In varful dealului Golgota se gaseste cel mai sfant altar din intreaga lume si, totodata, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Ierusalim, Biserica Sfantul Mormant – locul rastignirii, inmormantarii si invierii lui Hristos.
In ciuda aspectului sau exterior ce pare insignifiant in comparatie cu celelalte cladiri si edificii din Cartierul Crestin al Orasului Vechi, Biserica Sfantul Mormant trebuie sa se gaseasca pe itinerariul tau de calatorie in Tara Sfanta, oricat de credincios ai fi, datorita semnificatiei sale profunde.
In prezent, Sfantul Mormant este recunoscut de cinci comunitati crestine diferite: romano-catolica, ortodoxa copta, ortodoxa greaca, ortodoxa siriana si armeana, avand in spate o istorie impresionanta, plina de intamplari care au schimbat cursul omenirii.
Ce este de vazut in Biserica Sfantul Mormant:
Capela lui Adam. Incepe acest tur din partea nordica a Bisericii, unde se gaseste Capela Ortodoxa Greceasca a lui Adam. Locul se remarca cu o despicatura in stanca despre care se spune ca a aparut in momentul in care Fiul lui Dumnezeu si-a dat duhul. Legenda spune ca craniul lui Adam a fost gasit sub crucea pe care a fost rastignit Hristos, acesta fiind motivul pentru care capela a fost denumita astfel. Pe fiecare parte a intrarii in capela se gaseste cate o banca de piatra ce marcheaza locul de odihna al primilor doi conducatori ai cruciatilor, Godefroy de Bouillon si Baldwin I, morminte care au fost sparte de calugarii fanatici din Grecia in anul 1808.
Capela Sfantului Mormant. In partea vestica a bisericii, dincolo de Piatra Ungerii (unde a fost asezat si uns trupul Mantuitorului dupa rastignire), se gaseste Rotonda care adaposteste Sfantul Mormant (mormantul lui Iisus Hristos). Exteriorul Rotondei a fost reconstruit in stil rococo turcesc, dupa incendiul din anul 1808, de catre un grec din Smyrna (actualmente Izmir), pe nume Kalfa Komnenos. Deasupra intrarii atarna 43 de lampi apartinand bisericilor grecesti, armeene, latine si ortodoxe copte. Constructia are doua camere: Capela Ingerului, aflata la intrarea in Capela Sfantului Mormant si camera Sfantului Mormant, unde se gaseste o lespede masiva din piatra, care a fost intens lustruita de lacrimile credinciosilor ajunsi aici de-a lungul anilor.
In noaptea de dinainte de Duminica Pastelui, in incinta Sfantului Mormant are loc o ceremonie in care Patriarhul Ortodox Grec din Ierusalim intra in Capela Ingerului si ia Lumina Sfanta pe care o imparte tuturor bisericilor crestine din intreaga lume.
Capela Sfintei Elena. La capatul estic al navei bisericii, un pasaj semicircular ce trece prin Capela lui Longinus si Capela Impartirii Hainelor (care apartine armenilor) duce catre Capela Sfintei Elena. Acesta incapere micuta, cu patru coloane scurte ce dateaza din perioada bizantina, are o atmosfera speciala data de lumina ce vine din cupola, sporita fiind de lampile din jur si de impresionantul altar. In dreapta absidului altarului, Sfanta Elena, mama lui Constantin cel Mare, a gasit Crucea Adevarata.
Povestea Crucii Adevarate:
La ordinul lui Constantin cel Mare, primul imparat crestin al Romei, care domnea asupra Palestinei, au fost incepute lucrarile de constructie a bisericii in locul in care a fost ingropat Hristos. Pentru ca biserica sa fie construita, a fost nevoie ca un templu pagan al zeitei Afrodita sa fie demolat. Legenda spune ca, in timpul demolarii, mama imparatului Constantin, Sfanta Elena, a gasit ramasitele a trei cruci ce dateaza din vremea rastignirii lui Hristos.
Pentru a identifica crucea lui Hristos de celelalte doua ce apartineau celor doi hoti rastigniti impreuna cu El, un bolnav a fost pus sa atinga cele trei cruci. Se spune ca, in momentul in care a atins crucea adevarata, bolnavul s-a vindecat in mod miraculos.
Adevarata Cruce s-a gasit in locul in care s-a construit Biserica Sfantului Mormant. Este o piesa istorica, mistica si folclorica ce merita mentionata intr-un tur al acestui important obiectiv turistic din Ierusalim.
Pentru a gasi cele mai bune oferte turistice in Tara Sfanta, intra pe acest link: http://bit.ly/2N6ojsF