In general, oamenii care aleg Grecia ca destinatie de vacanta, cred ca a vizita Meteora este ca si cum ai vedea o alta planeta. Peisajul dramatic al acestui loc este completat de modelele arhitecturale unice realizate aici. Meteora este un loc istoric masiv, unde vara este extrem de cald si iarna este foarte rece. Asadar, este mai bine sa iti planifici o vizita in aceasta zona la inceputul sezonului de vara, la sfarsitul verii sau chiar in timpul sezonului de primavara.
Manastirile bizantine uimitoare de la Meteora sunt cocotate deasupra unor stanci imense ce arata ca niste piloni de piatra, formand un peisaj desprins din romanele fantastice. Vastele coloane din gresie puternic erodate au captivat oamenii de sute de ani, dezvoltand o semnificatie mistica pe langa cea crestina, atragand astfel turisti din intreaga lume ani la rand. Aceasta zona poate deveni, insa, foarte aglomerata atunci cand sosesc autocarele pline cu turisti care cauta o experienta spirituala si una de veneratie a puterii si maretiei naturii. Manastirile in sine sunt foarte interesante si merita sa fie vizitate, in ciuda aglomeratiei, dar adevaratele minuni ale Meteorei pot fi traite doar calatorind pe aleile din acest peisaj spectaculos, deseori neglijate de vizitatorii acestui loc mirific.
Meteora a avut odata 24 de manastiri, desi acum doar 6 au ramas active. Acestea sunt, pe merit, site-uri inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind realmente unice in intreaga lume.
Manastirile de la Meteora se afla in spatele pitorescului Kastraki, iar pentru a ajunge la ele va trebui sa strabati un drum pe culmile stancilor. Drumul este ca un sarpe urias, care se unduieste printre ravene, peste putinele dealuri cultivate, alunecand printre rocile galben-verzui abrupte ale Meteorei.
In timp ce urci pe jos sau cu masina, vei observa ca dealurile emana mirosuri imbietoare, indiferent de anotimpul in care te duci acolo. Peste tot in jur este calm si linistit, doar un vant usor iti va insoti gandurile. Rocile salbatice si falnice isi fac simtita prezenta in stanga si in dreapta drumului. Scarile din lemn vechi, jumatate prabusite, te vor calauzi catre manastirile pe care doresti sa le vizitezi, fiind insotite de aceste roci multicolore care fac spectacol in renumita Meteora.
Daca iti doresti sa vizitezi Meteora pentru o experienta religioasa si spirituala pe acest taram sacru, iata ce manastiri iti sunt recomandate sa vizitezi:
Manastirea Marelui Meteor
Aceasta este cea mai mare biserica dintre toate cele existente in Meteora, fiind astazi folosita ca muzeu. Marele Meteor, cunoscut si sub numele de Manastirea Schimbarea la Fata a lui Hristos, a fost deschis in jurul anului 1340 de catre Sfantul Atanasie. Aceasta este o destinatie turistica incredibil de populara, drumul catre Meteor creandu-ti reale emotii si adrenalina prin spectaculozitatea lui. Ia-ti timp pentru a cauta un ghid care sa iti ofere toate explicatiile de care ai nevoie in aceasta excursie si, de asemenea, asigura-te ca esti echipat corespunzator atunci cand urci pe treptele inguste care duc catre Meteor. Daca iti plac drumetiile iesite din comun si iubesti aventura, acest peisaj strain ar putea fi o alegere excelenta pentru tine!
Manastirea Varlaam
Aceasta este cea de-a doua manastire ca dimensiune din Meteora. Manastirea Varlaam serveste, totodata, ca muzeu si casa parohiala pentru trei episcopi, datand din secolul al XVII-lea. Pentru ca vizitatorii sa poata ajunge la intrarea in manastire, ei trebuie sa urce 129 de scari, pana cand ajung la o inaltime de 373 de metri. Cu toate acestea, uneori, calugarii folosesc o plasa pentru a transporta diferite obiecte de uz casnic, mancare sau materiale specifice lacasului de cult. Aici, turistii pot vizita azilul de batrani, spitalul, vechea trapeza si Bisericuta Sfintilor fara de Arginti.
Manastirea de calugarite Rousanou
Aceasta manastire este inchinata Sfintei Barbara, dar dedicata “Schimbarii”. Manastirea Rousanou a fost fondata in secolul al XVI-lea. Desi, in ziua de azi, accesul in aceasta manastire se face prin cele doua poduri solid construite, pana in anul 1897 oamenii puteau urca aici doar urcand pe niste scari de sfoara. In aceasta biserica, turistii pot cinsti Sfanta Mucenita Varvara, avand, de asemenea, ocazia de a admira icoane, moaste ale diverselor sfinti, cruci si picturi impresionante.
Manastirea Sfantului Nicolae Anapafsas
Aceasta este prima manastire care iti apare in cale daca vizitezi Meteora venind din Kastraki. Manastirea Sfantului Nicolae Anapafsas este, totodata, mai indepartata fata de celelalte, situandu-se pe o stanca ingusta cu o imagine spectaculoasa.
Manastirea Sfintei Treimi
Legenda spune ca intreaga constructie a acestei manastiri a durat circa 70 de ani, deoarece a fost destul de dificila urcarea materialelor de constructie. Aceasta este situata pe o stanca gigantica, pe care vizitatorii sunt nevoiti sa urce 140 de scari pentru a putea ajunge la intrare. Manastirea Sfintei Treimi este formata, de fapt, din doua biserici mai mici, avand o suprafata totala de 1000 de metri patrati. Daca doresti sa obtii o priveliste superba a Meteorei, atunci acesta este locul cel mai porivit. Din Manastirea Sfintei Treimi obtii o panorama de 360 de grade, putand admira, de asemenea, manastirile Varlaam, Sfantul Stefan, Marele Meteor si superbul oras Kalambaka, situat in apropiere de Meteora.
Manastirea Sfantului Stefan
Daca mergi in Meteora din directia orasului Kalambaka, aceasta va fi prima manastire pe care o vei putea observa. Fiind ridicata pe o stanca gigantica de circa 750 de metri, aceasta detine o cetate impresionanta pe care o pot vizita turistii curiosi. Manastirea Sfantului Stefan a fost una dintre primele biserici ridicate in Meteora, accesul in ea putandu-se face prin intermediul unui pod lung de 8 metri. Aceasta este singura manastire in care traiesc astazi calugarite, gazduind, totodata, un muzeu, unde turisti pot vedea manuscrise valoroase, haine croite cu fir de aur, carti evanghelice, diverse sculpturi si multe alte obiecte specifice lacasului de cult.
Magia calatoriei la manastirile din Meteora este o bucurie pura. Ai nevoie de doar cateva ore pentru a te putea plimba prin aceasta zona de vis.
Pentru detalii privind ofertele catre Grecia, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.