Stațiunea balneoclimaterică Bușteni, denumită și Poarta Bucegilor, este localizată la 135 km de București, la o altitudine de 880 m. Aceasta oferă numeroase căi de acces către zona Munților Bucegi și face legătura cu Platoul Bucegilor prin intermediul celui mai lung traseu de telecabină din România. Acest vechi centru al alpinismului și turismului românesc este străjuit de Munții Costila și Caraiman. Masivele Piatra Arsă, Jepii Mici și Jepii Mari, Munții Caraiman și Costila sunt doar câteva dintre atracțiile montane care creează splendoarea neîntrecută a zonei Bucegi.
Iată alte trei obiective turistice deosebite pe care nu trebuie să le ratezi, o dată ajuns în Bucegi.
Babele și Sfinxul
Oricine merge pentru prima oară în zona Bucegilor trebuie să viziteze două dintre cele mai faimoase simboluri ale țării noastre, Babele și Sfinxul. Legendele legate de aceste monumente unice ale naturii, aflate pe platoul Munților Bucegi, sunt fascinante.
Unele dintre acestea susțin formarea naturală a acestor stânci unice, în timp ce altele le consideră a fi create de om. Există numeroase mărturii cu privire la energiile pozitive emanate de aceste două monumente, iar printre cele mai ciudate afirmații despre acestea se află și cea conform căreia Babele și Sfinxul ar fi de origine extraterestră.
Pe data de 28 noiembrie a fiecărui an, sute de turiști se adună în jurul Sfinxului pentru a se încărca cu energie de la Piramida Energetică, creată de Soare în jurul chipului sculptat în piatră. Unele legende susțin chiar și existența unui tunel tridimensional, al timpului, între Sfinxul din țara noastră și cel din Egipt, care reprezintă o cale de acces către alte lumi.
În realitate, geologii susțin faptul că Babele și Sfinxul s-au format ca urmare a eroziunii eoliene și a structurii neuniforme a stâncii. Un lucru este cert: aceste monumente nu pot lipsi de pe lista atracțiilor turistice pe care trebuie să le vizitezi atunci când ajungi în zona Bucegilor.
Peștera Ialomiței
La o altitudine de 1.500 metri, pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, se află o peșteră de mici dimensiuni, însă cu adevărat impresionantă. Turiștii au acces pe o porțiune de 400 metri din cei 480 ai Peșterii Ialomiței, diferența fiind reprezentată de zona Altarului, care nu poate fi vizitată. Imediat ce ai ajuns în zona Peșterii, vei remarca la intrare Mănăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea și ctitorită de către Mihnea cel Rău, voievodul Țării Românești.
În interiorul peșterii se află Sala Urșilor, despre care se spune că ar reprezenta ultima ascunzătoare a urșilor cavernelor. Acest lucru este susținut de numeroasele oseminte și schelete întregi provenite de la Ursus Spelacus Blum. În interiorul Peșterii Ialomiței se află numeroase grote și galerii, dintre care menționăm Grota Sf. Maria, a cărei denumire provine de la asemănarea acesteia cu statuia Fecioarei Maria, creată de jocul de lumini și umbre din interior.
La 200 metri în adâncul Peșterii se află Piatra Altarului, despre care legendele susțin faptul că reprezintă locația în care sihaștrii săvârșeau cele sfinte în urmă cu sute de ani. O scurtă vizită în Peștera Ialomiței reprezintă o experiență unică, de care sute de turiști se bucură în fiecare an, atunci când vizitează zona Bucegilor.
Cascada 7 Izvoare
V-ați întrebat vreodată unde se află cea mai pură apă din Europa? Răspunsul v-ar putea surprinde, însă aceasta se află chiar la noi în țară, în Munții Bucegi, pe Cheile Zănoaga. Conform legendei, Cascada 7 Izvoare conține apă vie, 100% pură, cu proprietăți miraculoase, întrucât aceasta poate vindeca diverse boli.
Această Cascadă unică este localizată la o înălțime de 1.300 metri și se aprovizionează dintr-un lac subteran care nu a secat niciodată, având un debit considerabil de 400 litri pe secundă. Cea mai neobișnuită legendă despre Cascada 7 Izvoare spune despre aceasta că reprezintă chiar sursa puterilor deosebite ale Zeului Zamolxe. În mod cert, vei fi uimit să descoperi spectacolul deosebit al naturii în cadrul acestei cascade.
Acestea sunt trei dintre cele mai frumoase atracții turistice pe care trebuie să le vizitezi când ajungi în Bucegi. Munții din această regiune impresionează prin piscurile lor minunate, prin diversele lacuri cristaline și izvoarele naturale cu apă pură, ascunse parcă de lume. Poți face diverse trasee montane în zonă, pentru a descoperi frumusețea unică a munților și a monumentelor naturale, care atrag mii de turiști anual.