Dacă ar trebui să descriem Iranul în doar câteva cuvinte, am spune că este o țară cu fețe prietenoase, brațe mereu deschise, binecuvântată de culturi antice și învăluită de un farmec atemporal.
Foarte puțini dintre turiștii care au vizitat Iranul i-au părăsit granițele dezamăgiți de ceea ce au văzut și au trăit. Istoria, mâncarea grozavă, peisajele ce te lasă fără suflare și bogăția artistică lăsată moștenire pe care le vei întâlni în această țară îți vor hrăni sufletul, făcându-te să îți dorești să te reîntorci cât mai curând posibil.
Îți prezentăm 7 lucruri mai puțin cunoscute despre această țară din Orientul Mijlociu:
1. Are un patrimoniu cultural impresionant.
Marile relicve lăsate de civilizația persană, arhitectura uimitoare, minaretele înclinate care domină orizontul și fascinanta literatură reprezintă principalele aspecte ale patrimoniului cultural al Iranului și ale civilizației de o mie de ani ce a clădit această țară.
Cu o colecție tot mai mare de situri UNESCO, Iranul are ceva interesant în fiecare regiune a sa. Printre cele mai grandioase atracții culturale pe care le poți vizita aici sunt vestigiile Mitraismului din provinciile Gilan și Kermanshah, Templele de Foc zoroastriene și ruinele Imperiului Achaemenid din Persepolis.
2. Este o țară foarte diversa din punct de vedere etnic.
Deși majoritatea locuitorilor din Iran sunt persani iar persana este limba oficială, această țară este populată de numeroase alte etnii, printre care se numără și kurzii, lurzii, turcii, armenii, turkmenii, arabii și triburile baluchi.
Fiecare regiune din Iran are propria limbă și propriile tradiții, astfel că până și iranienii înșiși au parte de un șoc cultural când călătoresc prin propria țară.
3. Cea mai ridicată temperatură de pe Pământ s-a înregistrat în Iran.
Conform oamenilor de știință, deșertul Lut este cel mai fierbinte loc de pe planetă, înregistrând la un moment dat chiar și 70,7 grade Celsius. În anul 2016, acest deșert a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
4. Peisajul țării nu este format doar din dune de nisip.
Dacă credeai că Iranul este o țară compusă în întregime din câmpii deșertice aride, ei bine, te înșeli! Nu numai că are o sumedenie de munți pitorești (dintre care jumătate sunt vulcanici), dar acești munți sunt, de asemenea, situați foarte aproape de Teheran, găzduind câteva stațiuni de schi grozave! Principalele două stațiuni de schi sunt Dizin și Shemshak.
Situată în munții Alborz, Dizin este cea mai mare stațiune de schi din țară, fiind așezată la altitudinea de 2700 de metri, cu instalații de urcare pe cablu ce ajung chiar și la altitudinea de 3600 de metri.
5. Gheparzii sunt animale populare în Iran.
Deșertul vast al Iranului este singurul habitat rămas al ghepardului asiatic. Cu o statură puțin mai mică decat a omologul său african, ghepardul asiatic este, din păcate, pe cale de dispariție, fiind rămași în prezent doar 50 de exemplare prin sălbăticia Iranului.
6. Bucătăria iraniana este absolut delicioasă.
Cu o varietate de tipuri de kebaburi, tocănițe, condimente, alune, ierburi și flori, aromele bucătăriei persane sunt realmente cuceritoare. Mai mult, Iranul este cel mai mare producător de șofran și de fistic din întreaga lume, aceste două ingrediente fiind, de altfel, nelipsite din viața cotidiană iraniană.
Gastronomia țării este extrem de veche și de diversă, fiind influențată de culturile și de populațiile care au contribuit la conturarea poporului persan. Printre preparatele pe care trebuie să le guști când ajungi pe tărâmurile Iranului se numără Ghorme Sabzi, Zereshk Polo (orez cu șofran și cu căpșuni), Mirza Ghasemi și kebabul, pe care îl găsești gătit în nenumărate moduri.
7. Atenție la maniere!
Dacă ești invitat de o familie iraniană la cină, în casa lor nu numai că vei avea parte de mâncare absolut delicioasă, dar pentru a fi un oaspete perfect, trebuie să ții cont de câteva indicații despre manierele pe care acest popor le respectă atunci când ia masa.
Înainte de toate, nu te aștepta să fii așezat la o masă. Perșii cinează, în mod obișnuit, stând pe podea, uneori chiar și fără a folosi tacâmuri. Apoi, trebuie să ții cont că indiferent dacă ești dreptaci sau stângaci, trebuie să mănânci doar cu mâna dreaptă.
Nu în ultimul rând, este frumos să accepți toate ofertele gazdei! Și este politicos să încerci câte un pic din tot ce este servit.