Sezonul rece oferă persoanelor pasionate de practicarea sporturilor de iarnă șansa de a petrece mai mult timp pe pârtiile de ski. Țara noastră se poate mândri cu o suprafață extinsă ocupată de Munții Carpați, motiv pentru care beneficiază și de unele dintre cele mai atractive domenii schiabile din Europa.

În ultimii ani, au fost efectuate numeroase lucrări de îmbunătățire a infrastructurii acestora, motiv pentru care acum există numeroase opțiuni avantajoase pentru cei pasionați de ski și snowboarding.

Recomandări ski Romania: 7 stațiuni de vizitat

Iată care sunt șapte dintre cele mai bune stațiuni de ski din România în acest moment!

Cel mai bune pârtii de ski din România: Poiana Brașov

Poiana Brașov este cea mai populară stațiune montană din România. Situată la o altitudine de 1020 metri, aceasta pune la dispoziție șapte pârtii de ski moderne, datorită masivelor montane Piatra Mare, Postăvaru, Bucegi și Piatra Craiului.

Această zonă este renumită pentru activitățile sportive desfășurate încă din anul 1895, fiind populară și datorită competițiilor sportive organizate de-a lungul timpului. Festivalul European pentru Tineret Olimpic a avut loc la Poiana Brașov în anul 2013.

Cele șapte pârtii moderne din această zonă alcătuiesc un domeniu schiabil de 25 km. Trei dintre acestea sunt destinate începătorilor, o pârtie oferă condițiile propice celor care au cunoștințe medii de ski, iar cei avansați se pot aventura pe cele trei pârtii dificile din Poiana Brașov.

În această stațiune puteți petrece un sejur deosebit, întrucât hotelurile de lux din zonă oferă condiții excelente turiștilor pasionați de sporturile de iarnă. Pârtiile de ski sunt dotate cu o telegondolă, telescaune, telecabine și teleski pentru a oferi condiții avantajoase vizitatorilor.

Domenii schiabile în România: Transalpina Ski Resort

Unul dintre cele mai noi domenii schiabile din România este Transalpina Ski Resort. Acesta a fost inaugurat în anul 2012, iar proiectul său prevede 80 km de pârtie și unele dintre cele mai frumoase priveliști din zonele montane europene. Lacul Vidra se află la baza domeniului care include șapte pârtii de ski, majoritatea fiind de nivel ușor.

Una dintre acestea este destinată celor care dețin cunoștințe medii de ski, aceștia beneficiind de o suprafață de 2257 m de pârtie. Transalpina Ski Resort este dotată cu telegondolă, telescaun și o instalație teleski, pentru a asigura cele mai bune condiții turiștilor care își petrec sejurul de vacanță în zona Voineasa-Vidra-Transalpina.

Ski in Romania : Straja, județul Hunedoara

Un alt domeniu schiabil care oferă condiții foarte bune în țara noastră este cel din Straja, județul Hunedoara. Acesta include 26 km de suprafață schiabilă, pe care sunt amenajate 12 pârtii. In cadrul acestora, aveți posibilitatea de a opta pentru cele patru pârtii destinate începătorilor, pentru cele două de nivel mediu sau pentru cele două clasificate ca fiind dificile.

Puteți închiria echipament complet din stațiune, iar condițiile de transport asigurate sunt foarte bune. Există suficiente instalații de telescaun și teleski pentru a asigura un flux avantajos al transportului pe pârtii, iar instalațiile de zăpadă artificială și cea nocturnă asigură condiții excelente pentru cei pasionați de practicarea sporturilor de iarnă.

Opțiuni de ski în România: Predeal

Turiștii care preferă să petreacă un sejur deosebit pe Valea Prahovei, au acum posibilitatea de a practica sporturi de iarnă in Predeal, una dintre cele mai populare statiuni de ski din Romania. Acolo veți descoperi două pârtii de ski destinate începătorilor, trei pârtii de ski pe care se pot aventura cei care au cunoștințe medii și o pârtie clasificată ca fiind dificilă.

