*Sursa foto: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Numeroase stiluri culinare s-au dezvoltat pe taramurile Frantei, insa bucataria a reusit sa-si pastreze identitatea locala, servind drept sursa de inspiratie pentru o sumedenie de gastronomii. Un elogiu al aromelor fine este adus cu fiecare preparat conceput dupa retete pastrate si urmate cu sfintenie din generatie in generatie.

Daca ajungi pe cararile Frantei, dupa plimbari indelungate si obiective turistice vizitate, acorda-ti rasfatul suprem – o degustare din delicatesurile zonei:

1. Tian Provencal

Spre deosebire de celebrul Ratatouille, reprezentat de un mix generos de legume, Tian Provencal combina doar vinetele, rosiile si dovleceii, asezati in straturi suprapuse si coapte la o temperatura blanda. Amestecul de arome, textura suculenta si prezenta condimentelor precum cimbrul sau busuiocul transforma acest preparat intr-un adevarat rasfat culinar. Unde mai pui ca este si un preparat light, pe care il poti servi simplu sau cu orez, paste ori delicioasele branzeturi frantuzesti.

2. Saucisses de Toulouse

In regiunea Toulouse regasiti acest tip culinar, reprezentat de carnati aromatizati cu ierburi, preferatii gurmanzilor care ajung in aceasta zona. Carnatii de Toulouse sunt folositi si pentru prepararea unor delicatesuri precum Cassoulet toulousain, o mancare pe baza de fasole, carne de rata, de gasca sau de porc. Denumirea preparatului vine de la “cassole”, respectiv vasul de ceramica in care sunt gatite.

3. Confit de canard

Apreciat de majoritatea celor initiati in arta culinara franceza, Confit de canard reprezinta pulpa de rata, conservata in grasimea rezultata din prajirea acestuia. Aceasta metoda a fost pastrata de-a lungul vremii, fiind cea mai frecvent folosita pentru conservarea carnii de rata, gasca sau porc. Intrucat necesita un timp mai indelungat de preparare, respectiv procesul de marinare este de 24 de h., carnea devine atat de frageda incat “ti se topeste in gura”. Traditional, preparatul este servit cu cartofi copti in untura de rata.

4. Quiche Lorraine

Specifica pentru regiunea din nord-estul Frantei, populara tarta reprezinta un amestec de carne tocata, costita afumata, bacon, legume sau branza, cu un sos pregatit din lapte, oua, smantana dulce si mirodenii. Mintile creative au transformat tarta si intr-un desert delicios, combinand-o cu fructe, dulceturi ori ciocolata de casa.

5. Crepe Suzette

Deserturile Frantei au facut inconjurul lumii, transformand-o intr-o regina a cofetariei. Preparatele din aluat proaspat, siropurile si dulceturile locale castiga simpatia si celor mai pretentiosi. Crepe Suzette reprezinta un soi de clatite cufundate intr-un sos dulce-acrisor, cu subtile arome de portocala sau vanilie. Acestea sunt, ulterior, stropite cu lichior si sunt flambate inainte de a vi le inmana. Bon appetit!


Fa-ti timp pentru a incerca preparatele culinare frantuzesti, intregindu-ti astfel experienta de vacanta!  Consulta ofertele Dertour in Franta pe: http://www.dertour.ro/  sau in agentiile Dertour: http://agentii.dertour.ro/