linz-foto-henryk-saduraLinz este un oras frumos si, uneori, subestimat. Fiind al treilea oras ca marime din Austria, Linz are o importanta majora atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere turistic, atragand o multime de vizitatori din toate colturile lumii prin varietatea sa de obiective culturale si activitati interesante.

Combinatia de cladiri istorice, arhitectura uimitoare, zone vaste de spatiu verde si inovatii moderne este dovada vie a faptului ca Linz are cel putin la fel de multe de oferit ca celelalte orase austriece de top, precum Viena si Salzburg.

Linz a fost in 2009 Capitala Culturala Europeana, iar din anul 2014 face parte din reteaua UNESCO Creative Cities, acest lucru fiind evident prin multimea stralucitoare de muzee pe care le poti vizita aici.

Daca planuiesti sa vizitezi orasul Linz, iata o lista cu 5 lucruri interesante:

1. Cumpara Cardul Linz

Unul dintre cele mai inteligente moduri de a economisi bani ca turist in acest oras este de a cumpara cardul Linz. Acesta costa 15 euro pentru o zi sau 25 de euro pentru trei zile. Cardul ofera acces gratuit la principalele muzee si utilizare nelimitata a transportului public.

Linz este compact si usor de navigat. Fa o plimbare cu tramvaiul de la gara principala, prin inima orasului vechi, de pe Landstrasse catre faimosul pod Nibelungen care trece Dunarea.

Apoi, mergi pe jos inapoi si exploreaza marele Hauptplatz, piata centrala a orasului, ce dateaza din secolul al XIII-lea, si admira cladirile elegante construite in stil baroc si izbitoarea coloana Sfanta Treime realizata din marmura alba ce sta falnica in centrul pietei, sub privirile trecatorilor.

Imediat in apropiere, pe strazile laterale, Vechiul Linz, cu ale sale palate renascentiste cu curti interioare, asteapta sa fie explorat. Acesta este, de fapt, un loc de neratat daca iti place muzica clasica, aici gasindu-se casa in care celebrul compozitor Mozart a scris Simfonia nr. 36 in Do Major (denumita si Simfonia Linz) in doar patru zile.

Apoi, gaseste o cafenea pentru a gusta o felie din ceea ce se spune a fi “cel mai vechi tort din lume”. Tortul Linze este unul dintre deliciile cu care se lauda orasul Linz, fiind un produs de patiserie cu gem si cu o crusta cu zabrele deasupra.

2. Calatoreste in viitor

Cele mai multe muzee te transporta in fascinantul trecut al omenirii, dar Ars Electronica sfarama acest stereotip. Aici ai de-a face doar cu prezentul si cu viitorul.

Acesta este unul dintre cele mai fascinante locuri pe care le-ai putea vizita in scopul de a invata si a lua parte la diferite tipuri de tehnologii si activitati stiintifice interactive, extrem de distractive si interesante atat pentru cei mici, cat si pentru adulti.

De fapt, Ars Electronica reflecta schimbarile tehnologice din lume si modul in care ele ar putea evolua. Centrul este impartit in camere si sectiuni care contin diverse elemente, inclusiv un joc virtual de ping-pong, un ecran imens de rezolutie 8K ce afiseaza diferite parti ale lumii, ecrane interactive care arata imagini din satelit ale Pamantului, roboti de o tehnologie fascinant de dezvoltata, ce raspund mai multor comenzi, si chiar un sistem de informatii pe care il poti accesa cu ajutorul unui creion tactil special, care afiseaza o cantitate uimitoare de informatii referitoare la orasele din intreaga lume.

Chiar daca nu esti un fan al noilor tehnologii, Centrul de Arta Ars Electronica este un loc fabulos de vizitat, ce te va incanta pe deplin.

3. Viziteaza Casa Operei

De cativa ani de zile, in acest oras de aproximativ 200.000 de oameni s-a construit o Casa de Opera. Desi multi dintre cetateni nu au fost de acord, altii au fost foarte persistenti si consecventi, astfel ca in 2013 splendida Musiktheater am Volksgarten s-a deschis, finantata in mare parte din bani publici.

Casa Operei din Linz a fost proiectata de arhitectul britanic Terry Pawson, al carui plan indraznet a implicat chiar si construirea unei strazi speciale, pentru ca aceasta cladire sa fie mai usor accesibila. Aceasta este una dintre casele de opera cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din Europa.

Avand in vedere ca exista o sumedenie de variante de transport din Romania pana in Austria, Linz este o alegere excelenta pentru un weekend muzical, cu bilete mult mai ieftine decat in alte orase celebre pentru muzica clasica de buna calitate, cum sunt Viena sau Salzburg.

Nu trebuie decat sa iti rezervi online un bilet pentru a te bucura la Linz de un concert extraordinar sustinut de unii dintre cei mai mari muzicieni din intreaga lume.

4. Viziteaza unele dintre cele mai impresionante catedrale din Austria

Mariendom este una dintre cele mai mari biserici din Austria, avand o capacitate de 20.000 de persoane. Cu toate ca este cea mai mare, aceasta este doar a doua cea mai inalta biserica din tara, deoarece era interzis in timpul Imperiului Austro-Ungar sa se construiasca cladiri care sa fie mai inalte decat Catedrala Sf. Stefan din Viena. Constructia catedralei este realmente fascinanta, atat prin vitraliile sale, cum sunt Fereastra Linzului si Fereastra Imparatului, cat si prin Turnul schimnic, care a fost creat in 2009 cu scopul de a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a trai timp de 8 zile in liniste completa si singuratate in interiorul catedralei.

5. Cunoaste istoria orasului

Adolf Hitler s-a nascut si a crescut la mai putin de o ora distanta de Linz, traind o parte a tineretii sale in acest oras. El chiar a mers la scoala alaturi de celebrul filosof Ludwig Wittgenstein. Casa lui poate fi vazuta pe HumboldStrasse, in centrul Linzului. Orasul contine, de asemenea, vechiul sediu al Gestapo-ului (politia secreta nazista) si Wehrmacht-ul (Armata germana din timpul perioadei naziste). Mai mult decat atat, Hitler avea ambitia de a transforma Linzul intr-o “capitala nazista a culturii”, avand chiar si planuri de a industrializa aceasta zona daca ar fi castigat razboiul. In plus, lagarul de concentrare Mauthausen este situat la aproximativ 20 de kilometri est de Linz, fiind deschis pe tot parcursul anului pentru vizitatori.

Daca vrei sa ajungi in Linz nu trebuie sa ratezi oferta Eurolines. Cu numai 29 euro pe segment poti ajunge din Romania in acest oras sau invers. In plus, poti lua cu tine pana la 70 kg de bagaj si beneficiezi de wi-fi gratuit pe teritoriul Romaniei. Promotia este valabila pana pe data de 15.11.2016. Mai multe detalii gasesti aici.

*Sursa foto: Henryk Sadura / Shutterstock.com