După un an complicat din atât de multe puncte de vedere, zilele libere prilejuite de sărbătorile de iarnă vin ca o gură de aer proaspăt. Cu toții visăm la o vacanță relaxantă, departe de grijile acestui an, de știrile despre numărul de infectări sau de problemele de la serviciu.

Tu ți-ai programat deja vacanța de iarnă? Iată câteva idei despre cum poți profita de zilele libere de sărbători.

Un Crăciun inedit, în Egipt

Ce-ai spune dacă în locul bradului împodobit și al colindelor, anul acesta ai pleca pe urmele faraonilor și ai face o incursiune în istoria fascinantă a Egiptului? Această țară plină de mister, numită și ”perla Africii” are nenumărate tradiții și posibilități de a petrece câteva zile departe de tumultul vieții cotidiene. De la piramidele din Giza, Marele Sfinx și muzeele din Cairo care adăpostesc comoara lui Tutankamon sau statuia lui Anubis, până la plajele cu nisip fin și apă cristalina a Mării Roșii, Egiptul are câte o atracție pentru orice tip de turist. 

Ești pasionat de istorie și îți dorești să vezi una dintre cele șapte minuni ale lumii? Alege destinația Cairo, cu o excursie la Marea Piramidă din Giza. Îți place arhitectura și vrei să admiri clădiri vechi de câteva sute sau chiar mii de ani? Îndreapătă-te către Alexandria sau Luxor, unde vei putea vedea unele dintre cele mai frumoase moschei, catedrale și temple din lume. Dacă ești o persoană religioasă și vrei să te reconectezi cu divinitatea, fă o excursie până la Muntele Sinai. Iar dacă-ți dorești o vacanță liniștită, pe coasta Mării Roșii, petrece-ți Crăciunul în Hurgada, la unul dintre resorturile de patru stele. Acestea oferă piscine acoperite și în aer liber, centre spa și terenuri de sport, unde te  poți relaxa și îți poți încărca bateriile pentru un nou an.

Alege această destinație mai ales dacă nu îți plac frigul și temperaturile scăzute. Iarna, temperaturile în Egipt nu scad niciodată sub 10 grade, astfel că te vei bucura de o vreme plăcută, cu soare blând și temperaturi potrivite pentru plimbări și relaxare.

Shopping de lux în Dubai

O destinație de vacanță favorită, în special în timpul iernii, Dubai rămâne orașul asociat cel mai adesea cu luxul și cu un nivel de trai foarte crescut. Pentru cei care știu puține lucruri despre Dubai, acesta face parte din Emiratele Arabe Unite, unde locuiesc unii dintre cei mai bogați oameni din lume. Ce poți face într-o vacanță în Dubai? Ei bine, pregătește-te, în primul rând să vezi construcții spectaculoase, zgârie-nori care sfidează parcă legile fizicii și insule luxuriante, construite de oameni.

În vacanța în Dubai, ai parte de ape turcoaz și plaje cu nisip fin, hoteluri și resorturi de lux, operate de cele mai importante lanțuri hoteliere din lume, precum Hilton sau Sheraton, care oferă servicii premium ireproșabile. Dacă îți plac cumpărăturile de lux, Dubai este destinația pe care trebuie să o alegi. Vei găsi aici mall-uri imense pe care nu le poți străbate de la un capăt la celălalt într-o singură zi și oferte de nerefuzat la cele mai luxoase branduri din lume.

Dacă îți place să experimentezi gusturi și senzații, Dubai este o destinație ideală. Găsești aici unele dintre cele mai faimoase restaurante, cu multe stele Michelin, perfecte pentru a încerca gastronomia arabă dar și pe cea internațională.

Vacanța ca o lună de miere, în Republica Dominicană

Cine spune că o vacanță în Caraibe trebuie să fie rezervată numai proaspeților căsătoriți? Republica Dominicană este o binecuvântare pentru trup, minte și suflet, la orice vârstă. O țară cu care natura a fost extrem de generoasă: plaje cu nisip fin, roz, ape cristaline, piscine naturale, cascade, munți înalți și o vegetație luxuriantă. Toate aceste locuri perfect ”instagramabile” te vor ajuta să te relaxezi și să uiți de orice probleme din viața de zi cu zi. Vacanța de iarnă în Republica Dominicană e un prilej de liniște și echilibru, astfel încât să începi noul an cu forțe proaspete și optimism. 

La capitolul cazare, ai de unde alege: Republica Dominicană dispune de nenumărate resorturi și hoteluri care oferă servicii premium, cu multă grijă la detalii și personal foarte binevoitor.

Dacă ești pasionat de golf, nu poți face o alegere mai bună. Dominicana este considerată cea mai bună destinație de golf din Caraibe și întreaga America Latină. De altfel, la capitolul activități de vacanță, Republica Dominicană stă excelent. Iubitorii de sporturi nautice pot face orice sport aleg, de la snorkeling până la scuba diving iar cei pasionați de adrenalină pot experimenta senzațiile tari ale coborârii pe tiroliene peste pădurea tropicală. 

