De la deșertul de altădată, la unul dintre cele mai luxuriante locuri, pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață, Dubaiul este fără îndoială definiția unei experiențe de neuitat. Este mai mult decât un oraș, este locul unde totul este posibil și care se schimbă de la an la an, aspirând la titlul de cea mai frumoasă destinație turistică din lume.

Tranziția de la satul de pescari din Golful Persic, la paradis a fost posibilă cu o viziune bună, valorificarea petrolului, accentul pus pe turism și oamenii potriviți.

Toate acestea au făcut ca astăzi Dubaiul să ne ofere cea mai mare insula artificială de pe glob, The Palm, singurul hotel de 7 stele din lume, Burj Al Arab sau cea mai mare clădire construită vreodată de om, Burj Khalifa. Și unde mai pui că dacă la Istanbul poți să fii cu un picior în Asia și unul în Europa, în același oraș, aici poți să fii în trecut, prezent și viitor, toate în același timp și toate în același emirat! Dubaiul este cu siguranță un oraș al viitorului, dar pentru că oferă o experiență completă a păstrat încă spiritul trecutului în Deira, cartierul care ne arată o față autentică a locului și care ne lasă să gustăm din savoarea experiențelor locale.

Scurt istoric

Marhaba! Bun venit în Dubai, în satul pescăresc a cărui temelie a fost construită în anul 1833 de către tribul Al Makatoum. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, perlele au fost cele care au pus pentru prima dată emiratul pe harta comerțului, pentru ca în anul 1966 atenția să fie îndreptată către petrol, prin intermediul căruia Dubaiul a crescut din punct de vedere economic și turistic. Prosperitatea pe plan local și internațional au făcut ca în anul 1971, orașul să se alăture celorlalte emirate și să formeze astfel, Emiratele Arabe Unite. Astăzi, la 50 de ani distanță, Dubai găzduiește Expo 2020 și pare că mizează pe o dezvoltare rapidă, de durată și continuă.

Cultura

Portul tradițional este cu siguranță unul dintre simbolurile la care ne fuge gândul atunci când auzim de Orientul  Mijlociu, iar pentru localnici îmbrăcămintea este un element definitoriu, parte a identității și una dintre modalitățile prin care arată respect religiei. Deși vei deosebi cu ușurință localnicii de turiști, este bine să știm regulile de conduită atunci când vizităm o țară musulmană și să ne îmbrăcăm adecvat în spațiile publice. Și dacă vorbim de cultură, îți propunem să facem o trecere în revistă a unora dintre cele mai populare preparate, printre care fouga deyay (orez cu pui marinat și condimentat specific), luqaimat (galuește lipicioase cu sirop de curmale) sau shuwaa (carne de miel cu nuci prajite, stafide și orez) care cu siguranță te vor cuceri! În Dubai însă, mirosurile îmbietoare nu vin numai de la mâncare, ci și de la parfumurile cunoscute pentru aromele unice și îndrăznețe, căutate astăzi în toată lumea.

8 lucruri pe care să le vezi în Dubai

  1. Burj Khalifa – În topul listei este cu siguranță o vizită la cea mai înalta clădire din lume, care atinge o înălțime de 828m și oferă o panoramă memorabilă, de care te poți bucura de la etajul 124!
  2. Dubai Miracle Garden – O atracție atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, tărâmul creațiilor florale se întinde pe o suprafață de 72.000mp și oferă o expoziție a personajelor și clădirilor cunoscute, reintepretate cu ajutorul a peste 50 de milioane de flori colorate.
  3. Palm Jumeirah – Insula palmier este fără niciun dubiu una dintre cele mai impresionante locații din Dubai, unde atât turiștii, cât și localnicii se cazează și petrec timpul în hotelurile de top, cel mai cunoscut fiind Atalantis The Palm.
  4. Dubai Marina – Locul în care distracția, evenimentele, clădirile impunătoare, restaurantele la malul apei, cumpărăturile și adrenalina sunt la ele acasă! Și de asta te lăsăm să te convingi singur!
  5. Dubai Mall – Este poate cea mai cunoscută destinație pentru shopping, dar este mai mulț decât atât, este lumea pasionaților de divertisment, relaxare comercială, cumpărături și restaurante, o lume care se întinde pe o suprafață echivalentă cu cea a 200 de terenuri de fotbal.
  6. The Dubai Fountain – Amplasate la baza Burj Khalifa, fântânile muzicale, care trimit jeturi de apă la o înălțime de până la 150m oferă un show în adevăratul sens al cuvântului, acestea pot fi admirate în special seară, până la ora 23:00, chiar de la mesele restaurantelor din jur!
  7. Deșertul – Știm că experiența de safari o poți încerca și în alte destinații precum Egipt sau Tunisia, dar trebuie să ne crezi pe cuvânt, nisipul de aici este senzațional!
  8. Dubai Creek – Nu ai cum să vii în Dubai și să ratezi o vizită în unul dintre cele mai autentice puncte care și-a păstrat încă locul printre zgârie nori și opulență la tot pasul. Vizitează aici piețele locale de aur, mirodenii sau textile, muzeul Dubai, gustă din preparatele tradiționale și fă o plimbare cu barca abra pe apele istorice ale Canalului

Am lăsat pentru final cea mai bună veste, am zice noi! În Dubai există un singur anotimp și acela este foarte călduros, așa că dacă iarna nu e cea mai bună prietenă a ta, cu siguranță soarele din Dubai o să îți fie alături! P.S. ia totuși și o jachetă în bagaj… o să se potrivească cu aerul condiționat din spațiile interioare!