Pentru majoritatea românilor, concediul în Turcia este sinonim cu mâncare şi băutură la discreţie, leneveală la soare şi baie în mare sau piscină, iar Antalya este nivelul „suprem” al acestor activităţi relaxante. Antalya este un regal şi pentru iubitorii istoriei, aici aflându-se o mulţime de vestigii, foarte bine conservate, celebre la nivel mondial.

Nici iubitorii naturii nu au fost uitaţi de “Zeul Turismului de calitate”: peisajele din partea vestică a Antalyei impresionează prin săbaticia şi măreţia Munţilor Taurus, prin nenumăratele râuri şi cascade. Zona este cunoscută pentru livezile sale de rodii, portocale şi măslini, iar vegetaţia tropicală cu palmieri şi tot felul de flori înmiresmate este la ea acasă.

Pur şi simplu huzur
Adevărate “orăşele” de sine stătătoare, imensele resorturi, care se întrec în a-ţi oferi, indiferent de vârstă, cele mai bune servicii, pornind de la cazare şi masă până la distracţie şi relaxare, au tot ce le trebuie pentru a-ţi oferi un concediu în huzur.

Oricât de blazat sau de obosit ai fi, nu ai prea multe şanse să te plictiseşti în aceste cluburi întinse pe zeci de hectare şi dezvoltate pe mai multe nivele. M-am convins de aceasta în infotripul organizat de Nova Travel în Antalya, în perioada 10-17 mai 2013, ocazie cu care am vizitat nu mai puţin de 40 de hoteluri, din toate staţiunile din această regiune, iar concluzia generală e “wow”!

Nu neglija însă riscul de a te pierde prin parcurile imense sau chiar prin hoteluri, mai ales că unele au adevărate artere comerciale construite la subsol, lobby-urile sunt imense, există nenumărate baruri şi restaurante a la carte, piscine, săli de joacă şi mai mult ca sigur am uitat ceva! Ca o paranteză: am întâlnit câteva persoane care, poate prea relaxate, scuzabil, că doar erau în vacanţă, şi-au căutat zeci de minute bungalow-ul unde erau cazate, familiarizându-se în schimb cu ”geografia” locului, nu de alta, dar chiar aveau nevoie, după cum se pare. Vorba ghidei noastre turcoaice: ar fi mai indicat un sejur mai lung pentru a gusta pe deplin tot ceea ce poate oferi turiştilor Antalya, mai ales că în primele două zile ai nevoie să te familiarizezi cu toate facilităţile resortului ales, în următoarele te bucuri de ele, apoi te refaci după atâta distracţie.

Nenumărate obiective de văzut
Şi atunci, vă veţi întreba probabil de ce aş părăsi acest colţ de rai atât de palpabil? Pentru că, aşa cum spunea Sfântul Augustin, “lumea este o carte şi acei care nu călătoresc nu citesc decât o pagină din ea”. Ţineţi minte acest citat sprinzător al unui sfânt ori de câte ori călătoriţi, căci mult adevăr conţine şi nu uitaţi de obiectivele turistice deosebite, care merită văzute dacă aţi ajuns în Antalya.

Sunt multe, pentru toate gusturile şi buzunarele, însă mie cel mai mult mi-au plăcut Aspendos, un teatru roman perfect conservat şi Perge, un imens complex arheologic, întins pe aproximativ 15 kilometi pătraţi, mărturie a istoriei zbuciumate a zonei. Să nu uit de oraşul Side, artistic poziţionat pe malul stâncos al Mediteranei cu al său amfiteatru roman, şi ceea ce a mai rămas din templele închinate lui Apollo şi Athenei, cu viaducte şi porţi imense sau de croaziera de o zi pe Mediterana. Lista obiectivelor de văzut poate continuă cu oraşul antic Myra, cu spectaculoasele sale morminte sculptate în stâncă, cu Biserica din Demre unde Sf. Nicolae a fost episcop sau cu plimbarea cu vaporaşul către insuliţa Kekova, unde imaginaţia, dar şi aparatele foto sunt puse la grea încercare de ruinele oraş antic scufundat.

