Austria este una dintre principalele destinatii de schi din Europa si nici romanilor pasionati de acest sport alb nu le sunt straine partiile ireprosabile din aceasta tara. Mai jos, unele dintre cele mai bune statiuni de schi din Austria, un adevarat paradis al sporturilor de iarna, fiecare cu sute de kilometri de partii si zeci de instalatii de transport prin cablu.

Zona de schi Ischgl. Aceasta statiune din Tirol, situata pe valea Paznaun intre munții Silvretta și Verwall, cu numai 1.600 de locuitori, a reusit sa-si faca un renume greu de doborat in lumea iubitorilor de sporturi albe datorita conditiilor naturale si a investitiilor permanente in infrastructura de schi. Zona de schi Ischgl are in acest sezon un total de 238 de kilometri de partii interconectate potrivite pentru toate categoriile de schiori, pornind de la cei incepatori la cei avansati si 44 de linii de instalatii de transport prin cablu cu o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane pe ora. Sunt si piste pentru sanius, parcuri uriase de distractie precum Vita Ischgl Snowpark, iar zapada este garantata la Ischgl de la sfarsitul lui noiembrie pana la inceputul lunii mai. Cea mai lunga partie de schi are 11 kilometri, iar cea de sanius 7 kilometri.
Nu uitati ca adaca ajungeti aici puteti merge pe schiuri ( si cu telecabina) si in Elvetia, ca la Ischgl au loc cateva concerte “open air” in care sunt invitate vedete de talie mondiala si ca statiunea in sine are, cum altfel, tot ce-i trebuie pentru a fi o destinatie de vacanta completa, in special pentru cei mai petrecareti, daca avem in vedere oferta apres sky foarte generoasa din zona.

Vita Ischgl Snowpark

Zell am See-Kaprun, amplasata intr-un cadru natural deosebit

Regiunea Zell am See-Kaprun se mandreste cu cei 138 de kilometri de partii ale sale de pe versantul Schmittenhöhe, la care accesul facil este asigurat de cele 56 de instalatii moderne de tansport pe cablu (din care 12 echipamente teleschi si 17 de telescaun). Zona, amplasata intr-un cadru natural deosebit, pe malul lacului Zell cel mai curat din Europa dupa cum se mandresc localnicii, are si alte atuuri pentru o vacanta de iarna deosebita: ghetarul Kitzsteinhorn, la 3.029 de metri altitudine, ofera garantia zapezii din toamna pana in vara si posibilitatea de a schia tot timpul anului iar de la Gipfelwelt 3000, o terasa panoramica unica de pe Kitzsteinhorn, puteti admira peste 30 varfuri alpine. In regiune sunt aproximativ 20 scoli de schi si snowboarding, parcuri de distractii si zone special amenajate pentru copii. Gradul de dificultate al partiilor de schi este variat, desi predomina cele de dificultate medie, fara a lipsi si partiile marcate cu negru ( grele). Partiile Schmitten si Maiskogel sunt perfecte pentru familile cu copii.
Kitzbühel, cea mai premiata statiune din 2013

Kitzbühel, regiunea Tirol, este o destinatie de vacanta cu o reputatie internationala, iar motivele succesului sau pornesc de la locatia sa perfecta pentru sporturile de iarna, accesibilitatea si garantia zapezii pentru o lunga perioada de timp, din decembrie pana in aprilie. In Kitzbühel, unde schiatul a devenit deja o traditie de peste 120 de ani, sunt 170 de kilometri de partii potrivite pentru toate categoriile de schiori, 32 de kilometri de rute de schi pentru toate gradele de dificultate, deservite de 55 de instalatii de cablu ( din care 27 de telescaune si 9 telecabine). Kitzbühel este una dintre legendarele regiuni dedicate sporturilor de iarna din Alpi astfel ca nu lipsesc ofertele de distractie pentru amatorii de snowboard si de sanius. Din cele 170 de kilometri de partie, 69 sunt clasificati ca avand o dificultate usoara( partii albastre), 77 kilometri au grad mediu de dificultate ( rosu) si 24 sunt marcate cu negru ( partii grele). Mai nou, la Kitzbühel a fost implementat un sistem de avertizare in timp real asupra riscului de avalanse pe monitoare si pe smartphone! Nu lipsesc din Kitzbühel nici scolile de schi si posibilitatile de agrement après sky, asfel ca acest loc pare ca-si merita pe deplin faima. In 2013, skireport.de a desemnat Kitzbühel “cea mai buna statiune de schi din Austria”, distinctie primita si de la worldskyawards.com.

Austria - Hotel Grand Spa Resort A Rosa- Kitzbuhel 1
St Anton am Alberg, un loc idilic
Nu se stie, poate ca anul viitor distinctia de cea mai buna regiune de schi

va reveni St Anton am Alberg regiune de schi din Tirol care include oraselele St. Anton, St. Christoph, Zürs si Lech am Arlberg, cert este ca zona este foarte apreciata pe plan international, ca doar a gazduit si Campionatul Mondial de schi alpin in 2001. Oferta St Anton Alberg pentru fanii sporturilor albe nu este deloc de neglijat: are nu mai putin de 350 de kilometri de partii interconectate, la care accesul este “intermediat” de un numar de 94 de instalatii de transport prin cablu sigure si confortabile ( din care 35 telescaune si 6 telecabine). Din cei 350 kilometri de partii ireprosabile ale St Anton am Alberg, 142 se incadreaza la categoria „usoare”, 153 sunt medii si 45 kilometri sunt partii dificile, pentru avansati, restul fiind dedicat fanilor schi fond. Nu lipsesc nici partiile de sanius chiar si cu iluminare nocturna ( de aproximativ 4,3 kilometri lungime) precum si scolile de schi, iar cei mici au locuri dedicate pentru a prinde gustul sporturilor de iarna.
St Anton am Arlberg, sat de munte tirolez cu aproximativ 2.500 de locuitori reuseste sa satisfaca cele mai multe dintre nevoile vizitatorilor moderni dar pastreaza in acelasi timp o mare parte din originalitatea si farmecul sau traditional, fiind un sat vechi de peste 600 de ani.

st anton

Saalbach Hinterglemm, mai potrivita pentru schiorii incepatori

Saalbach Hinterglemm este o regiune de schi recomandata in special schiorilor care au depasit stadiul de incepatori si se pregatesc sa devina mai avansati. Amplasata in provincia Salzburgerland in apropiere de granita cu Germania, zona de schi Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang are reputatia de a avea sistemul de transpot pin cablu cel mai interconectat din Austria. Regiunea Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang are aproximativ 200 de kilomeri de partii cu grade diferite de dificultate, deservite de 55 de instalatii de transport prin cablu. Indiferent daca te cazezi in oricare din statiunile Saalbach, Hinterglemm sau Leogang, ai acces la toate partiile de schi din Skicircus doar cu ajutorul transportului pe cablu. Din cei 200 de kilometri de partii, 90 de kilomeri sunt „dedicati” schiorilor cu un grad mediu de pregatire ( 41 de partii), 95 de kilometri pentru cei incepatori ( 31 de piste) si 15 celor avansati ( 6 piste). Nu lipsesc snowparcurile, partiile pentru sanius, inclusiv cele nocturne, monitorii de schi si diferitele concerte menite sa le faca turistilor vacanta la schi o experinta cat mai completa.
Drum bun!
Carmen Neacsu