Daca ti-ai propus sa calatoresti in cealalta parte a Globului, sa strabati 20.000 de kilometri in 24 de ore, sa zbori la infinit si sa ai parte de o diferenta de fus orar de minim 8 ore, s-ar putea ca organismul tau sa ia o pauza cateva zile (minim 2-3) si sa fii atat de obosit, incat vacanta sa se transforme intr-un cosmar. Ce poti face? Iata mai jos…

Calatoriile lungi = probleme mari?!

1. Cu doua zile inainte de plecare, regleaza-ti ceasul dupa ora de la destinatia de vacanta. Asta daca nu ai probleme rapide de rezolvat… In orice caz, dormi mai mult, odihnes-te, relaxeaza-te, pastreaza-ti o stare pozitiva. Daca ai frica de avion nu privi la “Dezastre in aer” si nu fa scenarii SF de Oscar! Renunta la cafelele tari, la energizante sau sucuri foarte dulci. Hidrateaza-te cu apa si ceaiuri din plante si mananca sanatos.

2. In timpul zborului, am doua sfaturi pentru tine. Daca la destinatie vei ajunge dimineata devreme, incearca sa dormi sau sa te odihnesti pe cat posibil in avion. Pune-ti dopuri in urechi, inveleste-te cu o patura, pune-ti o masca pe ochi si casti cu muzica ambientala. Macar vei ajunge cat de cat odihnit in… vacanta. Daca la destinatie este noapte la aterizare, atunci pe tot parcursul zborului fii activ: urmareste filme, bea o cafea, discuta cu prietenii, cu vecinii de palier, asculta muzica si citeste o carte. Cand vei ajunge la hotel vei dormi, indiferent cat este ora la tine acasa.

3. Incearca sa-ti planifici de acasa ce vei face in cele 8-10 ore petrecute in avion. Ia cu tine cea mai frumoase si mai interesanta carte politista, care sa-ti capteze atentia, priveste mai multe filme, dar mai ales misca-te. Stiu ca suna ciudat, insa la 2 ore va trebui sa te ridici si sa faci cativa pasi.

4. Daca ajungi la destinatie dimineata sau la pranz, iar la tine acasa este ora 22, evita sa te culci, indiferent cat de obosit esti. Iesi la plimbare, fa poze, distreaza-te, mergi intr-un bar, mentine-te activ macar pana la 9-10 seara. Doar asa te vei adapta noului fus orar.

5. Evita in primele zile orice fel de activitati obositoare: urcat pe munte, mers pe jos ore intregi, sex de performanta, sporturi acvatice, etc. Hidrateaza-te corect si mananca bine si sanatos.