Perge: 15 kmp de concentrat de istorie
Situat la 16 kilometri de Alanya, oraşul antic Perge este unul dintre cele mai bine conservate site-uri arheologice din Turcia, aici fiind descoperite o serie de construcţii din perioadele elenistică, romană şi bizantină. Perge, înfiinţat de hittiţi, a fost un important loc de venerare a zeiţei vânătorii şi pădurilor, Artemis, dar cele mai multe dintre monumentele care te impresionează astăzi au fost construite după cucerirea oraşului de către Alexandru cel Mare (în anul 333 î.e.n.). Perge a cunoscut o perioadă de maxim avânt în vremea romanilor, care au ridicat aici un imens teatru care putea găzdui peste 12.000 de spectatori, au amenajat pieţe şi băi publice impozante, ale căror vestigii mai sunt vizibile şi astăzi. Stăpânirea bizantină nu a fost de bun augur pentru Perge, de vreme ce oraşul s-a confruntat cu un uşor declin, pentru ca, ulterior, sub ocupaţia selgiucidă, să fie complet ruinat şi abandonat. Locul este imens, încă se fac descoperiri arheologice, merită văzut dacă iubeşti istoria!

Aspendos, cel mai bine păstrat teatru roman din zona Mediteranei
Construit în ”mijlocul pustietăţii”, la aproximativ 40 de kilometri de Antalya, Amfiteatrul de la Aspendos se înalţă majestuos în soarele puternic, timpul dovedindu-se îngăduitor cu această construcţie veche de peste 19 secole. Amfiteatrul cu un diametru de 96 metri a fost construit la comanda împăratului Marcus Aurelius, găzduind spectacole cu lei şi gladiatori la care puteau asista peste 7.000 de oameni. Monumentul are o acustică de invidiat, fiind de altfel folosit şi în zilele noastre pentru diferite spectacole. In luna iulie a fiecarui an aici are loc Festivalul de Operă şi Balet din Aspendos. În apropiere se află Basilica şi viaductele romane, cu o lungime totală de 15 kilometri.

Top 3 lucruri de văzut în Antalya
Un ghid turc foarte pasionat de meseria sa ne-a recomandat 3 lucruri care trebuie făcute în Antalya. Astfel, iubitorii de istorie trebuie neaparat să vadă Perge şi Aspendos, pasionaţii de shopping să meargă în oraşul Antalya, capitala regiunii, unde sunt magazine tradiţionale, pieţe şi mall-uri uriaşe. În fine, cei care iubesc natura nu ar trebui să rateze cascadele din zonă, cea de la Manavgat, din apropierea orăşelului cu acelaşi nume, fiind cea mai celebră din Turcia.

Despre Antalya, “Riviera Turcească”
Cu munţi care se prăbuşesc dramatic în marea colorata ireal de frumos, cu plaje întinse, cu nisip sau cu petriş, cu hoteluri pentru toate buzunarele, Antalya şi în general Riviera Antalyei, cuprinsă între Tekirova şi Alanya, este cea mai apreciată destinaţie de vacanţă în sezonul estival. Staţiunile din Antalya au hoteluri pentru toate buzunarele, însă fiecare dintre ele are un specific doar al ei. Astfel, Kemer, regiune aflată la aproximativ 45 de kilometri de Aeroportul din Antalya, este recomandată pentru toate categoriile de turişti: familii cu copii, cupluri, grupuri de pieteni. Este bine de ştiut că hotelurile de aici au un preţ mai mic faţă de cele din Lara sau Belek.

– Lara-Kundu, situată la aproximativ 10 kilometri de oraşul Antalya, se remarcă prin multitudinea de hoteluri noi, luxoase care oferă nenumărate facilităţi de petrecere a timpului liber, plaje late cu nisip, atuu-uri care o fac potrivită familiilor cu copii.
– Zona Belek, situată la aproximativ 30 km de Antalya, are cele mai luxoase hoteluri de pe riviera turcească, aici fiind şi numeroase terenuri de golf şi de fotbal la standarde UEFA. În Belek s-au inaugurat în acest an hotelurile Crystal Waterworld 5* şi Titanic Deluxe 5, fiind recomandat şi Maxx Royal Golf & Spa 5*, chiar dacă are câţiva ani de când funcţionează pe piaţă.
– Situată la aproximativ 70 de km de aeroportul Antalya, pe o mică peninsulă, staţiunea Side se remarcă nu doar prin plajele sale cu nisip, ci şi prin ruinele oraşului antic Side (amfiteatrul roman, templele romane ale lui Apolo şi Artemis). Side este recomandată familiilor cu copii, dar şi cuplurilor, fiind o staţiune cu preţuri accesibile şi servicii de calitate.
– Alanya, aflată la la 120 km est de aeroportul Antalya, este amplasată de-alungul a 2 golfuri largi şi are cele mai accesibile preţuri de pe riviera turcească. În plus, Alanya are o seamă de obiective de vizitat neaparat dacă aţi ajuns aici, precum fortăreaţa medievală, peştera “plângătoare”, biserica bizantină şi portul vechi.