Rusia, una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Europa, oferă numeroase experiențe unice de călătorie turiștilor din întreaga lume. De la drumețiile de aventură din zonele muntoase și până la plimbările pe țărmul celui mai vechi lac de pe planetă, această țară reprezintă cadrul ideal pentru o vacanță de neuitat. Dacă vă numărați printre cei dornici să o viziteze în acest an, este important să știți că aveți nevoie de viză turistică pentru a intra pe teritoriul acestui stat. Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndepliniți și actele necesare obținerii vizei pentru Rusia.

Cine poate obține viza turistică pentru Rusia

Viza turistică pentru Rusia, în formatul său standard, poate fi obținută de cetățenii români și de cei ai altor state, pentru ședere de scurtă durată pe teritoriul acestei țări, în scop turistic. Durata maximă de ședere turistică acceptată este de 30 zile, în cazul vizei obișnuite.

În cazul în care aveți în vedere și vizitarea unor state vecine Rusiei, de unde veți dori să reveniți pe teritoriul Federației, veți avea nevoie de o viză turistică cu două intrări. Pentru aceasta, va fi necesară precizarea clară a întregului itinerariu, în momentul solicitării vizei.

Pentru o perioadă de ședere care depășește trei luni, este solicitată obținerea vizei de muncă sau de studii sau a permisului de ședere temporară sau permanentă pe teritoriul acestui stat.

Viza turistică pentru Rusia: Acte necesare

Iată care sunt actele necesare în cazul vizei turistice pentru Rusia, cu o intrare/ieșire pe/de pe teritoriul acestei țări:

  • Pașaportul – Pentru a intra pe teritoriul Rusiei, aveți nevoie de un pașaport cu perioadă de valabilitate mai mare de șase luni de la momentul în care veți părăsi această țară. În plus, asigurați-vă că aveți la îndemână și o copie a primei sale pagini, întrucât aceasta vă va fi solicitată la ghișeu, în momentul verificării actelor. Vor fi necesare două pagini libere în cadrul pașaportului, pentru aplicarea vizei.
  • Formularul pentru viză – Îl puteți descărca de aici, fiind necesară printarea și semnarea formularului completat pentru obținerea aprobării de a primi viza pentru Rusia. În plus, este important să salvați codul de identificare care vă va fi alocat în momentul în care finalizați completarea acestui formular, întrucât acesta vă va permite să efectuați modificări, în cazul în care acest lucru este necesar. Există și posibilitatea de a opta pentru serviciul suplimentar de completare a acestui formular contra cost, oferit de către Centrul Rus de Vize, în situația în care preferați această variantă.
  • Fotografie – Formatul color, pe fundal alb, cu dimensiunile 3.5 x 4.5 cm este acceptat în acest caz. Imaginea trebuie să fie clară, lipsită de elemente care ar putea obtura identitatea voastră (lentile, ochelari). Trebuie să lipiți fotografia pe formularul pentru viză, în zona special destinată acesteia.
  • Invitație – Aceasta trebuie să corespundă cu perioada în care ați stabilit sejurul în Rusia, datele sale fiind aceleași cu cele de pe viză (din momentul în care intrați pe teritoriul țării și până la data la care veți părăsi țara).
  • Asigurare medicală – Pe toată durata călătoriei în Rusia, veți avea nevoie de asigurare medicală cu valabilitate în această țară. În plus, este important de precizat faptul că nu va fi acceptată orice valoare pentru această asigurare, cea minimă solicitată fiind de 30.000 euro. Aceasta poate fi achiziționată online, la prețuri accesibile sau direct la Centrul pentru vize din capitală.
  • Chitanța care atestă plata taxei de viză – Taxa consulară este în valoare de 41$ pentru analiza standard a documentelor de viză, existând și posibilitatea de a opta pentru varianta de urgență, care costă dublu. Plata acesteia se poate efectua la filiala ING din București, Str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97, corp C.
  • Confirmări rezervări hotel și bilete de avion  – Acestea nu sunt solicitate întotdeauna, dar este recomandat să fie atașate dosarului de acte aferente solicitării vizei, pentru a asigura primirea acesteia.

