Daca vara asta ti-ai propus sa te bucuri de una dintre ofertele noastre de vacante charter in Grecia, trebuie neaparat sa stii ca vei ajunge intr-o tara plina de soare si voie buna, cu o istorie bogata si o mitologie frumoasa. Miturile din spatele insulelor grecesti nu numai ca descriu aceste mici bucati de rai, dar prezinta si natura umana, cu toate defectele si imperfectiunile ei. Haideti sa aflam impreuna care sunt cateva dintre miturile si legendele din spatele insulelor minunatei Grecia.

Syros – salvata de un delfin

Sursa foto: https://en.wikipedia.org

Ermoupoli, capitala fascinanta a insulei Syros, este si capitala Cicladelor. Aici vei gasi sediile administrative ale insulelor, inconjurate de marea azurie si plajele de fildes. Legenda acestei insule il implica pe primul sau rege, Koiranos. Cand corabia sa s-a scufundat in mjlocul marii, intre Paros si Naxos, regele a fost salvat de un delfin care l-a purtat pana la o pestera care astazi ii poarta numele: Koiranion Andro.

 

Tinos – razbunarea vantului

Sursa foto: https://upload.wikimedia.org

Cel mai inalt munte din Tinos este Tsikniàs (714 metri) si este locul unde Hercule, fiul lui Zeus si cel mai puternic dintre pamanteni, i-a ucis pe fiii lui Boreas (zeul vantului nordic). Hercule a fost furios din cauza ca acestia i-au abandonat pe argonauti cand treceau prin Tinos, in drumul lor spre Colchis (Marea Neagra de astazi). Argonautii erau cei mai faimosi luptatori greci, alesi de Iason pentru a recupera Lana de Aur. Dupa asasinarea fiilor sai, Boreas a blestemat insula sa fie batuta mereu de un vant rece, pe care il poti simti si astazi, insa in brize slabe.

 

Santorini – maternitatea

Sursa foto: https://upload.wikimedia.org

Aparitia insulei Santorini este si ea legata de legenda argonautilor. In timpul aventurii lor pentru Lana de Aur, acestia au ajuns pe insula Anaphe in Marea Egee. Odata ajuns acolo, Euphemus a visat uniunea sa cu o nimfa, dupa care aceasta a anuntat ca va avea un copil si va dori un loc calm si linistit in care sa nasca. Euphemus a primit instructiuni clare de la nimfa: sa arunce un bulgare de pamant de pe Anaphe in mare. Cand s-a trezit, Euphemus a decis sa urmeze aceste instructiuni si a privit cu uimire cum s-a intamplat miracolul: insula Santorini s-a ridicat mareata din apa.

 

Naxos – o inima franta

Sursa foto: https://en.wikipedia.org

Se spune ca Tezeu a abandonat-o pe Ariadna pe aceasta insula. El era regele fondator al Atenei, iar ea era fiica regelui Minos al Cretei si s-au cunoscut in timpul aventurilor lui Tezeu. O data la noua ani, Minos cerea 7 baieti si 7 fete din Atena pentru a-i hrani minotaurului. Tezeu era unul dintre cei 7 baieti, insa a avut norocul ca Ariadna sa se indragosteasca de el si sa il ajute sa ucida minotaurul. Au evadat impreuna si s-au oprit pe insula Naxos, unde Tezeu a parasit-o in timpul noptii.

 

Milos – dragostea suprema

Sursa foto: https://en.wikipedia.org

Se spune ca Afrodita s-a indragostit de Adonis (un frumos semizeu). Adonis avea un bun prieten, Milos, care era insurat cu Pelia, cuplu care a avut un copil numit tot Milos. Cand Ares a aflat de tradarea Afroditei, l-a ucis pe Adonis luand forma unui porc mistret. La aflarea vestii, Milos s-a sinucis, urmat de Pelia. Induiosata, Afrodita l-a luat sub aripa sa pe micul Milos si l-a trimis sa colonizeze o insula care mai tarziu a devenit una dintre multele camine ale zeitei.

Sursa foto: www.pexels.com