În această stațiune puteți închiria echipamente complete de ski și snowboarding, iar echipamentele de transport instalate pun la dispoziție un telescaun, trei teleski-uri și o instalație nocturnă.

Domenii schiabile din România: Rânca, județul Gorj 

Situată la 1600 m altitudine, pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România (Transalpina), stațiunea de ski Rânca este un loc pitoresc din inima munților, aflat în topul preferintelor pentru cei care caută cele mai pârtii din România . Este o stațiune de ski cu un potențial turistic aflat pe un trend ascendent, modernizările realizate recent atrăgând de la an la an din ce în mai mulți vizitatori.  

Cei care vin la Rânca pentru ski au la dispoziție un total de 5 pârtii, cea mai lungă dintre acestea măsurând 860 de metri. Chiar dacă pârtiile au dimensiuni reduse, comparativ cu alte stațiuni de ski din acest top, sunt ideale pentru practicanții începători ai sporturilor de iarnă. Urcările pe acestea se realizează cu teleschiul, telescaunul și babyskyul. Doar una dintre cele cinci pârtii beneficiază de nocturnă: pârtia M1. 

Ski la Cavnic, județul Maramureș

Aflată la poalele Munților Gutâi, din județul Maramureș, Cavnic este o stațiune de ski ce a început să se dezvolte începând cu anii 2000-2003, odată cu inaugurarea pârtiilor Icoana și Roata. În prezent, turiștii care vin la ski în stațiunea Cavnic au acces la șapte pârtii moderne, ce acoperă toate nivelurile de dificultate, întinse pe un domeniu schiabil de aproximativ 8 kilometri. Cea mai lungă pârtie se întinde pe o distanță de 2.2 kilometri. 

În lunile de iarnă, căderile masive de zăpadă transformă această zonă într-un loc prielnic pentru practicarea sporturilor de iarnă. De aceea, Cavnic reprezintă o opțiune de luat în calcul pentru lunile reci din an, dacă doriți să vă petreceți concediul la ski, alături de cei dragi. Este, însă, important de precizat faptul că ofertele de cazare sunt încă destul de reduse. Din punct de vedere al dotărilor de pe pârtii, sunt disponibile două instalații de teleschi și una de telescaun, pentru întreg domeniul schiabil.

Cel mai înalt domeniu schiabil din România: Sinaia 

Fiind o stațiune ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, Sinaia la propune turiștilor cel mai înalt domeniu schiabil din România, aflat la o altitudine de 2103 m. Cele 17 pârtii din componența acestui resort de ski însumează aproximativ 17 kilometri, cea mai lungă dintre toate acestea – Pârtia Nouă – având o lungime de aproximativ 2 kilometri. Pârtiile de ski de la Sinaia sunt recomandate pentru toate nivelurile de practicanți, iar accesul la acestea se realizează cu ajutorul telecabinei, până la Cota 2000. 

Cei care vor să evite aglomerația specifică lunilor de iarnă de la telecabină, pot urca până la cota 1400 cu autoturismele, însă drumul poate fi de multe ori impracticabil, din cauza căderilor masive de zăpadă. Se poate face ski la Sinaia doar pe timp de zi, neexistând o instalație de nocturnă pe acest domeniu schiabil. Accesul către cele 17 pârtii mai poate fi realizat cu teleschiul sau telescaunul. În lunile de iarnă, ultima cursă a telecabinei, de la Cota 2000 către baza muntelui, pornește la aproximativ 15:30.  

Acestea sunt șapte dintre cele mai bune și mai populare domenii schiabile din România în acest moment. Condițiile de cazare oferite în stațiunile montane din Poiana Brașov, Voineasa, Rânca, Sinaia, Cavnic, Hunedoara și Predeal sunt foarte bune, iar pârtiile de ski sunt echipate corespunzător.

Astfel, puteți petrece un sejur deosebit în aceste destinații din țara noastră, care oferă priveliști montane deosebite și condiții avantajoase pentru practicarea sporturilor de iarnă.