*Sursa foto: Melis / Shutterstock.com

Cel mai bun moment pentru a te bucura de un festival de muzica este cu siguranta vara, iar in Europa sunt gazduite in fiecare an mii de festivaluri de muzica.

De la Secret Garden Party din Marea Britanie, la Closing Parties in Ibiza si Untold in Romania, descopera cele mai bune festivaluri de muzica din Europa. 

Exit, Serbia

*Sursa foto: Nikola Spasenoski / Shutterstock.com

Exit este un festival de muzica estival, castigator a numeroase premii. Are loc anual in incinta Fortaretei Petrovaradin din orasul Novi Sad (Serbia), care este considerata de multi ca fiind una din cele mai bune locatii pentru festivaluri.

Exit este un festival de muzica unic in lume, pentru ca a inceput ca o miscare studenteasca pentru pace si democratie in Serbia si Balcani. Chiar si astazi, Exit are un puternic mesaj social de a ajuta tinerii din Balcani, fiind condus de catre o organizatie non-profit.

 

Earth Garden, Malta

Organizat pe insula Malta, Earth Garden este cu siguranta unul din cele mai bine pastrate secrete ale Europei.

Acest festival ofera 4 zone muzicale cu peste 35 programe live, 35 DJ, 2 zone de camping acoperite, cu toate facilitatile, zona pentru improvizatie, tratamente holistice si piata etnica, parc de distractii, zona de mancare cu o multime de preparate sanatoase, precum si numeroase baruri. Acest festival da startul unei veri pline de distractie.

Cu alte cuvinte,  Earth Garden reprezinta comunitate, muzica buna, constientizare ecologica, creativitate si inspiratie. In cei 10 ani de existenta,  Earth Garden din Malta a devenit din ce in ce mai mare, mai inspirant si fascinant.

Earth Garden s-a transformat rapid intr-un eveniment de neratat pentru mii de oameni care locuiesc in Malta; acest lucru nu este insa deloc surprinzator. Avand in vedere popularitatea sa crescuta an de an,  Earth Garden  a devenind de anul acesta un eveniment global.

 

Secret Garden Party, MAREA BRITANIE


*Sursa foto: secretgardenparty.com

In cadrul adapostului de la Secret Garden Party, unde urletul cainilor societatii este imperceptibil, se exploreaza o imagine vizuala pozitiva a cantecelor preferate – asa ca scoate-ti de la naftalina vechile discuri si spune la revedere programului tau de la 9 la 5… Danseaza sub cerul de diamant, fluturand o mana in aer, pentru ca in final, dragostea pe care o absorbi este egala cu cea pe care o raspandesti.

Glastonbury Festival, MAREA BRITANIE


*Sursa foto: glastonburyfestivals.co.uk

Glastonbury Festival este cel mai amplu festival de muzica organizat pe un teren deschis. Odata ce intri pe domeniul festivalului este ca si cand ai merge intr-o alta tara. Sosirea la Glastonbury implica o calatorie destul de lunga si probabil si ceva timp de asteptare la intrare, insa odata ce treci de aceste impedimente, intri intr-un oras urias acoperit cu corturi, intr-un mini-stat aflat sub panze. Desigur ca aici inca te afli sub jurisdictia britanica, insa regulile societatii sunt un pic diferite, ceva mai relaxate. Toata lumea care vine aici vine, de fapt, pentru a se distra in felul sau.

Sziget Festival, UNGARIA


*Sursa foto: szigetfestival.com

Sziget Festival este unul din cele mai  reusite festivaluri multiculturale din Europa, incepand in 1993 si aniversand deja cea de-a 22-a editie. Festivalul atrage aproape 400.000 fani din peste 70 de tari catre minunata Budapesta, oferind o experienta completa de vacanta, imbinata cu petreceri neintrerupte, concerte live minunate, o comunitate internationala extinsa si toate caracteristicele unui oras turistic.

Rock in Roma, Italia

Aflat acum la cea de-a noua editie, Rock In Roma este unul din principalele festivaluri internationale de rock. Cu mai mult de o luna de program artistic, evenimentul reprezinta un “must” pentru iubitorii rock si pentru toti oamenii care vor sa se bucure de o muzica buna. Aproape 1.500.000 oameni au fost prezenti la cele 8 editii precedente. Evenimentul s-a bucurat de o atentie exponentiala, care a condus la o dezvoltare uriasa, atat pe plan national, cat si international.

