bagaj-de-mana-foto-mila-supinskaya-glashchenkoAs vrea sa iau e-reader-ul cu mine in bagajul de mana, ca sa termin volumul inceput acum aproape trei saptamani, dar oare am voie?” “Ce fac cu ala micu’, daca i se face foame si nu-i place mancarea din avion? Nu mai bine iau eu in bagajul de mana un borcanel cu mancare gata preparata?” – cam asa curg intrebarile in mintea multora dintre noi de fiecare data cand facem bagajul pentru o calatorie cu avionul.

Companiile de transport aerian au reguli stricte (mai ales cele low cost) in ceea ce priveste componenta bagajelor de mana, impuse de aviatia civila internationala.

Pentru cei care nu cunosc aceste reguli si nu stiu care sunt obiectele admise si interzise in bagajul de mana, am enumerat mai jos cateva informatii care, credem noi, va pot ajuta.

Obiecte admise in bagajul de mana

Inainte de a umple bagajul de mana cu tot ceea ce iti trece prin cap, verifica pe site-ul companiei cu care vei calatori si pe bilet care este greutatea maxima admisa, dar si dimensiunile maxime pe care trebuie sa le aiba geanta de mana sau trollerul. Abia apoi poti sa arunci in el cate ceva din categoriile obiectelor enumerate mai jos:

Cosmetice. Poti lua in bagajul de mana crema de maini preferata, uleiul de corp, parfumul, oja, dizolvantul de unghii (fara acetona), demachiantul si solutia tonifianta, gelul de buze, samponul, balsamul, rimelul, gelul de dus si sapunul lichid in limita a 100ml fiecare si nu mai mult de 10 obiecte in total, astfel incat lichidele sa nu depaseasca impreuna 1 litru.

Trusa de unghii este admisa, daca contine pila de unghii de hartie si un cleste de unghii (nu foarfece).

Pasta de dinti si apa de gura pot fi si ele puse in bagaj, daca nu au mai mult de 100ml.

Medicamente. Chiar daca recipientele depasesc 100ml de medicament lichid, companiile aeriene accepta transportul lor in bagajul de mana, daca acestea sunt insotite de reteta cu parafa si indicatiile medicului.

Aparatura electronica. Poti transporta in bagajul de mana GPS-ul, aparatul foto si accesoriile fara muchii ascutite, camera de filmat, DVD playerul, MP3 playerul, telefonul mobil, laptopul, tableta, etc.

Mancare si bauturi. Orice sticla de alcool sau alte lichide cumparate din duty-free, tigari (maxim 800 tigarete pentru destinatiile UE – UE, maxim 200 tigarete cand calatoriti dintr-o tara UE catre alta tara care nu se afla in Uniunea Europeana, maxim 200 tigarete cand calatoriti intre doua tari care nu se afla in UE), snacks-uri (biscuiti, alune, prajituri etc.), iaurt sau budinca (cutie de maxim 100ml).

Atentie! Semintele, legumele sau fructele provenite din SUA si Australia nu sunt acceptate in bagajul de mana de unele companii aeriene, asa ca la intoarcerea dintr-una din aceste tari este bine sa verifici daca exista astfel de restrictii.

Instrumente muzicale. Sunt admise, in functie de marimea acestora (sa nu depaseasca dimensiunile bagajului de mana).

Florile sunt acceptate si ele in bagajul de mana.

Obiecte interzise in bagajul de mana

Toate obiectele ascutite precum aparate si lame de ras, cutite, foarfece, briceag, ace si seringi, tirbuson.

Bauturi. Altele decat cele cumparate din duty-free.

Echipamente sportive si de camping. Buteliile de gaz pentru camping, arcuri cu sageti, harpoane, undite, placa de skateboard, schiuri, crose de golf si de hochei, patine cu rotile, aparatoare, lansete, placa de surf sau snowboard, echipament de scufundare.

Unelte. Componente de masini, unelte cu muchii ascutite (chiar daca sunt mici), topoare, funii, cabluri, catuse, ciocane si bare metalice, surubelnite, surubelnite electrice, masini de gaurit.

Arme. Arme cu bile, munitie, rachete, arme specifice artelor martiale, catapulte, arbalete, pistoale, dispozitive de asomare si sacrificare a animalelor. Atentie! Chiar daca sunt transportate in bagajul de cala, armele de foc trebuie declarate la check-in.

Substante inflamabile. Artificii, petarde, torte, containere cu gaz, explozibil.

Substante chimice si toxice. Spray-uri paralizante, stingatoare, baze si acizi, otrava, vopseluri.

*Sursa foto: Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com