Bulgaria, poziționată între Romania și Grecia, a devenit în ultimii 10 ani una dintre cele mai căutate destinații turistice, în special în sezonul cald. Din ce în ce mai mulți oameni consideră această țară ca fiind un loc perfect să-ți petreci vara.

Accesibile, frumoase și dotate cu facilități pentru toate buzunarele, stațiunile bulgărești de la malul Mării Negre lasă întotdeauna o impresie foarte bună vizitatorilor săi, convingându-i să se întoarcă din nou și din nou în anii următori.

Practic, din punct de vedere turistic, Bulgaria este similară cu Grecia. Deși nu are o istorie la fel de bogată, are plaje uimitoare cu nisip fin, scăldate într-o apă limpede.

Influențele germane asupra Bulgariei au lăsat un semn vizibil asupra activităților turistice din această țară. Calitatea serviciilor, hotelurile și restaurantele cu mâncare delicioasă au reușit să câștige recunoștința oamenilor.

Dar nu numai stațiunile de la Marea Neagră sunt apreciate în Bulgaria. Această țară are, de asemenea, stațiuni montane cu pârtii de schi grozave, orașe medievale fermecătoare, situri istorice și o sumedenie de monumente și edificii culturale.

Iată, mai pe larg, care sunt principalele 5 locuri cu care Bulgaria și-a cucerit vizitatorii străini:

1. Varna

Varna

Plaja din Varna

Varna este una dintre destinațiile turistice majore din Bulgaria. Și este lesne de înțeles de ce – este un oraș frumos, cu plaje minunate, restaurante excelente și spații verzi încântătoare. Varna este adesea menționată ca fiind capitala maritimă a Bulgariei, având în apropiere mai multe stațiuni de litoral excelente, cu plaje pitorești, nisip fin auriu și apă limpede. Printre cele mai populare stațiuni se numără Nisipurile de Aur, Albena, Sf. Constantin și Elena, Balchik și Sunny Beach.

2. Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Situat în centrul Bulgariei, Veliko Tarnovo a fost, între secolele XII și XIV, capitala istorică a celui de-al Doilea Imperiu Bulgar (Țaratul Vlaho – Bulgar). Cetatea reconstruită Tsarevets nu are nicio asemănare cu palatele medievale ale țarilor bulgari ce au condus de pe vârful acestui deal până când au fost înfrânți de otomani în 1393. Cu toate acestea, se simte vechea măreție a Bulgariei când treci de porțile masive ale acestei cetăți uluitoare.

3. Nessebar

Nessebar

Nessebar

Poreclit „Perla Mării Negre”, orașul istoric Nessebar datează din antichitate, de când a fost fondat ca o așezare tracică sub numele de Menebria. La fortificarea orașului și îngustei peninsule pe care se află au contribuit, de-a lungul timpului, greci, romani, bizantini, bulgari, cruciați și otomani.

Astăzi, o plimbare pe străzile pietruite fermecătoare ale Nessebarului te va duce printre zeci de biserici de cărămidă ce datează din secolul al V-lea, dar și printre restaurante colorate și buticuri chic, locuri numai bune de poposit când ai nevoie de puțină relaxare. Nessebar este un site atât de important, încât a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

4. Mănăstirea Rila

Manastirea Rila

Manastirea Rila

Cunoscută ca fiind Ierusalimul Bulgariei, această mănăstire ortodoxă pitorească, înconjurată de munți împăduriți, se găsește la mai puțin de două ore de Sofia și merită, cu siguranță, o vizită. Considerată, în prezent, cea mai celebră mănăstire din Bulgaria, aceasta avea să fie construită în secolul al X-lea pentru Sf. Ivan de Rilski.

De-a lungul secolelor, mănăstirea a fost reconstruită, arsă și iarăși reconstruită, cea mai recentă reconstrucție a ei datând din anii 1800. Intră în curte și vei fi uimit de armonia perfectă a bisericii, cu arcadele-i grațioase în dungi îndrăznețe de negru și alb, așezate sub un șir de garguiele sculptate, acoperișul de țiglă și cele cinci cupole ce par să atingă cerul. În depărtare vei zări vârfurile Munților Rila, ce complimentează oaza de seninătate perfectă din jurul frumoasei mănăstiri.

5. Sozopol

Sozopol

Sozopol

Unul dintre cele mai vechi orașe de pe coasta Mării Negre a Bulgariei, Sozopol este un fost sat de pescari, astăzi o populară stațiune de litoral. Se găsește la 35 de kilometri de Burgas și a fost fondat în secolul al VI-lea î. Hr. sub numele de Apollonia, când i s-a construit și un templu dedicat lui Apollo. Orașul este suficient de mic pentru a fi explorat pe jos, așadar este perfect pentru o vizită de o zi. Admiră-i căsuțele din lemn construite de-a lungul cheilor și marea adânca și dură ce se izbește de stâncile din spatele lor!

Alte atracții turistice care merită vizitate în Bulgaria sunt: Centrul Istoric din Plovdiv, fortăreața Belogradchik, lacul Atanasovsko, pitorescul sat Koprivshtitsa, vinăriile din Melnik și castelul Reginei Maria din Balchik.

În ceea ce privește ofertele de vacanță în Bulgaria, gama este mai mult decât generoasă.