Odată cu venirea primăverii, începem să ne dorim tot mai mult să explorăm noi destinații de vacanță în România și în străinătate. Perioada concediilor se apropie, motiv pentru care astăzi ne-am gândit să facem un periplu turistic pe tărâm autohton.
Țara noastră are nenumărate atracții turistice care merită să fie descoperite atât de localnici cât și de turiștii străini. Dacă și tu te numeri printre cei dornici să descopere tradițiile unice din România și peisajele sale superbe, iată cele mai frumoase destinații de călătorie pe care trebuie să le treci pe lista de locuri de vizitat în acest an!
Vacanță în Brașov
Primul pe lista locurilor din România care merită vizitate este orașul Brașov. Acesta atrage atenția prin modul în care cetățile și zidurile sale medievale au fost păstrate, fiecare dintre acestea având o poveste unică, care așteaptă să fie descoperită. Locația acestui oraș din țara noastră este ideală, acesta fiind înconjurat de munți și locul perfect pentru cei care visează să petreacă un sejur marcat de aventură în aer liber.
Orașul de la poalele Muntelui Tâmpa, așa cum este cunoscut printre localnici, este gazda legendei lui Dracula și un oraș cu influențe săsești, în care vei adora micile plimbări pe străduțele sale medievale. Împânzit de localuri în care ospitalitatea este cuvântul cheie și de atracții turistice inedite, orașul Brașov îndeplinește toate condițiile unei destinații de vacanță ideale.
Poți începe sejurul tău cu o plimbare în Centrul Vechi al Brașovului, care nu este foarte mare, însă oferă diversitate turiștilor dornici să descopere locuri noi. Acolo vei putea învăța o lecție de istorie admirând clădirea Modarom, care ascunde urme ale gloanțelor de la Revoluția din ‘89 și alte monumente istorice importante precum Piața Sfatului.
În imediata sa apropiere se află Biserica Neagră, a cărei denumire se datorează unui incendiu care a distrus-o parțial. Aceasta a fost construită în stil gotic și poate fi admirată atât din exterior cât și în interior, acolo unde găzduiește una dintre cele mai mari orgi din Europa. Poți continua periplul prin centrul Brașovului pe Strada Sforii, una dintre cele mai înguste din Europa și locul perfect pentru a face câteva fotografii inedite.
În timpul acestui sejur te vei putea bucura și de natura care încadrează perfect acest centru urban. Poți ajunge la poalele Masivului Tâmpa cu mașina, de unde poți urca către vârf în doar 3 minute, cu ajutorul telecabinei. Odată ajuns acolo, vei putea admira priveliștea fabuloasă a orașului.
Vacanță în zona Bran- Moeciu
Turiștii dornici să descopere legenda lui Dracula, sate pitorești din Transilvania și diverse atracții turistice aflate la poalele munților, pot petrece timp și în zona Bran-Moeciu. Aceasta este locația ideală pentru o vacanță petrecută la munte, în țara noastră, indiferent de anotimp.
Acolo vei putea descoperi Castelul Bran, celebru datorită legendei lui Dracula, la doar 30 km de Brașov, în culoarul Rucăr-Bran. Acesta se ridică impunător între Munții Piatra Craiului și Bucegi. Această cetate medievală funcționează în prezent ca muzeu, oferind turiștilor șansa de a descoperi piese de mobilier, lucrări de ceramică, costume populare și coroane regale unice. Tot acolo vei putea descoperi și Parcul Regal, Casa de ceai, Casa Principesa Ileana și Casa administratorului.
În zona Bran-Moeciu poți petrece un sejur pitoresc și în satul Moeciu de Sus. Acolo vei descoperi un loc parcă uitat de lume, în care localnicii așteaptă cu brațele deschise oaspeți din toată lumea, cu preparate autohtone și legende inedite despre istoria acestor locuri.
Satul Moeciu de Sus din județul Brașov este amplasat la o altitudine de 1000 metri. Acesta ete locația ideală pentru iubitorii vacanțelor petrecute în natură, care vor fi impresionați de frumusețea de neegalat a acestor locuri aflate departe de agitația urbană. Acolo vei putea admira priveliștea impresionantă oferită de Munții Piatra Craiului și de Munții Bucegi și îți vei putea reîncărca bateriile, în mijlocul naturii.
Periplul tău turistic din zona Moeciu-Bran poate continua în Satul Peștera, în care vei putea vizita Peștera Liliecilor. Acolo vei descoperi specii inedite de lilieci, pe care nu îi poți admira în altă locație din țara noastră sau din lume. Aceasta este amplasată la o altitudine de 950 metri, aparținând comunei Moeciu, locație în care sunt efectuate și numeroase cercetări de speologie.
Aventura în mijlocul naturii poate continua apoi la Cheile Grădiștei, o zonă din regiunea Bran-Moeciu, care oferă un spectacol grandios al naturii. Cascada de apă care curge pe travertin, înconjurată de Munții Bucegi și de Craii Carpaților, impresionează turiștii care se aventurează în acea zonă.