Colours of Ostrava, Cehia

Jamiroquai, Midnight Oil, Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula si  Benjamin Clementine…

Intins pe cel putin douazeci de scene acoperite si descoperite, Colours of Ostrava ofera o selectie de neegalat de artisti clasici si contemporani, de la muzica electro la jazz, indie rock si reggae. Amatorii acestui festival se pot delecta cu peste 350 evenimente variate, de la trupe, DJ, filme, discutii libere, ateliere, teatru si poezie.

Dar programul diversificat al festivalului este doar un aspect dintre cele care il fac special. Festivalul are loc pe situl fostelor mine si fierarii, fiind o locatie aparte. In ciuda aerului un pic industrial, locatia festivalului se lauda cu o gramada de spatii verzi si linistite, care sunt ideale pentru a-ti reincarca bateriile. Cat despre cazare, exista diverse optiuni care variaza de la camping in peisajele pitoresti ale Castelului Silesian Ostrava, la optiuni mai scumpe in centrul orasului. Pentru oricare din variante optezi, nu este nevoie sa calatoresti pe distante mari catre festival, caci acesta se afla la doar trei statii de tramvai de centrul orasului.

 

Iceland Airwaves, ISLANDA

*Sursa foto: icelandairwaves.is

Inca de la prima editie din 1999 (care a avut loc intr-un hangar de avioane), Iceland Airwaves a devenit una din primele scene de new music – islandeza si nu numai – din lume. Si-a castigat multi fani de-a lungul timpului, fiind laudat in orice articol despre muzica. De exemplu: revista Rolling Stone l-a numit: “Cel mai reusit weekend din calendarul dedicat festivalurilor muzicii anuale .”

Roskilde Festival, Danemarca

*Sursa foto: roskilde.org

Roskilde Festival este un eveniment cultural international care se intinde pe durata unei saptamani si care ofera experiente muzicale de calitate si sansa de a lega prietenii.

Fiind orientat catre subiecte legate de mediu, precum si catre cauze culturale si umanitare, Roskilde Festival reflecta provocarile lumii inconjuratoare si ale societatii.

Roskilde Festival reprezinta o manifestare aflata la granita culturalo-politica, fiind organizat cu eforturile unor voluntari care ajuta la toate aspectele legate de calitatea evenimentului, creativitate si siguranta.

Tot profitul strans in urma acestui festival este donat unor cauze umanitare si culturale. ©roskilde.org

Bestival, MAREA BRITANIE


*Sursa foto: bestival.net

Lumea minunata a Bestival s-a conturat dupa zece ani de “pionierat” de evenimente muzicale si dupa lansarea albumelor  Rob da Bank’s Sunday. DJ-ul de BBC Radio 1 a visat ca intr-o zi sa isi puna in aplicare viziunea sa in legatura cu “modernitatea” unui festival.  Impreuna cu directorul artistic, sotia sa, Josie da Bank, precum si cu cofondatorii / partenerii John si Zigggy de la Get Involved, acest vis este acum realitate. Avand misiunea de a schimba fata unui festival cultural independent, acest grup neinfricat aduce magie pe tarmul din Solent si raspandeste dragostea in lume.

Womad Festival, MAREA BRITANIE


*Sursa foto: womad.org

La inceput… erau trei oameni – Peter Gabriel, Thomas Brooman si Bob Hooton, care si-au pus minunatele minti stralucite la contributie si au fondat  The WOMAD Festival. Asta se intampla in 1980. De fapt, dupa doi ani visul a fost pus in practica si astfel WOMAD FESTIVAL a fost adus la Shepton Mallet in iulie 1982. Publicul venea in numar foarte mare pentru a-i vedea aici pe nemaipomenitii muzicieni si artisti de atunci: Don Cherry, Simple Minds, Imrat Khan, The Drummers of Burundi, Echo and the Bunnymen si Peter Gabriel (sunt doar cateva dintre numele mari ale scenei). WOMAD a fost poate primul festival muzical cu adevarat international care a avut loc la vremea sa.

