Sursa foto: Lukas Uher/Shutterstock.com

Există în jur de 900 de biserici în Roma, dar cine are atâta timp pentru a le vizita pe toate? Foarte multe dintre ele sunt extrem de interesante și găzduiesc lucrări de artă importante, astfel că e destul de dificil să decizi asupra cărora să-ți concentrezi mai mult atenția într-o vacanță de doar câteva zile în capitala Italiei.

Pentru a-ți ușura sarcina de a stabili itinerariul de călătorie în Roma, noi am alcătuit o listă cu 5 dintre cele mai frumoase biserici pe care le poți vizita în Orașul Etern.

Înainte de toate, trebuie să știi că mai toate bisericile din Roma sunt deschise toată ziua, dar unele dintre ele sunt închise timp de câteva ore în jurul după-amiezii. Totodată, cele mai multe dintre ele au intrare liberă, dar unele au muzee, mănăstiri sau zone arheologice unde trebuie să plătești bilet de acces.

Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont că atunci când intri într-o biserică din Italia, trebuie să fii respectuos și să păstrezi liniștea. Bărbații ar trebui să-și lase capul gol și să poarte pantaloni lungi. De asemenea, femeile trebuie să aibă umerii acoperiți și să poarte pantaloni sau fustă care să le ascundă genunchii.

1. Basilica Sfântul Petru

Biserica Sfantul Petru

Biserica Sfantul Petru

Cea mai mare și cea mai vizitată biserică din lume, sediul papalității, Basilica Sf. Petru se găsește într-o curte în formă de cheie proiectată de Gian Lorenzo Bernini, în Vatican.

Cu un exterior renascentist captivant și cu un interior impresionant ce poate adăposti până la 20 000 de persoane, această biserică este loc de veci pentru mai bine de 100 de persoane extrem de importante în istoria omenirii: 91 de papi, împăratul romano-german Otto al II-lea și regina suedeză Christina, faimoasă pentru faptul că a renunțat la coroană pentru a se face catolică.

În Basilica Sf. Petru vei găsi, printre multe lucrări de artă uluitoare, Statuia „Pieta” realizată de unul dintre cei mai mari artiști din toate timpurile, Michelangelo.

2. Capela Sixtină

Plafonul Capelei Sixtine

Plafonul Capelei Sixtine

O adevărată minune artistică pe care nu ai voie să o ratezi într-o vizită la Roma, Capela Sixtină este, totodată, una dintre cele mai faimoase atracții din Europa și din întreaga lume. Situată în interiorul Muzeelor Vaticanului, capela atrage milioane de vizitatori anual cu ale sale fresce superbe ce acoperă fiecare centimetru pătrat de pe pereți.

Detaliile rafinate din fiecare aspect al decorului sunt, pur și simplu, fascinante. Peste 1000 de metri pătrați de tablouri dezvăluie întreaga istorie a Omului, încă de la Creație. Pictată de Michelangelo pe parcursul a circa 4 ani, această capodoperă ce dăinuie de aproape 500 de ani este considerată una dintre cele mai mari comori ale lumii.

3. San Giovani in Laterano

San Giovani in Laterano este, de fapt, catedrala oficială a Romei (nu Sf. Petru!) și sediul episcopului Romei.  Construită în secolul al IV-lea, aceasta este considerată a fi una dintre primele biserici catolice din capitala Italiei.

Din păcate, incendiile, vandaliile și cutremurele ce-au avut loc de-a lungul anilor au mai lăsat doar câteva rămășițe din structura originală. În prezent, construcția bisericii se prezintă într-un stil baroc, cu o fațadă nu foarte impresionantă, însă cu un interior pur și simplu grandios. Frescele, coloanele, mozaicurile și sculpturile decorează aproape fiecare centimetru din biserică.

Printre cele mai importante elemente din interior se numără fresca lui Giotto, statuia lui Constantin, Ușa Sfântă, Statuia lui Ioan Botezătorul și Mormântul Papei Martino V.

4. Santa Maria Maggiore

Una dintre cele patru biserici papale (celelalte trei sunt San Giovanni in Laterano, San Pietro in Vaticano și San Paolo Fuori Le Mura), Santa Maria Maggiore se remarcă prin mozaicurile biblice splendide din secolul al V-lea.

Este cea mai mare biserică din Roma dedicată Fecioarei Maria, de aici și numele ei. Totodată, este singura bazilică dintre cele patru biserici papale care și-a păstrat structura paleocristică din secolul al V-lea, deși a trecut și ea prin mai multe transformări și adăugări externe.

Biserica Santa Maria Maggiore poate fi găsită în Piazza Esquilino, aproape de gara Termini.

5. Basilica Santa Maria del Popolo

Construită în anul 1099, Bazilica Santa Maria del Popolo cuprinde mai multe capele, una mai somptuoasă decât alta. Această biserică este practic o vitrină a celor mai frumoase opere de artă renascentiste de pe Pământ, fiind cunoscută ca locul unde se găsesc cele mai mari capodopere pictate de Caravaggio, Bernini și Raphael.

Situată în eleganta Piazza del Popolo, bazilica sporește, pur și simplu, frumusețea pieței.

Când îți planifici o excursie, fă o cercetare atentă și despre locurile de cazare din oraș. Găsește alaturi de Dertour cele mai bune oferte la hotelurile din Roma!