin in Thassos pentru a-si petrece concediul. Frumusetea naturala, plajele, sporturile nautice, satele de pe culmile montane si muzeele istorice sunt principalele puncte de interes pentru turisti.

Daca planuiesti o vacanta in Thassos, iata la ce activitati poti lua parte aici:

Practicarea sporturilor de apa. Lista de sporturi nautice disponibile pe insula Thassos este limitata doar de energie, capacitate si imaginatie! In plus fata de traditionalele sporturi de apa, cum sunt inotul si saritul in mare, exista, de asemenea, wind surfing, body surfing, caiac, schi nautic, scuba diving, parasailing, snorkeling, hidrobicicleta, ski jet, barci cu motor de viteza si navigatie.

Locurile in care vei gasi sporturi nautice organizate sunt Golden Beach, Pachis Beach, Skala Rachoni Beach in partea de nord si Pefkari Beach, Potos Beach si Psili Ammos Beach in partea de sud.

Pescuitul. Aici ai ocazia de a prinde o varietate de pesti si fructe de mare, doar folosind o simpla undita. Pescuitul cu sulita este, de asemenea, destul de popular in unele zone de-a lungul coastei insulei, in special in timpul perioadelor in care caracatita se gaseste din abundenta. Totodata, bacurile sunt disponibile pentru inchiriere, permitand turistilor sa exploreze varietatea de peste ce se gaseste in apele adanci din jurul insulei.

Cei care obisnuiesc sa pescuiasca aici sustin ca, cel mai adesea, in Thassos se prinde macrou, platica mare, homari, caracatita, platica regala, sardine si barbun vargat.

Plimbarile cu vasele de croaziera. Nu exista nimic mai frumos decat plimbarile cu vasele de croaziera in apele turcoaz ale Marii Egee. Cu pauze in golfurile si plajele salbatice ale insulei, aceste vase iti ofera posibilitatea de a explora frumusetea virgina a locurilor intangibile din Thassos. In plus, daca ai noroc, vei intampina cativa delfini jucausi carora le place sa vina in intampinarea turistilor de pe vasele de croaziera.

Exista mai multe tipuri de excursii cu barca din care sa alegi. Ele variaza in functie de locatiile lor initiale, de distantele pe care se deplaseaza si de frumoasele locatii pe care le viziteaza.

Ciclismul si drumetiile pe munte. Peisajul si geografia insulei Thassos sunt un paradis atat pentru cei care practica ciclism montan aventuros cat si pentru cei care aleg varianta drumetiilor pe jos pe culmile montane. Traseele imprejmuite de vegetatia luxurianta sunt, insa, o provocare pentru ciclisti, asadar cei mai putin experimentati pot alege soseaua de centura a insulei, care este bine intretinuta si complet asfaltata.

Dealurile si vaile insulei sunt primitoare cu excursionistii iubitori de drumetii pe tot parcursul anului, fiecare anotimp oferind o experienta unica. Exista mai multe trasee si poteci care incruciseaza insula si merg din sat in sat. Doar asigura-te ca ai la tine suficienta apa pentru calatorie, in special in timpul verii, cand caldura este de-a dreptul coplesitoare. Varful de munte Ypsarion, ce inregistreaza o inaltime de 1204 metri, este o provocare speciala si o adevarata incantare – iar privelistea intregii insule pe care o vei surprinde de sus merita tot efortul drumetiei. Pe drum, vei avea ocazia sa intampini capre, ulii, vulturi europeni, multe soiuri de bufnite si potarnichi, ce isi duc traiul in peisajul bogat in platani, stejari, castani, pini, maslini, plante mediteraneene, arbusti si o multime de flori salbatice. Atentie, insa, la vipere!

Vizitarea ruinelor antice. Trecutul antic a oferit insulei o recompensa de comori de nepretuit. Acest lucru este evident pentru vizitatori atunci cand devin martorii unora dintre cele mai bune exemple de site-uri arheologice din lume, site-uri ce se gasesc la aproape fiecare colt de strada din Limenas, pe peninsula Alyki si nu numai. Aceste site-uri afiseaza caracterul individual al insulei Thassos, reprezentand, in acelasi timp, spiritul Greciei.

Cele mai bune obiective turistice arheologice pe care trebuie neaparat sa le vizitezi in Thassos sunt Ancient Agora, Teatrul Antic, Acropole, ramasitele zidurilor si portilor templelor din orasul antic Limenas si vechiul templu si sanctuarul din Alyki. Chiar si in ziua de azi, arheologii continua sa descopere noi locuri istorice in Thassos, pe care le exploateaza si le restaureaza cat mai mult cu putinta.

Vizitarea manastirilor. Exista trei manastiri pe insula Thassos, toate acestea fiind sfintite de Biserica Ortodoxa.

Manastirea Arhanghelul Mihail merita probabil cea mai multa atentie, fiind situata intr-un peisaj stancos mirific, pe drumul spre Alyki, in partea de sud a insulei. Este o manastire dependenta spiritual si administrativ de Manastirea Filotheou de pe Muntele Athos. Aceasta este, in prezent, extinsa, avand o noua capela construita recent. In manastire, turistii vor descoperi o relicva renumita, cunoscuta sub numele de “Timio ilio” sau “Sfanta Unghie”, o ramasita din una dintre unghiile lui Hristos din timpul crucificarii. O multime de oameni viziteaza zilnic manastirea, pe tot parcursul anului, in scopul de a se ruga si de a se inchina aici.

Manastirea Sfantului Pantelimon este situata deasupra satelor Kazaviti si Prinos. Aceasta are o pestera unica, cu o poveste interesanta in spate. Atat manastirea cat si pestera sunt deschise pentru vizitatori. Inca din secolul al XVIII-lea, credinciosii vin aici pentru a se ruga si a cere vindecare de la Sfantul  Pantelimon.

Manastirea Adormirea Maicii Domnului, cea de-a treia manastire, a fost construita in anul 1813 si este situata pe drumul ce duce catre linistitul sat de munte Maries. In afara de icoanele miraculoase ale Fecioarei Maria, vizitatorii vor gasi la aceasta manastire parti din moastele Sfintilor Arsenie, Cosma, Damian si Osias Xenis. Mii de oameni vin aici din toate colturile lumii pentru a vedea aceste sfinte moaste.

*Sursa foto: Milos Vucicevic / Shutterstock.com