Dacă ești pasionat de istorie și îți place să descoperi gustul autentic al destinațiilor în care călătorești, este recomandat să faci câteva excursii la plantațiile de trestie de zahăr și de arbori de cafea sau să iei la pas străduțele capitalei Santo Domingo, în zona colonială, unde vei descoperi arhitectura unor vremuri demult apuse, de când Cristofor Columb descoperea America. Pentru frumusețea lui, acest oraș este inclus în patrimoniul internațional UNESCO.

Revelion în Tanzania

Africa este un tărâm misterios și fascinant deopotrivă, iar una dintre destinațiile africane pe care nu le vei mai putea uita este Tanzania. Un safari în Tanzania îți va da ocazia să vezi peisaje superbe, locuri și personaje inedite și animale sălbatice, în mediul lor natural. Într-o astfel de călătorie, ai ocazia să vezi lei, elefanți, rinoceri, leoparzi, dar și girafe, zebre sau gazele, alergând libere. Vei putea observa natura în marea ei măreție, așa cum o vezi numai în documentarele de pe Animal Planet. 

Dacă alegi să faci Revelionul în Zanzibar, una dintre cele mai renumite zone din Tanzania, datorită plajelor cu nisip alb și ape cu reflexii safir, ai la dispoziție nenumărate hoteluri, lodge-uri sau resorturi. Te poți bucura de camere cu vedere la oceanul Indian sau la piscinele interioare, străjuite de vegetație tropicală. Poți face masaje și tratamente corporale, majoritatea resorturilor având și centre spa. Iar dacă ești pasionat de sport, ai la dispoziție multe sporturi nautice, cu sau fără motor. În plus, nimic nu se compară cu senzația pe care ți-o oferă un cocktail tropical, pe o plajă cu nisip fin și alb, la umbra unui palmier, privind la valurile azurii care mângâie blând malul.

Vei fi, de asemenea, plăcut surprins de gastronomia din Zanzibar, cu feluri de mâncare ușoare, pe bază de fructe, legume și multe fructe de mare.

Vacanța la schi

Dacă te numeri printre cei care iubesc zăpada, muntele și sporturile de iarnă, vacanța de sărbători este prilejul perfect pentru a inaugura sezonul de schi. Te-ai hotărât deja unde vrei să schiezi anul acesta? Pentru ski in România poți opta pentru sejururi în stațiunile de pe Valea Prahovei, la Bușteni, Azuga, Predeal sau Sinaia. Acestea au avantajul că sunt foarte aproape pentru cei care locuiesc în zona de sud a țării. Ai parte de hoteluri confortabile, centre de închiriere a echipamentului sportiv și de monitori foarte bine pregătiți, care te pot ajuta să deprinzi tainele sporturilor de iarnă. Dacă îți dorești un sistem mai complex de pârtii, poți alege Poiana Brașov sau stațiunea Straja, din Parâng.

Pentru cei care vor să meargă la schi în afara țării, există nenumărate posibilități. Mulți pasionați de sporturile de iarnă se orientează către ski in Bulgaria, care oferă pârtii de schi pentru toate nivelurile, în stațiunile sale montane. Alege un sejur la Bansko sau Pamporovo, la prețuri foarte bune.

Pentru experiența schiatului pe ghețar, te poți orienta catre ski in Austria. Aici gasești pârtii de schi pentru toate nivelurile, foarte bine interconectate, cu facilități excelente pentru sportivi. Caută sejururi în Ischgl, Innsbruck sau Zell am See. Austria are unul dintre cele mai mari domenii schiabile din lume, datorită amplasării sale fericite între munți. Pârtiile beneficiază de peste 3000 de telecabine, telescaune și teleschiuri, care ajung la înălțimi amețitoare, chiar și la peste 3000 de metri. În plus, austriecii sunt foarte ospitalieri, iar timpul petrecut seara, după o zi întreagă pe pârtie poate fi foarte plăcut. Fie că alegi să te relaxezi la spa, fie că bei un schnapps în compania altor turiști, voia bună este garantată.

Vacanța de iarnă la băi

Te-ai gândit cum ar fi să petreci zilele libere de sărbător, într-o stare de profundă relaxare? Poți face acest lucru dacă alegi un sejur într-una dintre stațiunile balneare din România. De exemplu, poți face vacanța la Băile Felix, cea mai mare stațiune balneoclimaterică din România. La Băile felix, poți face proceduri de tratament, precum aplicațiile cu nămol cald, hidro și electroterapie, dar și gimnastică medicală sau masaj. Îți poți oferi astfel câteva zile de relaxare atât pentru trup cât și pentru minte, după un an în care grijile ne-au copleșit adesea.

Fie că alegi să îți petreci zilele libere de sărbători în țară, la munte, la schi sau la băile termale, fie că vrei să scapi de frig și zăpadă și cauți destinații mai calde și mai exotice, nu uita că este important să împarți aceste zile de liniște și relaxare cu persoanele dragi. Astfel te vei încărca mai ușor cu energie și optimism pentru anul care urmează.