Ofertele last-minute sunt uneori atat de tentante incat te pun in situatia de a le accepta pe loc, fara sa stai prea mult pe ganduri. Exista oameni care prefera spontaneitatea si se lasa prada “destinului” sau hazardului, cum vrei sa-l numesti. Navighezi pe internet pentru cu totul alte motive si brusc, iti apare in fata ochilor o oferta de nerefuzat in Maldive, Tenerife sau cine stie ce alt tinut exotic. Sa o ratezi – nu-ti vine, asa ca o primesti cu bratele deschise. Abia apoi constati ca plecarea este peste o saptamana, iar pasaportul tau tocmai a expirat. Sau ca ai vrea sa iei si copilul cu tine, dar nu ai reusit sa-i faci pana acum pasaport.
Dar (si) pentru asta s-au inventat pasapoartele temporare, nu? Sunt gata in doua ore sau pana cel mult a doua zi, asa ca sunt cea mai buna optiune pentru astfel de situatii – in ciuda faptului ca sunt valabile un singur an indiferent de varsta si nu pot fi prelungite.
“Viteza” cu care sunt eliberate pasapoartele temporare comparativ cu cele electronice (doua ore, fata de doua saptamani) le transforma in documentele preferate de foarte multi romani, chiar daca durata sejurului sau a vacantei exotice variaza de la cateva zile pana la cateva luni.
Si totusi, este bine sa stii ca nu toate tarile accepta intrarea in teritoriu cu acest tip de pasaport. Evident, ne referim la statele non-UE, stiut fiind faptul ca romanii – ca cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene – pot circula doar cu cartea de identitate, nefiind obligatoriu pasaportul, fie el temporar sau electronic.
Cum marea majoritate a ofertelor last-minute sunt pentru destinatii mult mai indepartate decat batranul nostru continent, vom face o trecere in revista a principalelor tari in care ai voie sa calatoresti cu pasaportul temporar si in ce conditii.
Astfel, atunci cand vei mai intalni oferte tentante si nu ai un pasaport electronic valabil, arunca-ti ochii si pe acest articol, ca sa stii daca si cat de repede iti faci bagajul pentru urmatoarea escapada.
Care sunt principalele tari in care ai voie sa calatoresti cu pasaportul temporar?
In Indonezia poti circula cu pasaportul temporar daca acesta este valabil cel putin sase luni de la data imbarcarii, dar numai daca si dupa ce ai obtinut viza de la misiunile diplomatice ale Indoneziei din strainatate. Acea facilitate oferita turistilor “Visa on Arrival” nu se aplica daca ai pasaport temporar. Mai mult, daca vrei sa pleci in Indonezia si ai pasaport temporar, este posibil sa fii refuzat chiar de companiile aeriene.
Si in Iordania poti circula cu un pasaport temporar pentru o perioada de 30 de zile. Nu se poate obtine viza de intrare la frontiera, fiind necesar sa te adresezi in prealabil unei reprezentante diplomatice iordaniene.
In Japonia ai voie sa circuli cu pasaport temporar. Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 vor fi exonerati de viza de intrare pentru o perioada de 90 zile si posesorii de pasapoarte simple temporare daca scopul calatoriei este turistic.
Kuweitul recunoaste valabilitatea pasaportului temporar romanesc. Cel putin in scripte. Practic insa, au existat suficiente situatii in care acest tip de pasaport nu a fost recunoscut de catre politia de frontiera a Aeroportului International din Kuweit si, implicit, nu au fost acordate vizele de intrare sau de rezidenta pe teritoriul kuweitian astfel incat sa putem afirma ca – in cazul acestei tari – este bine sa sufli si-n iaurt. Sau sa nu pleci de acasa fara un pasaport electronic valabil.
In cazul Libanului, situatia este usor mai complicata, in sensul ca acest stat recunoaste valabilitatea pasaportului temporar romanesc pentru turisti. Dar daca se intampla sa fi lucrat la un moment dat ca angajat in Liban, iar acum vrei sa circuli ca si turist, atunci trebuie sa obtii viza de la Ambasada Republicii Libaneze la Bucuresti. In orice situatie te afli, pasaportul tau trebuie sa fie valabil cel putin sase luni de la data solicitarii vizei. MAE nu recomanda utilizare pasaportului temporar.
Si autoritatile thailandeze au reguli speciale, in sensul ca acestea accepta pasapoartele temporare romanesti doar in anumite conditii: dupa intrarea in Thailanda, trebuie sa te prezinti la biroul politiei de imigrari, unde ti se va stampila pe pasaport data intrarii in tara si se va verifica, eventual, data de intrare in tara aplicata pe pasaportul precedent. De ce trebuie sa faci asta? Pentru ca dupa depasirea acestei perioade, pentru fiecare zi petrecuta in plus in Thailanda vei fi taxat cu cate 200 baht/zi, ceea ce inseamna in jur de 6 euro.
Daca circuli in Emiratele Arabe Unite cu un pasaport temporar, in ciuda faptului ca acest tip de pasaport este recunoscut de autoritatile EAU, exista institutii care refuza sa-l recunoasca. Asa ca nu-i exclus sa ai surprize la aeroport si sa nu poti obtine viza de intrare cu un astfel de pasaport sau sa fii refuzat din start, de catre companiile aeriene, atunci cand vrei sa cumperi biletul de avion. Daca nu vrei sa iti faci un pasaport electronic, ai grija ca macar cel temporar sa fie valabil cel putin sase luni de la data deplasarii.
***
Cand vine insa vorba de Mexic si Qatar (unul din statele Emiratelor Arabe Unite), este obligatoriu sa ai pasaport electronic! Autoritatile acestor doua state nu recunosc sub nicio forma pasaportul temporar si ai toate sansele sa fii refuzat de catre companiile aeriene la imbarcare sau sa nu obtii viza de intrare in tara sau viza de rezidenta.
Trebuie amintite apoi si cazurile in care obtinerea vizei dureaza cateva luni, timp in care poate expira valabilitatea pasaportului temporar. Ca sa nu ai surprize de felul acesta, cel mai bine este ca, atunci cand doresti sa calatoresti intr-o tara straina (din afara Uniunii Europene) sa verifici chiar pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe conditiile de calatorie valabile pentru statul respectiv.
*Sursa foto: Bogdan Ionescu / Shutterstock.
**Informatiile sunt valide la data publicarii articolului.