 

Insomnia Festival, Norvegia

Tromsø este renumit pentru promovarea artistilor noi in cadrul festivalului de muzica electro. Insomnia Festival cauta sa duca energia creativa la un alt nivel, creand o noua platforma pentru muzica electro si cultura tehno.

Insomnia este un festival inovator al muzicii electro – care presupune muzica creata cu elemente electro. Acest proces creator in cadrul genului de muzica este la fel de variat ca si muzica in sine, iar prin acest festival se vrea astfel sa se poata scoate la iveala acest lucru.

Bukta Open Air Festival, Norvegia


*Sursa foto: bukta.no

Bukta Tromsø Open Air Festival este un festival de rock care are loc in aer liber in Tromsø, Norvegia.

Festivalul se tine in Telegrafbukta – unul din cele mai populare locuri de campat si inot pe timpul verii. Laudandu-se cu plaja inconjurata de copaci si munti, se poate spune ca locatia de la Bukta este una din cele mai reusite pentru un festival de muzica. Cu atat mai reusita cu cat in lunile iunie si iulie soarele nu apune in Tromsø, ceea ce inseamna ca nu exista noapte. La propriu poti afirma ca distractia tine toata ziua – lucru cu care nu se pot lauda foarte multe festivaluri de rock din lume!

 

Donauinselfest Festival, Austria

*Sursa foto: donauinselfest.at

Festivalul Donauinselfest (echivalentul in germana ptentru Festivalul Insulei Dunarii) reprezinta un alt festival de muzica in aer liber, care are loc anual in Donauinsel (Viena, Austria). De obicei acesta are loc la mijlocul ori finalul lunii iunie.

Potrivit numeroaselor articole de presa, Donauinselfest este cel mai mare eveniment in aer liber din Europa; se asteapta ca in curand sa atinga pragul de 3 milioane de vizitatori. 1.500 voluntari impreuna cu politia ajuta ca Donauinselfest sa fie unul din cele mai sigure evenimente de acest gen.

NEVERSEA, Romania

NEVERSEA, cel mai mare festival pe plaja de la malul Marii Negre, a avut anul acesta prima editie si este initiativa organizatorilor UNTOLD.

Festivalul NEVERSEA si-a deschis portile pentru prima data in perioada 7 – 9 iulie 2017, fiind singurul festival din Europa ce a transformat experienta muzicala de la malul Marii Negre intr-o calatorie unica.

Potrivit „legendei” NEVERSEA, undeva in apele Marii Negre exista o insula misterioasa, unde timpul sta in loc. Generatii de temerari au incercat sa o gaseasca inca de mii de ani incoace, insa fara sorti de izbanda. O profetie milenara spune ca cei care vor naviga cu o Arca fermecata spre plajele insulei isi vor putea trai tineretea fara batranete. Din reflexia lunii pline, in apa linistita a marii s-a ridicat o fiinta milenara, Yana, protectoarea marilor. Se spune despre Yana ca ea ar fi fost prima care a trecut prin portal catre Neversea, cu mii de ani in urma si ca este singura care ii poate calauzi pe oameni, catre deschiderea portalului spre locul unde nisipul din clepsidra timpului nu-si pune amprenta asupra vietii.

Peste 100 de artisti internationali de top i-au calauzit pe festivalieri prin taramul plin de magie. Drumul spre insula misterioasa, unde timpul sta in loc, a inceput pe plaja NEVERSEA (plaja Modern, Constanta).

 

UNTOLD, Romania


*Sursa foto: Salajean / Shutterstock.com

UNTOLD este cel mai mare festival de muzica din Romania. Acesta se desfasoara in fiecare an la Cluj, in primul weekend din August.

Prima editie a festivalului a avut loc in 2015, an in care Cluj-Napoca a fost desemnat Capitala Europeana a Tineretului. De-a lungul celor 4 zile de festival au participat in medie peste 60.000 de oameni pe zi.

La scurt timp dupa prima editie, UNTOLD a castigat premiul „Best Major European Festival” in 2015.

In fiecare an scenele festivalului gazduiesc nume mari ale muzicii electronice, dance, trance sau experimental.

Anul acesta festivalul are loc intre 3 si 6 august, iar printre artistii care vor participa se numara Afrojack, Armin van Buuren, Axwell and Ingrosso, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Alan Walker si Steve Aoki.

Sursa articol: http://bit.ly/2tM7mvn