Vacanță în Râșnov
În județul Brașov, la poalele Munților Bucegi, se află orașul Râșnov, o destinație de vacanță în care vei descoperi monumente istorice inedite, legende și artefacte din istoria Transilvaniei și numeroase atracții turistice unice.
Principala atracție turistică a acestui oraș este Cetatea Râșnovului. Acolo vei descoperi o lume animată de ghizi, meșteri și străjeri, care îți vor prezenta istoria Transilvaniei, pornind de la vremurile de glorie ale acestei fortărețe.
Tot în Râșnov vei putea admira Promenada Sisi, amenajată în anul 1879, în cinstea împărătesei Elisabeta. Plimbarea prin centrul orașului se va desfășura în Piața Unirii, unul dintre cele mai importante monumente istorice naționale. Acolo vei descoperi Biserica Evanghelică, lăcașul de cult al sașilor din această zonă și Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae, construită în secolul al XIII-lea.
Turiștii pasionați de natură se pot bucura și de drumeții montane se pot aventura în tiroliană sau pot practica bungee jumping și mountain biking în Cheile Rășnoavei.
Vacanță în Sighișoara
Rămânem în zona Transilvaniei, acolo unde poți petrece un sejur perfect în Sighișoara, o destinație legendară datorită clădirilor vechi pe care le găzduiește. Acest oraș, aflat la 120 km de Brașov, este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, datorită atracțiilor unice pe care le include.
Acolo vei descoperi Cetatea Medievală a Sighișoarei, în care tatăl lui Vlad Țepeș, personajul principal al legendei lui Dracula, a locuit. Aceasta datează din secolul al XII-lea, fiind construită pe două etaje, care includ Biserica din Deal în partea superioară și clădirile cetății la bază. Cel mai renumit turn al cetății, Turnul cu ceas, care înfățișează 7 figurine reprezentative pentru zilele săptămânii, a devenit un adevărat simbol al orașului medieval.
Biserica Evanghelică din Deal a fost construită în perioada 1345 – 1525, fiind un edificiu gotic, în care vei putea admira sculpturi unice, mobilier datând din secolul al XV-lea și picturi murale din secolele XIV-XVI. Poți ajunge la aceasta de la cetate, prin Scara Acoperită, care include 179 de trepte.
Turnul cu Ceas din Cetate adăpostește și Muzeul de Istorie din Sighișoara. Acolo vei putea admira numeroase exponate unice și figurine care simbolizează zeități din mitologia greco-romană. Odată ajuns la ultimul nivel al turnului, vei putea petrece câteva momente admirând priveliștea de neuitat a orașului vechi.
Alte locuri inedite în care merită să te abați de la traseu în timpul vacanței petrecute în Sighișoara sunt Satul Biertan (aflat la 30 km de oraș) sau orașul Târgu Mureș (aflat la 50 km de Sighișoara).
Vacanță în Sibiu
Fosta capitală a Principatului Transilvaniei, Sibiu, a fost numită Capitala Europeană a Culturii în anul 2017. În 2008, acest oraș a fost clasat de celebra publicație Forbes pe poziția opt a clasamentului care includea locuri idilice din Europa în care se poate locui.
Sibiu este popular datorită fortificațiilor medievale unice, care l-au transformat într-unul dintre puținele orașe europene care au reușit să păstreze atât de bine atracțiile istorice autohtone. Acolo vei descoperi numeroase muzee care găzduiesc colecții de artă uimitoare și exponate arheologice, impresionante pentru turiștii pasionați de artă.
În Parcul Natural Dumbrava Sibiului vei gasi Muzeul Astra, cel mai mare amplasament muzeal în aer liber din țara noastră. Acolo vei putea descoperi o reprezentare unică a vieții satului românesc, care include gospodării specifice fiecărei zone rurale.
Situat aproape de Munții Făgăraș, orașul Sibiu este renumit și pentru numeroasele sale biserici fortificate, fiind considerat inima comunității săsești din România. Odată ajuns acolo, poți da startul aventurii tale turistice în Piața Unirii, localizată în Orașul de Sus, la o altitudine de 400 m.
Turnul Sfatului din Sibiu datează din secolul al XIII-lea, fiind localizat în Piața Mare, cel mai cunoscut loc din oraș. Acesta a avut rol de foișor de foc, turn de observație, închisoare și muzeu, fiind, în prezent, o atracție turistică destinată diverselor arte.
În Sibiu, vei putea admira și primul teatru deschis publicului din Transilvania, Teatrul Național Radu Stanca. Cele trei turnuri din oraș, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor și Turnul Dulgherilor, au fost construite din cărămidă și piatră.
Pasajul Scărilor, cel mai cunoscut dintre numeroasele pasaje din acest oraș, face parte din centura de fortificații a Sibiului, asigurând legătura dintre Orașul de Jos și Orașul de Sus.
Orașele Brașov, Sibiu și Sighișoara precum și celelalte destinații inedite din zona Bran-Moeciu reprezintă destinații unice din România, în care merită să îți petreci vacanța. Aceste locuri adăpostesc clădiri istorice cu însemnătate majoră pentru istoria țării noastre, țin vii legende ale trecutului nostru istoric și asigură ospitalitatea specifică românilor dornici să găzduiască turiști din întreaga lume.