Asadar iti doresti sa vizitezi Grecia intr-o saptamana, dar nu stii unde sa te duci? Ia in considerare acest itinerariu sugerat, pentru a putea vizita cele mai importante locuri ale Greciei.
Viziteaza Atena, capitala Greciei!
Locul de nastere al filozofiei, democratiei, medicinei, dreptului, Atena se numara printre cele mai bune si interesante locuri pentru cercetare arheologica, fiind renumita in intreaga lume pentru cladirile sale clasice, cum ar fi Parthenon-ul din Acropolis (“acro” inseamna mare, iar “polis” inseamna oras). Chiar si in antichitate, stilul arhitectural prezent din Atena a fost legendar, in special curbura subtila a coloanelor. Daca ar fi extinse, aceste coloane s-ar intalni probabil la o inaltime de 3000 de metri, ele nefiind cu adevarat drepte.
Viziteaza Sparta, al doilea oras important al Greciei Antice!
In timp ce Atena a fost dedicata chestiunilor intelectuale, orasul-stat Sparta a devenit “o masina de razboi” prin excelenta. In trecut, barbatii erau trimisi in armata la varsta timpurie de sapte ani, primeau o educatie severa si invatau sa lupte. La doisprezece ani, acestia erau abandonati pe stanci, singuri, goi si fara mancare. Cel care reusea sa se descurce si sa traiasca pana la varsta de treizeci de ani devenea ofiter de armata.
Istoria spune ca, intr-o buna zi, in anul 481 i. Hr., un mesager a venit la Sparta pentru a comunica dorinta imparatului Persiei, Xerxes, de a domina regiunea. Regele spartanilor, Leonidas, a raspuns prin aruncarea mesagerului intr-o fantana. Revoltat, Xerxes a ordonat distrugerea Greciei, spunand ca “sagetile mele sunt atat de numeroase, incat acestea vor ascunde lumina soarelui”. Leonidas a raspuns: “Cu atat mai bine, ne vom lupta in umbra!”.
Astfel, regele Leonidas a plecat doar cu garda sa personala de 300 de oameni pentru a lupta impotriva unei armate persane uriase de 300.000 de luptatori. La inceput, el a folosit inteligent pasajul ingust de la Termopile in avantajul sau, reusind sa respinga atacurile initiale. Dar un tradator – care s-a vandut pentru bani si femei – ghid de invadatori, a invatat persanii sa atace spartanii din spate. In cele din urma, inconjurat de dusmani, Leonidas a primit un ordin de final de la Xerxes: “Depune armele tale pentru predare!”, la care Leonidas a raspuns in mod briliant “Vino sa le iei!”. Astfel, Leonidas si cei 300 de spartani au luptat pana la moarte, invingand persanii si expulzandu-i din Grecia.
In ziua de azi, ramasitele orasului antic pot fi observate in apropiere de centrul Spartei.
*Sursa foto: www.livescience.com
Exploreaza peninsula Peloponez!
Exista atat de multe locuri frumoase in care sa te rasfeti in peninsula Peloponez, incat ar trebui sa stai aici mai mult de cateva zile pentru a putea puncta toate reperele importante.
Aici se gaseste Oracolul de la Delphi, un sanctuar mare, in care grecii antici veneau pentru a se consulta cu zeii. In acest templu, preotesele lui Apollo au declarat profetilor sub o stare de transa fraza care astazi este un citat celebru, “Cunoaste-te si vei sti universul!”. Raspunsurile obtinute la Delphi erau considerate adevaruri absolute. In plus, privelistea din jurul sanctuarului era de-a dreptul spectaculoasa, fiind formata din roci si multe izvoare incoltite ce formau fantani arteziene, unde nimfele obisnuiau sa fie vazute in timp ce cantau.
In peninsula Peloponez se gaseste, de asemenea, celebrul amfiteatru Epidaurus, una dintre cele mai mari constructii de acest tip din perioada respectiva, care are o acustica perfecta. In acest teatru, sunetul unei monede care se rostogoleste pe pamant poate fi auzit clar chiar si din ultimul rand de banci.
Totodata, in Peloponez nu trebuie sa ratezi Poarta Leilor, care este intrarea principala a cetatii Micene, construita in urma cu 3300 de ani pentru a pazi mormanul lui Agamemnon. Acest mormant contine o masca de aur pur, masca fiind considerata una dintre cele mai mari comori arheologice din toate timpurile.
In peninsula trebuie, de asemenea, sa vizitezi orasul Olimpia, celebru pentru Jocurile Olimpice antice care au inceput sa fie desfasurate din anul 776 i. Hr. Astazi, de pe acest “stadion” torta olimpica este carata de mai multi sportivi in orasul gazda a Jocurilor Olimpice moderne, care au loc o data la patru ani. In plus, Olimpia a gazduit statuia gigantica a lui Zeus, sculptata in fildes si aur, aceasta fiind una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.
Du-te la Meteora
Numele de “Meteora” este denumirea pentru ”pietre suspendate” sau “piloni ai cerului”, fiind un complex de manastiri construite deasupra unor stanci spectaculoase, unde locuiesc calugari solitari ai religiei ortodoxe. Acesti calugari se numesc schimnici.
Viziteaza Canalul Corint
Canalul Corint simplifica accesul barcilor in regiune, evitand drumul din jurul peninsulei Peloponez. Prin acest canal trec anual mai mult de 11.000 de nave. Prima incercare de a construi canalul a avut loc in anul 67 d. Hr., cand imparatul Nero a ordonat celor 6000 de sclavi sa il sape cu ajutorul lopetilor. In anul urmator, Nero a murit, iar succesorul sau a abandonat proiectul, deoarece era prea scump. Lucrarea a fost finalizata abia in anul 1893!
Mergi pe insula Eghina (Aegina)
Paulus Aegineta s-a nascut pe aceasta frumoasa insula greceasca, situata la doar o ora de mers cu feribotul din Atena. Paulus a fost un medic remarcabil, cunoscut pentru opera sa enciclopedica compusa din 7 carti, in secolul al VII-lea. Timp de mai multi ani, in Imperiul Bizantin, aceasta lucrare a acumulat suma tuturor cunostintelor medicale din lume descoperite pana in acea perioada, fiind de neegalat pentru acuratetea ei. Numele insulei a fost dat dupa renumitul medic, drept multumire pentru munca pe care a adus-o acesta in slujba omenirii.
In ziua de azi, aceasta insula este considerata mai degraba o destinatie linistita si relaxanta, fiind un loc in care locuitorii capitalei grecesti obisnuiesc sa se retraga in vacantele lor. Insula este renumita in lume pentru culturile sale bogate de fistic, migdale, masline si smochine, dar si pentru flora sa cuceritoare.
Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.