Unde se poate aplica pentru viza turistică pentru Rusia

Puteți aplica pentru viza turistică pentru Rusia la ambasadă sau la sediul VFS Global, din Str. Calea Dorobanților nr. 56, București. Procedura de solicitare a vizei pentru Rusia este una simplificată, solicitarea acesteia la Ambasadă fiind posibilă în cazul persoanelor care aplică individual. În schimb, grupurile sau agențiile trebuie să solicite viza la sediul VFS, costul aferent serviciilor acestora fiind de 25 euro.

În trecut, procedura de solicitare a vizei pentru Rusia la ambasadă era una anevoioasă, fiind necesară petrecerea unui număr considerabil de ore la ghișeu. În ultimii ani, aceasta a fost simplificată datorită sistemului de programări instalat. Depunerile actelor și programările pot fi realizate în zilele de luni, marți, joi sau vineri, în intervalul orar 09.00 – 12.00.

Analiza standard a actelor depuse pentru solicitarea vizei turistice pentru Rusia durează între patru și douăzeci de zile lucrătoare. Dacă optați pentru varianta obținerii acesteia la urgență, costul va fi dublu, verificarea realizându-se într-un interval de timp care nu depășește trei zile.

Un alt aspect important de precizat se referă la necesitatea precizării locației din care veți depune documentele în cadrul formularului pentru viză. Dacă veți opta pentru serviciul VFS, trebuie să indicați Centrul de vize din capitală sau din Constanța, iar, în caz contrar, să completați câmpul respectiv cu Secția Consulară a Ambasadei Federației Ruse de la București.

Viza Rusia: Programare online

Puteți face o programare online aici, pentru a evita cozile și a contribui la creșterea calității serviciilor oferite tuturor solicitanților. Sistemul de programare online are un regim de lucru non-stop, este ușor de utilizat, iar programarea se realizează în mod gratuit.

În plus, puteți opta oricând pentru modificarea sau anularea programării efectuate online, prin accesarea contului cu care v-ați înregistrat. Astfel, există opțiunea de realizare a programării inițiale, de modificare a datei și orei acesteia, de verificare a programării realizate și de anulare a acesteia, atunci când acest lucru este necesar.

Invitația necesară obținerii vizei pentru Rusia – Ce trebuie să știți

Invitația inclusă în lista actelor necesare în cazul solicitării vizei turistice pentru Rusia este trecută în actele oficiale sub această denumire: Confirmare de primire a turistului de către organizația rusă care desfășoară activități turistice, ale cărei date sunt Înregistrate în Registrul Federal Unic al operatorilor turistici.

Deși pare un document dificil de obținut, în realitate există numeroase site-uri care oferă posibilitatea obținerii acestei invitații. În plus, dacă ați optat pentru realizarea rezervărilor la hotel în prealabil, acestea vă pot oferi și invitația respectivă, în momentul confirmării rezervării efectuate.

Costurile pentru obținerea acestui document diferă, existând site-uri care solicită 20 euro pentru eliberarea sa în două-trei zile și site-uri care percep 70 euro pentru eliberarea acesteia într-o zi. Taxele solicitate de hoteluri sunt, în general, cuprinse între 10-20 USD, iar toate detaliile despre aceasta vă vor fi oferite în momentul efectuării unei rezervări.

Un alt aspect important de precizat în cazul invitației este reprezentat de perioada de valabilitate a acesteia. Trebuie să vă asigurați că aceasta coincide cu perioada de ședere prevăzută în viza pentru Rusia. Chiar dacă vă veți caza la mai multe hoteluri pe durata sejurului vostru, cel care eliberează invitația vă poate trece întreaga listă pe invitație, pentru a cuprinde toată perioada necesară.

Eliberarea pașapoartelor cu viza pentru Rusia

Programul de lucru destinat eliberării pașapoartelor cu viza pentru Rusia este în zilele de luni, marți, joi și vineri, în intervalul orar 12.00 – 12.30. În cazul în care oficiul consular refuză acordarea vizei pentru Rusia, taxele consulare achitate în prealabil nu se returnează.

Acum că ați descoperit categoriile de persoane care pot obține viza turistică pentru Rusia, documentele de care aveți nevoie și pașii pe care trebuie să îi parcurgeți, puteți obține ușor acest document care să vă permită petrecerea unui sejur de vacanță pe teritoriul acestei țări.