Sursa foto: naito29/Shutterstock.com

Una dintre cele mai apreciate din întreaga lume, bucătăria thailandeză este cunoscută pentru diversitatea ingredientelor și condimentelor din aproape fiecare preparat al său, multe dintre ele având proprietăți medicinale uimitoare. De fapt, majoritatea preparatelor culinare thailandeze sunt gătite cu mai mult de două tipuri de ierburi sau condimente care sunt benefice sănătății.

Mâncarea thailandeză (în cea mai mare parte) reprezintă echilibrul celor cinci arome pe care papilele gustative le sesizează: sărat, dulce, amar, picant și acru. Ingredientul indispensabil folosit în general în majoritatea preparatelor din bucătăria thailandeză este sosul de pește.

Fiind o caracteristică importantă a culturii thailandeze, gastronomia acestei țări este un lucru ce trebuie experimentat cât mai mult cu putință. Deoarece există o sumedenie de preparate thailandeze delicioase care îți vor face cu ochiul când vei explora „Țara Zâmbetelor” , am realizat această listă pentru ca tu să te poți bucura de cele mai distinctive și cele mai autentice dintre ele.

Tom Yam Goong (supă de creveți picantă). Probabil cel mai popular preparat tradițional thailandez, Tom Yam Goong este o supă preparată din creveți și aromată cu o mulțime de condimente interesante precum ardei iute, frunze de lime kaffir, tamarin și galangal. Există două tipuri de Tom Yam Goong: o supă mai lejeră și mai lichidă și o supă mai groasă și mai picantă. Cea din urmă se diferențează de prima prin adăugarea laptelui de cocos. Totodată, această supă poate fi făcută fie cu creveți, fie cu pui, pește sau cu ciuperci.

Pad Thai (tăiței prăjiți).  Acest preparat tradițional se mândrește cu o vastă istorie, veche de sute de ani. În plus, Pad Thai este considerat a fi unul dintre cele mai sănătoase preparate din gastronomia thailandeză, deoarece folosește doar ingrediente proaspete, echilibrând cele cinci arome fundamentale. Totodată, este foarte popular datorită gustului său delicios, putând fi completat cu o serie de condimente, în funcție de preferințele consumatorului. Pad Thai este, mai exact, un preparat făcut din tăiței prăjiți amestecați cu ouă, sos de pește, suc de tamarin, ardei iute, creveți, tofu, arahide zdrobite și coriandru. Îl vei găsi în toate restaurantele din această țară, dar și pe tarabele vânzătorilor de mâncare stradală.

Som Tam (salată picantă de papaya verde). Acest preparat provine din nord-estul Thailandei, din Isaan și este considerat a f unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Asia de Sud-Est. Som Tam vine într-o varietate de stiluri, cu toate acestea, rețeta clasică se realizează din papaya verde mărunțit, roșii, morcovi, arahide, creveți uscați, fasole, zahăr de palmier, pulpă de tamarin, sos de pește, suc de lime, usturoi și foarte mult ardei iute.

Tom Yam Kai (supă de pui picantă). Supa de pui este foarte bună să o mănânci atunci când ai o răceală, dar Tom Yam Kai nu numai că este foarte eficientă pentru a-ți pune sistemul imunitar pe picioare, dar este și o adevărată plăcere pentru papilele gustative. Cei mai mulți turiști care mănâncă această supă se îndrăgostesc de ea încă de la prima savurare. Tom Yam Kai este, mai exact, o supă de pui condimentată cu un amestec de chili, sos de pește și lime. Cei mai mulți bucătari preferă să îi adauge câteva plante thailandeze, cum ar fi iarba de lamâie și galangul, pentru a-i oferi o aromă unică și sățioasă. La fel ca celelalte preparate enumerate mai sus, supa de pui picantă o vei găsi în mai toate restaurantele din Thailanda.

Guay Teow (supă cu tăiței). Guay Teow este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare thailandeze, putând fi găsit aproape peste tot. Guay Teow descrie orice tip de supă de tăiței. Poate fi făcută cu carne de pui, carne de porc sau cu carne de vită (rareori o găsești fără carne), precum și cu fidea de orez sau cu fidea de ouă. De cele mai multe ori, bucătarii îi adaugă o selecție de condimente compusă din zahăr, ardei iute, suc de lămâie și sos de pește. Guay Teow poate fi consumat în orice moment al zilei, fiind deosebit de bun chiar și noaptea târziu, deoarece este un preparat destul de lejer pentru stomac.


Dacă ți-am stârnit interesul față de bucătăria thailandeză, probabil că acum ești curios să afli câteva detalii despre cum poți ajunge în Thailanda. Pentru asta, îți recomandăm sa vizitezi ofertele aici.