praga-foto-naughtynutPraga este o destinatie care pare sa fie mereu la moda. Exista pe harta turistica a lumii de o perioada lunga de timp, iar turistii o aleg ca destinatie de vacanta, intr-un numar tot mai mare de la an la an.

Praga este un oras superb si bine conservat, cu o istorie medievala bogata ce si-a lasat adanc amprenta asupra arhitecturii sale, cu parcuri frumoase, viata de noapte si, nu in ultimul rand, cu o alura de romantism ce ii farmeca pe toti indragostitii.

Desi in ultimii ani Praga s-a schimbat intr-o oarecare masura din cauza numarului tot mai mare de turisti (acum mancarea este mai internationala, preturile sunt mai mari, iar orasul este populat de foarte multi straini), esenta orasului a ramas aceeasi – strazile pietruite, casele tipice perioadei medievale, atmosfera incredibila care reprezinta de fapt farmecul acestei capitale europene, sunt inca la fel ca acum cateva sute de ani (desigur, unele sunt mai mult sau mai putin renovate).

Daca iti propui ca in viitor sa descoperi Praga intr-un city break, iata cateva informatii interesante despre acest oras:

Viziteaza Castelul Praga

Faimosul Castel Praga este un must-see in capitala Cehiei, acesta putand fi, de altfel, observat din mai toate locurile orasului. Castelul este format din mai multe sectiuni: Catedrala Sf. Vitus, Vechiul Palat Regal, Povestea Castelului Praga, Bazilica Sf. George, Golden Lane cu Turnul Daliborka, Turnul de Pulbere Mihulka si Palatul Rosenberg. Poti cumpara un bilet care sa iti ofere acces la toate aceste puncte de interes din box-office-ul de la intrare. Structura cea mai cunoscuta si, totodata, cea mai impozanta este Catedrala Sf. Vitus – aceasta cladire gigantica o poti observa din afara zidurilor castelului, de la multi kilometri distanta.

Plimba-te prin Parcul Petrin

Parcul Petrin este cel mai mare si cel mai frumos parc al orasului, situandu-se pe un deal ce poarta acelasi nume, din care se pot obtine vederi spectaculoase ale orasului. Aici vei gasi o gradina frumoasa, un labirint al oglinzilor (ce nu trebuie ratat!) si un turn de veghe ce arata ca un Turn Eiffel mai mic. Parcul Petrin pare locul ideal de relaxare prin care sa te pierzi printre copaci, lasandu-te in voia naturii. Cu trasee ce te ghideaza prin toata suprafata dealului si cu un funicular ce iti usureaza drumul spre varf, Parcul Petrin este o locatie ideala de vizitat sambata, cand vrei sa iei o pauza de aer curat si liniste.

Tine minte ca acest parc se afla pe un deal mare, iar mersul pe jos in partea de sus poate fi obositor pentru cei care nu sunt obisnuiti sa faca miscare.

Viziteaza Zidul lui John Lennon

Dupa Parcul Petrin, indreapta-te in jos spre Kampa, un cartier aflat in apropiere de rau, si viziteaza faimosul Zid al lui John Lennon. Spre sfarsitul comunismului, in anii 1980, elevii cehi au inceput sa scrie versurile faimosului fost cantaret de la The Beatles pe acest perete, ca modalitate de a-si face cunoscute plangerile. Astazi, zidul reprezinta pace si iubire. Turistii au, de asemenea, voie sa scrie sa vopseasca pe acest perete.

Relaxeaza-te pe malul marii

Cea mai frumoasa modalitate de a-ti incheia prima zi din acest city break in Praga este de a lua masa la una dintre restaurantele si cafenelele situate de-a lungul raului Vltava, in jurul centrului orasului. Pentru a ajunge aici, trebuie sa continui sa mergi spre rau, de la Zidul lui John Lennon. Vei traversa podul si acolo esti! Vei gasi o multime de locuri in care sa te relaxezi si sa te delectezi cu una dintre specialitatile gastronomice ale acestei tari. Dupa ce ai terminat, poti face o plimbare pe jos peste faimosul Pod Carol spre centrul orasului.

Exploreaza Orasul Vechi

A doua zi din acest city break rezerv-o pentru centrul vechi (Orasul Vechi) al Pragai. Plina de atractii turistice, unele mai incantatoare decat altele, Piata Orasului Vechi din Praga este, pur si simplu, fermecatoare, in special in preajma Craciunului.

Iata ce poti vizita aici:

Piata, in sine: Oamenilor le place sa petreaca timp aici, pur si simplu stand pe una dintre banci si privind catre turistii, familiile, elevii si bisnitarii ce trec prin piata. Aseaza-te pe o banca, mananca un sandwich si bucura-te de priveliste! Mai mult decat atat, exista o serie de muzicieni talentati care intretin atmosfera in piata, in tonalitati cu adevarat magice.

Ceasul Astronomic: Cea mai vanata atractie din toata Praga este, probabil, Ceasul Astronomic din Orasul Vechi. La fiecare ora fixa, oamenii se strang in jurul acestuia pentru a urmari micul spectacol intretinut de figurinele de pe ceas, spectacol ce dureaza cateva zeci de secunde.

Bisericile: Cele mai frumoase biserici din Piata Orasului Vechi sunt Biserica Tyn si Biserica Sf. Nicolae. Sf. Nicolae este deschisa toata ziua, dar Tyn este deschisa doar dimineata si dupa-amiaza tarziu.

Catacombele: Sub Primarie, vei gasi o serie de catacombe ce asteapta sa fie explorate. Acestea reprezinta, de fapt, primul nivel al caselor medievale ce obisnuiau sa existe in piata. Acum, ele formeaza o expozitie ce simbolizeaza viata medievala a Pragai.

Mergi in Cartierul Evreiesc

Istoricul Cartier Evreiesc este una dintre cele mai populare atractii din Praga. Hitler a salvat-o de la distrugerea nazista pentru ca a vrut sa faca din aceasta zona un muzeu pentru rasa evreiasca pierduta. Acum, cartierul gazduieste muzee, sinagogi si un cimitir istoric ce ne aminteste de ceea ce a fost candva una dintre cele mai mari comunitati evreiesti din Europa.

Fa o excursie in sumbrul Kutná Hora

Ultima zi de vacanta planuieste-o pentru a vizita Kutná Hora, un important centru de exploatare miniera de argint in Boemia medievala. Acest loc i-a ajutat pe regii din Praga sa ramana bogati. Acum, oraselul este faimos pentru biserica infioratoare din oase, Sedlec Ossuary, care contine intre 40.000 si 70.000 de oase. Vizitarea bisericii dureaza doar vreo 15 minute, asadar vei avea destul timp sa vezi si celelalte frumuseti din Kutná Hora, inclusiv minunatele biserici medievale, strazile bine conservate si piata mare a orasului. Este un oras mic, linistit, ce se simte ca Praga, insa fara aglomeratie.

Sursa foto: NaughtyNut / Shutterstock.com