Sursa foto: David Ionut/Shutterstock.com

Thailanda adăpostește peste 40 000 de temple budiste pe teritoriul său, 33 902 dintre ele fiind încă în folosință. Denumit wat în limba thailandeză, fiecare templu din această țară este diferit, însă aproape toate au un chedi (o stupă sau o pagodă, uneori aurită, alteori din piatră) și / sau un turn conic în stil khmer cu o bază largă și cu un viharn (sală de adunare). Toate au o varietate de statui și imagini ale lui Buddha. 

Aceste clădiri religioase, atât de importante în viața thailandezilor, au devenit adevărați magneți pentru turiști, nu doar datorită importanței lor spirituale și sociale, ci și pentru că sunt printre cele mai frumoase și impresionante structuri arhitecturale pe care le vei vedea vreodată.

Wat Rong Khun. Situat în localitatea Chiang Rai, în nordul țării, Wat Rong Khun sau „Templul Alb” este unul dintre cele mai fotografiate și vizitate temple din Thailanda. După cum spune și denumirea sa, templul are o culoare albă ce simbolizează puritatea lui Buddha, dar și bucăți de sticlă  ce reflectă lumina soarelui, sticla semnificând înțelepciunea lui Buddha. O reconstrucție completă a templului a fost începută la sfârșitul secolului al XX-lea, lucrările continuând și astăzi. Se preconizează că, la finalul reconstrucției, templul va avea nouă clădiri separate, inclusiv o locuință pentru călugări.

Sanctuarul Adevărului. Este una dintre cele mai emblematice clădiri din Pattaya. Construcția templului Sanctuarul Adevărului a fost începută în anul 1981 de către excentricul om de afaceri Lek Viriyaphant, el dorind să creeze un loc de apreciere a valorilor tradiționale antice ale pământului, cunoașterii și filozofiei estice, fără a avea o legătură cu o religie specifică. Făcut din lemn de tec, sanctuarul ajunge până la 105 metri înălțime și are o arhitectură thailandeză din perioada Ayutthayan, plină de decorațiuni tradiționale budiste și hinduse sculptate manual.

Construcția Sanctuarului Adevărului este încă în desfășurare și este programată a fi finalizată abia în anul 2050.

Wat Arun. Unul dintre cele mai cunoscute temple budiste din Thailanda, Wat Arun este o reprezentare arhitecturală a Muntelui Meru, centrul lumii în cosmologia budistă. Numit după zeul hindus Aruna, acest templu situat pe malul vestic al râului Chao Phraya, în Bangkok, a fost construit în anul 1768 de către regele Taksin. Vârful impunător al templului atinge 70 de metri înălțime și este ornat cu porțelan chinezesc și cu sticlă colorată. Picturile murale detaliate și impresionanta statuie din aur a lui Buddha sunt doar câteva dintre lucrurile de admirat în Wat Arun.

Wat Pho. Denumit și Wat Phra Chetuphon sau Templul lui Buddha Culcat, acesta este unul dintre cele mai mari complexuri de temple din capitala Thailandei, fiind renumit pentru imensa statuie a lui Buddha culcat, care este acoperită cu foiță de aur, măsurând 46 de metri lungime. Picioarele statuii au o lungime de 5 metri și sunt decorate cu ilustrații ale caracteristicilor (laksanas) favorabile lui Buddha. 

Construit pe o insulă aproape de Marele Palat, Wat Pho este considerat a fi unul dintre cele mai vechi temple din Bangkok și, totodată, locul în care a luat naștere masajul thailandez. 

Wat Chaiwatthanaram. Wat Chaiwatthanaram este un complex de temple impresionant din Ayutthaya, o capitală străveche a Thailandei ce cândva a fost cel mai mare oraș din lume. Situat pe malul vestic al râului Chao Phraya, acest loc sacru inclus astăzi în Patrimoniul Mondial UNESCO a fost construit acum 700 de ani și include 67 de temple și ruine, printre care Palatul Regal, Wiharn Phra Mongkol Bophit, Wat Phra Sri Sanphet și Wat Phra Mahthat (unul dintre cele mai fotografiate temple din zonă). 

Pentru că templele sunt locuri sacre de o importanță deosebită pentru thailandezi, vizitatorii sunt rugați să se îmbrace corespunzător atunci când intră în incinta lor. Acest lucru presupune purtarea unor pantaloni lungi sau a unei rochii lungi, iar umerii să fie acoperiți. Vizitatorii trebuie, de asemenea, să se descalțe la intrarea în templu.