Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii cultivă plante în grădinile lor atât pentru utilizări practice, cât și pentru estetică. Grădinăritul, pe lângă faptul că oferă surse esențiale de hrană, este o adevărată artă. De la grădinile zen tradiționale orientale până la sanctuarele occidentale perfect îngrijite, peste tot în lume găsim locuri cu adevărat senzaționale unde mâna omului s-a jucat cu formele și culorile naturii.
Și pentru că tot a venit primăvara, iar natura începe să-și dezvăluie din ce în ce mai mult secretele cele mai frumoase, îți recomandăm 5 grădini care merită vizitate în această perioadă a anului:
- Keukenhof, Lisse, Olanda.
Keukenhof este cea mai frumoasă grădină de flori din lume. Acoperă o suprafață de 32 de hectare și găzduiește în jur de 7 milioane de plante. Poreclită „Grădina Europei”, Keukenhof este situată în orașul Lisse din vestul Olandei, la circa 30 km de Amsterdam și este deschisă doar primăvara, de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii mai. În această perioadă, vei avea ocazia să admiri milioane de lalele în plină floare, dar și albăstrele, narcise și zambile în toate culorile curcubeului. Grădina Keukenhof prezintă, de asemenea, cel mai mare spectacol de crini din întreaga lume!
Un alt lucru interesant despre „Grădina Europei” pe care trebuie să îl știi este că, în fiecare an, aceasta are teme diferite. Anul acesta, tema este „O lume a culorilor”.
Locuri de cazare în Amsterdam poți găsi aici!
- Versailles, Franța.
Această grădină magnifică din Versailles, situată la circa 23 km de Paris, ocupă 800 de hectare de teren și este una dintre cele mai mari atracții turistice din Franța, atrăgând anual peste 6 milioane de turiști din toate colțurile lumii. Conține 300 de hectare de pădure, sute de acri de paturi de flori, 35 de kilometri de canale, 600 de fântâni și 372 de statui. Găzduiește, de asemenea, în jur de 200 000 de arbori și mai mult de 210 000 de plante cu flori.
Grădina de la Versailles datează din perioada de domnie a lui Ludovic al XIV-lea, 40 de ani durând întreaga sa amenajare. Din 1979, grădina și palatul Versailles sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Locuri de cazare în Paris poți găsi aici!
- Grădina Botanică Tropicală Nong Nooch Tropical, Pattaya, Thailanda.
Deschisă în anul 1980, grădina botanică Nong Nooch este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din orașul Pattaya, fiind vizitată zilnic de circa 5000 de oameni. Ocupă o suprafață de 500 de acri și afișează cea mai mare colecție de plante cu flori din țară, cu peste 670 de specii native.
Grădina are un design simetric și este traversată de o pasarelă lungă de 1,1 kilometri. Arbuștii de bonsai, ferigile, palmierii, cactușii, orhideele și grădinile plutitoare sunt distribuite în secțiuni separate, în așa fel încât să poată fi vizitate cât mai ușor.
În afară de specii de plante uimitoare, grădina botanică Nong Nooch prezintă și un spectacol cultural thailandez, un iaz de pescuit, un muzeu auto și un spectacol cu elefanți.
Oferte de vacanță în Thailanda poți găsi aici!
- Grădina Botanică Regală Kew, Londra, Marea Britanie.
Impresionanta grădină botanică regală din districtul Kew al Londrei cuprinde 326 de acri de teren și adăpostește peste 50 000 de specii diferite de plante. Această grădină istorică este, de asemenea, un patrimoniu mondial, găzduind atât plante uluitoare, cât și galerii de artă, edificii unice și case verzi. A fost creată în 1759 de către membrii Casei Regale, iar astăzi este o instituție științifică cu colecții de plante vii și conservate.
Printre punctele de atracție ale grădinii se numără Ierbarul Kew (cel mai mare din lume), librăriile și arhivele, Palatul Kew, Palm House și, nu în ultimul rând, Treetop Walkway, o pasarelă de 18 metri înălțime ce plimbă vizitatorii printre coroanele copacilor, oferind imagini impresionante ale întregii zone.
Locuri de cazare în Londra poți găsi aici!
- Grădina lui Claude Monet, Giverny, Franța.
Magnifica grădină a lui Claude Monet este situată în localitatea Giverny din nordul Franței, fiind proiectată de însuși celebrul pictor impresionist în anul 1890. Fostă fermă cu grădină de legume, acest loc a fost transformat în totalitate de Monet, care i-a oferit o arhitectură deosebită și i-a construit un lac artificial pe cursul micului pârâu din spate, pe care l-a numit Lacul Nimfelor. De asemenea, el a construit un pod peste lacul ce este astăzi plin de nuferi. Grădina adăpostește însă multe alte specii de plante. Trandafirii cățărători, pomii fructiferi și sălciile frumoase sunt doar câteva dintre atracțiile acestei grădini pitorești.
Peisajul deosebit al grădinii a fost sursă de inspirație pentru multe dintre lucrările pictorului. Grădina, în ansamblul ei, este considerată o capodoperă a lui Claude Monet, poate cea mai mare realizare a sa.
Locuri de cazare în Giverny poți găsi aici!