Atena

*Sursa foto: Nick Pavlakis / Shutterstock.com

Sa presupunem ca, indiferent de motiv, te afli in capitala Greciei. Si, pentru acelasi motiv, ai doar cateva ore la dispozitie pentru a cunoaste frumusetile Atenei. Desigur, stii ca in cateva ore nu poti sa vizitezi toate atractiile importante ale acestui oras. De aceea, trebuie sa iti cantaresti timpul liber cu atentie si sa alegi cele mai cunoscute obiective turistice pe care sa le vezi astfel incat sa nu regreti ulterior.

Se spune despre Atena ca este un oras haotic, un exemplu bun pentru o planificare urbana care merge prost. Atena, in ciuda strazilor sale intortocheate si a aerului sau incetosat, are o istorie spectaculoasa. In timpul celor cateva ore pe care le ai la dispozitie in capitala Greciei, vei vedea, indubitabil, cateva urme ale ramasitelor vechilor civilizatii care se gasesc pe un teren care arata practic neatins, oferindu-ti sentimentul ca orasul este, pur si simplu, construit in jurul acestor ruine si ca isi continua calea asupra lor. Apoi…exista Acropole, care are un aer mistic ce se separa detasat de restul Atenei.

Daca stai in Atena doar cateva ore, concentreaza-te pe cunoasterea istoriei vechi a orasului, in loc sa fugi dintr-o parte in alta in speranta ca vei apuca sa vezi toate atractiile mari ale acestei capitale. Acest lucru presupune sa iti pastrezi mintea concentrata in timp ce parcurgi orasul, pentru a nu te lasa ispitit de cele din jur.

Fa un tur al anticelor Acropole!Acropole

*Sursa foto: RossHelen / Shutterstock.com

Acropolele a fost dezvoltat in secolul al V-lea si a reprezentat terenul propice pentru unele dintre cele mai inovatoare idei ale acelei perioade. Democratia a crescut din conversatiile ce au avut loc pe terenurile de la Acropole, care au cuprins minuni arhitecturale ce influenteaza arhitectura chiar si in ziua de azi. Cel mai faimos este Parthenonul (construit in anul 438 i. Hr.). Pamanturile in care Socrate isi desfasura activitatea este un must-see pentru fiecare nou vizitator al Atenei. Dar, pregateste-te! Chiar si in afara sezonului, locul este vizitat de o multime interminabila de turisti. Un sfat bun: Pentru a nu sta la coada mare de oameni care inainteaza spre Acropole, la intrarea principala, incearca drumul din partea sudica a dealului, mai putin batatorita si, totodata, mai putin aglomerata.

Intrarea sudica inseamna o scurta plimbare pe jos, prin unele dintre terenurile in panta ale Acropolelor, unde vei observa cateva statui antice vechi si sfaramicioase, dar inca impresionante. Acest drum printre copaci, cu vederi spectaculoase ale orasului, este surprinzator de linistit. Este, totodata, o cale buna de a vedea teatrul de la Acropole care, desi mai are doar cateva ramasite ramase din el, are inca autenticitate si farmec.

Dupa ce ajungi la Parthenon, vei observa ca se pierde usor, usor din autenticitate. In timp ce Parthenonul este, in mod cert, grandios si impresionant, se vede cu ochiul liber ca acesta a fost reconstruit in timp. Exista chiar si semne care iti ofera informatii despre reconstructia acestui monument. Poti, de asemenea, sa inchiriezi un ghid audio sau sa te alaturi unui ghid local in timp ce te plimbi in jurul Acropolelor, pentru a afla cat mai multe detalii exacte.

Sau poti sa stai pe margine si sa admiri privelistile magnifice ale Atenei care, din partea de sus a Acropolelor, este realmente impresionanta. Nu uita ca, in urma cu cateva mii de ani, filosofii Platon si Socrate au scris pe acest domeniu unele dintre cele mai mari invataminte ale lumii.

Daca, insa, privelistile de pe Acropole si Parthenonul nu iti atrag prea mult atentia, te poti indrepta catre  Muzeul Acropole. Acest muzeu a fost situat in fata Acropolelor, avand intrarea inclusa in tariful biletului de la Acropole. In anul 2008, insa, acesta a fost mutat intr-o alta locatie, iar acum trebuie sa platesti 5 euro in plus pentru a putea intra in incinta lui. La Muzeul Acropole ai ocazia de a vedea cateva piese istorice care au fost excavate de la Acropole. Un exemplu de arta antica este dat de Cariatide. Coloanele celor sase femei (cunoscute sub numele de Cariatide) pe care le vezi ridicate in templul Erechteion in timp ce vizitezi Acropolele sunt, de fapt, o copie. Statuile originale se afla in Muzeul Acropole.

In timp ce mergi pe jos in jurul Acropolelor, vei observa, probabil, bucatica din Templul lui Zeus Olimpianul, un templu masiv candva, care a fost finalizat in anul 132 d. Hr., dupa ce a fost partial construit cu 600 de ani inainte. Templul lui Zeus Olimpianul merita o vizita pentru a vedea modul in care coloanele templului au cazut la fel ca piesele de domino de-a lungul secolelor.

Templul lui Zeus Olimpianul a fost initial o cladire cu 104 coloane in stil corintic. In prezent, exista doar 15 ramase.

Viziteaza cartierul Plaka!Atena, cartierul Plaka

*Sursa foto: Anastasios71 / Shutterstock.com

Plaka este zona Orasului Vechi din Atena. Situata in apropiere de Acropole, Plaka si-a pastrat o mare parte din caracterul sau original si ofera un refugiu departe de expansiunea urbana din restul orasului.

Plaka este formata din mai multe magazine si cafenele si este, de asemenea, o zona buna in care sa mananci ceva traditional grecesc.

Toate localurile, tavernele si restaurantele din Orasul Vechi se gasesc in mijlocul unor locuri si ruine istorice, cum este Turnul Vanturilor, care a servit ca statie de meteorologie in primul secol. Aici vei gasi, de asemenea, gauri in pamant inconjurate de garduri, care arata faptul ca aici s-au gasit ramasitele unor cladiri antice.

In invecinatatea cartierului Plaka, vei putea gasi piata de antichitati Monastiraki, un loc excelent in care sa te plimbi prin magazine pentru a cumpara suveniruri.

Ce sa mananci in Atena:Mancare traditionala

*Sursa foto: Samot / Shutterstock.com

Mancarea traditionala din Grecia este formata din o multime de legume, multa carne si feta din belsug. Pe scurt, mancarea greceasca este spectaculoasa, iar Atena are o oferta de restaurante cu mancare diversificata. Incearca salata greceasca simpla, cu rosii, castraveti, masline, ceapa si branza feta. Sau, de ce nu, incearca un miel cu varza gatit in mod traditional. Produsele alimentare grecesti in Atena sunt o experienta in sine. Indiferent cat timp ai la dispozitie, nu uita sa gusti putin din mancarurile traditionale.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour, pe pagina de Facebook Dertour sau la numarul de telefon 031 438 73 21.