Daca iti doresti un concediu fara probleme, relaxant si cu amintiri frumoase, va trebui sa inveti sa ocolesti cateva dintre inselatoriile clasice “adresate” turistilor inocenti. Soferi de taxi care nu inteleg ce le spui si te duc unde vor ei, hotelieri ciudati, vanzatori agansanti pe strada, prieteni falsi, localnici binevoitori? Fii cu ochii in patru! Toata lumea este pusa pe castig… mai putin tu. Iata cateva inselatorii de vacanta, de care sa te feresti…
Inselatorii de vacanta – fii pregatit!
1. Daca ti se cer bani pe aeroport, “vamesii” sustinand ca viza ta nu este in regula, cerceteaza atent problema si fa-te ca nu intelegi. Spune-le ca vrei sa discuti cu superiorii din aeroport. Niciodata nu da bani cash persoanelor dubioase, mai ales daca stii ca esti cu actele in regula. Poti sa le spui si ca suni la ambasada, vor da imediat inapoi.
2. Cum iesi din aeroport te vor inconjura taximetristi zambitori care se ofera sa te duca rapid la destinatie. Sfatul meu este sa mergi cu autobuzele sau trenurile speciale, oricat de obosit ai fi. Insa daca vrei un taxi, alege o companie inregistrata – este foarte bine sa faci un mic research inainte de a pleca de acasa. Stabileste dinainte suma pe care o vei plati cu soferul de taxi!
3. Daca soferul de pe taxi iti spune ca hotelul/restaurantul/magazinul la care vrei tu sa mergi este inchis si ca stie el alta locatie, refuza politicos si spune ca trebuie sa te intalnesti cu cineva acolo unde vrei tu. Acestea sunt tepe deghizate pentru a te duce in locuri unde isi vand ei marfa.
4. Vanzatorii de la magazinele de suveniruri pot fi foarte convingatori, atat de convingatori incat sa te trezesti la hotel ca ai cumparat o multime de lucruri inutile, ca ai ramas fara bani si ca nu le poti lua cu tine acasa. Nu le da atentie si nu intra in micile dughene din piete. Ocoleste mai ales magazinele de bijuterii sau parfumeriile. “Ofertele speciale” sunt facute pentru ca ei sa castige, nu tu.
5. Daca planuiesti sa inchiriezi un scuter sau o masina, fotografiaz-o inainte si apoi parcheaz-o in alta zona decat in fata hotelului. Vehiculul poate avea probleme sau poate fi “imprumutat” peste noapte, iar tu vei plati tot. Fara discutii…
6. Daca localnici amabili se inghesuie sa te ajute sa gasesti o destinatie sau sa iti duca bagajele, refuza politicos. NU esti paranoic, ci doar precaut. La fel reactioneaza si in prezenta personajelor de culoare care vand diverse. Sau a celor care varsa “din intamplare” ceva pe tine si apoi incearca sa te ajute. Toate acestea sunt perfect organizate pentru ca tu sa ramai fara bagaj/portofel/bani/acte.
7. Daca intr-un bar se apropie de tine un strain/straina superba si iti zambeste, iar apoi purtati o discutie foarte inetersanta si pasionanta, nu iti spune ca esti cel mai norocos din lume. Asa ceva nu se intampla in realitate. Daca iti mai cere sa-i comanzi si o bautura, fugi cat poti de repede. Nota de plata te va lasa fara cuvinte!
8. Verifica foarte bine numele hotelului, adresa acestuia, numarul de telefon. Exista hoteluri “false”, cu aproape acelasi nume, care au legaturi puternice cu localnicii taximetristi. Vezi punctul 3.
9. Cand iti scrii datele pe fisa de la hotel, ai mare grija ce semnezi, chiar daca esti obosit si dornic sa te afunzi in patul din camera ta. Unii hotelier iti baga pe gat diverse tururi sau obiective turistice, inutile, care le vei plati la sfarsitul vacantei.
10. Daca vrei sa inchiriezi un apartament, fii foarte atent. Nu da niciodata banii in avans, daca nu primesti cheile. Nu da niciodata banii fara un contract. Si nu unul semnat in strada, pe masina. Fereste-te de orice ti se pare dubios.