cash-sau-card

*Sursa foto: Jacob Lund / Shutterstock.com

Toata lumea iubeste vacantele, insa o parte din vacante este reprezentata de diversele griji, pregatiri si planificari. O mare dilema pe care o are turistul modern este in ceea ce priveste modul in care urmeaza sa faca platile. Daca in trecut singura varianta pe care o aveai intr-o tara straina era sa faci rost de moneda ei in cash, astazi exista alternativa cardului.

Cum este mai bine sa faci cumparaturile? Cu cardul sau cash?

In principiu, atunci cand pleci intr-o vacanta este bine sa ai la indemana atat cash, cat si un card. In felul acesta acoperi mai multe eventuale neplaceri si te poti bucura din plin de vacanta. Daca este sa luam fiecare varianta in parte, avantajele si dezavantajele sunt destul de echilibrate.

Avantajele si dezavantajele oferite de card

Daca optezi pentru cardul de debit, ai marele avantaj al confortului. Nu va trebui sa le porti de grija banilor pe care ii ai pentru vacanta, vei putea sa eviti casele de schimb valutar si ai avantajul de a plati cu usurinta aproape peste tot, fara taxe suplimentare.

Conform legislatiei, daca pierzi un card, paguba maxima pe care o poti avea pana in momentul in care anunti banca de problema, este de 150 de euro. Astfel, nu exista sanse sa ramai fara niciun fel de buget.

De partea cealalta, dezavantajele pot sa fie si ele destul de multe. In primul rand, cardul poate sa fie destul de usor de “pacalit” in magazinele de pe strada, comisioanele de retragere de la bancomate sunt, de cele mai multe ori, destul de mari iar in unele tari, bancomatele pot fi destul de rare. Pe langa asta, daca nu anunti banca emitenta a cardului ca pleci din tara, sunt sanse sa te trezesti cu contul blocat. In plus, in cazul in care iti este furat cardul poti ramane fara “bani” cateva zile pana cand banca iti emite un nou card.

Avantajele si dezavantajele cash-ului

Calatoria cu bani cash in buzunar este cea mai apreciata. Toata lumea prefera banii fizici si din punct de vedere al experientei, este mult mai placut sa folosesti o moneda noua atunci cand mergi in vacanta. Platind cu cash nu vei avea niciodata probleme in ceea ce priveste comisionul, nu va trebui sa cauti bancomate atunci cand tot ceea ce vrei este sa te bucuri de vacanta si nici sa anunti banca despre faptul ca esti plecat.

Cash-ul are si dezavantaje evidente. In primul rand, este un adevarat magnet pentru hoti, asadar, va trebui sa stai mereu cu o grija sporita atunci cand il folosesti. In al doilea rand, se poate deteriora destul de repede iar in al treilea rand, cursul de schimb valutar poate sa fie o adevarata paguba.

Puse in balanta ambele variante, nu vei descoperi, asadar, foarte mari diferente in ceea ce priveste eficienta.

Sfaturi in ceea ce priveste folosirea cardului

Daca alegi sa calatoresti cu cardul, este bine sa urmezi o serie de sfaturi:

  • Fa-ti un card cu conditii cat mai prietenoase de utilizare in strainatate. Comisioanele impuse de unele banci sunt uriase, in timp ce comisioanele altor banci pot fi prietenoase. Daca stii ca mergi destul de des in calatorii, este bine sa ai un card de debit pentru acest lucru, cu conditii cat mai bune.
  • Asigura-te ca ai un card functional, care poate sa fie folosit in tara in care mergi, nu este deteriorat si nu este expirat. Desi pare incredibil, exista destul de multi turisti care merg in vacanta fara sa stie ca au un card expirat.
  • Cauta informatii despre conditiile impuse de tara in care mergi in ceea ce priveste cardul. Desi poti plati cu cardul in aproape oricetara a lumii, exista si zone ceva mai deosebite. Spre exemplu, in Cambodgia, in Coreea de Nord si in Cuba vei avea probleme in gasirea unui bancomat. Daca ajungi in Iran, sansele de a scoate bani de la un bancomat sunt zero.
  • Tine cont de comisioane. Inainte de a pleca incearca sa analizezi cu atentie comisioanele impuse de banca ta. Exista o varietate mare de oferte iar comisionul poate incepe de la cativa lei pe retragere + un mic procent, pana la 10 lei pe retragere + un procent ceva mai mare.
  • Acorda atentie locului de unde cumperi. De regula, magazinele mari, hotelurile sau restaurantele sunt sigure. Magazinele mici pot genera probleme, insa, motiv pentru care mai bine alegi plata cash intr-un astfel de magazin.
  • Nu arunca chitantele platilor facute. Daca platesti cu cardul, pastreaza toate chitantele pe care le primesti. In felul acesta, in cazul in care apare o problema ai dovada la indemana.

Sfaturi in ceea ce priveste plata cu cash

De regula, multi oameni prefera cash-ul. Daca iti place sa platesti cash, un sfat ar fi sa il scoti tot de pe un card de debit, cel putin daca tara in care mergi are o alta moneda, nu euro sau dolar. Rata de schimb intre lei si euro si apoi intre euro si moneda pe care o doresti, poate sa fie dezavantajul tau.

Nu iti tine toti banii in acelasi loc. In cazul in care ai toti banii in portofel, spre exemplu, sunt sanse sa ramai fara acesta si sa-ti transformi intreaga vacanta intr-un real cosmar. Imparte-ti banii in mai multe buzunare si pastreaza-ti o suma de rezerva intr-un loc in care nu se asteapta nimeni sa ai bani.

NU in ultimul rand, evita sa fii foarte evident in momentul in care platesti ceva. Nu trebuie sa scoti toti banii din buzunar, ci doar monedele sau bancnotele de care ai nevoie. Un teanc de bani poate sa atraga foarte tare persoanele cu ganduri necurate.