calatoreste-cu-copiii-foto-nicoelninoOrice parinte stie ca o calatorie in strainatate cu copilul minor implica o mare responsabilitate. Pentru ca totul sa decurga normal, iar calatoria sau vacanta la care ai visat de atata vreme sa nu se transforme intr-o amintire de cosmar, este bine sa iti iei toate masurile de siguranta.

Politia de frontiera si Ministerul Afacerilor Externe ofera cateva sfaturi utile parintilor aflati in aceste situatii, de care este bine sa se tina cont inainte de plecarea in calatorie. Iata cateva dintre ele:

Asigura-te ca ai toate actele necesare

Potrivit legilor din Romania, minorii pot calatori in strainatate doar cu unul dintre parinti numai daca celalalt parinte da o declaratie pe propria raspundere (legalizata la notar) prin care este de acord cu scoaterea din tara a minorului. Noile reglementari ale Legii nr. 169/2016 prelungesc valabilitatea acestei declaratii pana la trei ani si, mai mult decat atat, actul poate fi folosit pentru mai multe iesiri din tara in acest interval de timp, si nu doar pentru o singura calatorie, asa cum prevedea legea anterior.

Incheie o asigurare de calatorie

Este bine ca inainte sa pleci intr-o excursie peste hotare sa iti faci o asigurare de calatorie. In cazul in care intentionezi sa calatoresti si cu un copil minor, o polita de acest gen este mai mult decat indicata; este un lucru stiut faptul ca minorii se imbolnavesc destul de usor. Asigurarea pentru un copil minor trebuie sa includa acoperirea cheltuielilor medicale in cazul unei imbolnaviri sau al unui accident, dar si cheltuielile privind transportul in Romania.

Documenteaza-te cu privire la riscul contactarii unor virusi

Inainte sa pleci intr-o tara straina, este bine sa te informezi si sa afli daca in zona in care urmeaza sa ajungi exista riscul contactarii unor boli cu transmitere la copii. In cazul in care exista acest risc, fa o vizita la medicul de familie inainte de plecarea in calatorie si afla cum poti evita contactarea unor astfel de boli, ce masuri de protectie trebuie sa aplici si, nu in ultimul rand, ce trebuie sa faci in cazul contactarii bolii.

Nu scapa copilul din ochi!

Indiferent daca ai un copil linistit sau unul energic, nu-l lasa nesupravegheat niciodata. Este de la sine inteles ca in zonele aglomerate din gari, aeroporturi, piete si magazine trebuie sa fii si mai atent si sa nu-l scapi din ochi. In cazul in care copilul dispare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa anunti politia locala si ambasada sau consulatul Romaniei din tara respectiva.

Nu-l lasa pe cel mic in grija unor persoane necunoscute!

Nici macar pentru 3 minute, cat crezi ca ti-ar lua sa cumperi o cafea! In cazul in care iti lasi copilul pentru cateva ore la gradinita hotelului, sub supravegherea personalului calificat, lasa-ti si datele de contact la care poti fi gasit oricand. Si asigura-te, ca o masura suplimentara de protectie, ca personalul nu-i va da voie niciunui alt parinte sa-ti preia copilul de la gradinita.

*Sursa foto: NicoElNino / Shutterstock.com