alba-ca-zapada

*Sursa foto: Haso / Shutterstock.com

Cine nu a auzit de povestile copilariei: Capra cu trei iezi, Alice in Tara Minunilor, Cenusareasa, Scufita Rosie sau Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici. Ei bine, chiar daca ti se pare putin probabil, una dintre povestile de mai sus se pare ca a fost inspirata dintr-o poveste adevarata.

Este vorba despre Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici, una dintre cele mai frumoase si faimoase povesti din toate timpurile, scrisa de Fratii Grimm. Sunt adevarate chiar si “oglinda vorbitoare”, cei sapte pitici, padurea in care s-a refugiat sau marul otravit.

Un grup de cercetatori a ajuns la concluzia ca numele Albei ca Zapada a fost Maria Margaretha Catharina von Erthal, aceasta traind in secolul al XVIII-lea in Germania. Ea s-a nascut in anul 1728 si era fiica printului Philipp Christoph von Erthal care, dupa moartea mamei Mariei in anul 1741, s-a recasatorit cu o femeie rea la suflet pe nume Claudia Elisabeth Maria von Venninge.

Potrivit cercetatorilor, povestea Mariei era foarte populara in anul 1800. In acea perioada, Fratii Grimm locuiau relativ aproape de Lohr, locul unde s-a nascut Maria, iar povestea era stiuta de aproape toata lumea, asa ca este credibil ca ei sa o fi cules in 1812.

Oglinda vorbitoare

“Oglinda magica” se afla pastrata la Spessart Museum din Lohr am Main si are dimensiunea de 1,6 metri, iar geamul provine din Spania – Alicante. Oglinda are proprietati acustice, in sensul ca vorbele rostite de cineva aflat in fata ei, reverbereaza.

Padurea si muntii

Regiunea muntoasa din Spessart sunt cei sapte munti peste care trece Alba ca Zapada in fuga sa, denumirea sa provenind de la Specht (ciocanitoare) si Hard (munte impadurit).

Piticii

Se pare ca piticii din poveste au fost mineri care lucrau in minele de argint si cupru din Bieber, acestia avand o statura mica deoarece tunelurile erau accesibile doar celor mai mici de inaltime. Minerii purtau cagule colorate si haine rupte, design apropiat de ceea ce cunoastem noi din desenele animate produse inca din anii 1930. Conform documentelor, zona era un centru infloritor pentru industria miniera iar in anii 1750 aici traiau aproximativ 500 de mineri.

Marul otravit

Chiar daca pare putin probabil, exista o teorie si pentru marul otravit. Acesta a fost cufundat in matraguna, planta din padurile din Spessart, care se mai foloseste si astazi pe post de anestezic. Aceasta planta da senzatia ca pacientul a decedat, dar pe parcurs isi revine.

Povestile scrise de Fratii Grimm, si nu numai, ne-au facut copilaria mai frumoasa inca cu mult timp inainte sa apara desenele animate sau jocurile video, de aceea ne bucuram sa aflam ca macar una dintre aceste povesti are un iz de adevar.