Orasul Alberobello, situat in regiunea Puglia din sudul Italiei, este o localitate inedita si pitoreasca, care se transforma incet-incet intr-o destinatie tot mai des intalnita pe radarul turistilor.

Micul oras face parte din Patrimoniul UNESCO pentru locuintele traditionale ale zonei – trulli. Aceste case sunt albe si au  acoperisuri conice din piatra. Iata ce ar trebui sa experimentezi in acest orasel:

Trulli, trulli, trulli…

Hai sa aflam mai in detaliu ce este un “trullo”. Este o mica locuinta construita din calcarul local, cu ziduri de piatra si un acoperis conic caracteristic. Este un tip traditional de structura intalnita in aceasta zona a Pugliei.

Cea mai turistica parte a orasului Alberobello este Rione Monti, un cartier asezat usor in panta, chiar in centrul orasului. Este alcatuit din mai multe trotuare ce se inclina in sus, catre deal. Privelistea din jur este placuta, iar micile buticuri sunt usor de gasit – fiind la orice pas: magneti de frigider, tablouri, vaze, ai de unde alege suveniruri pentru cei dragi, toate in forma de trullo!

Multe cladiri au fost transformate in mici “baruri” unde poti degusta vinuri locale, care se vand si in magazinele turistice impreuna cu biscuiti si paste fainoase. Desi zona este o atractie mare pentru turisti, preturile nu sunt deloc exagerate ca in alte zone ale Italiei. Dimpotriva, proprietarii vor incerca sa te atraga cu tot felul de promisiuni, deoarece concurenta este foarte mare. Localnicii te vor invita sa vezi cel mai vechi trullo, un trullo cu fantana, un trullo locuit, o terasa panoramica, o degustare de lichior – vei avea de unde alege.

Pornind de la Via Monte Michele, mergi pe alee pana ajungi la Biserica trullo din Alberobello, construita in secolul XX, Chiesa di Sant’Antonio.

Museo del Territorio

Acest muzeu este o combinatie reusita intre 10 trulli. Muzeul contine mici afisaje de echipament agricol si de constructie, cateva camera recreate in stil traditional, care ofera o idee despre modul in care traiau localnicii odinioara in acest mic oras.

Alberobello mai are si alte muzee micute, printre care si muzeul uleiului de masline, muzeul vinului si muzeul de artizanat. Din moment ce industria turistica sa afla in plina dezvoltare, mai multe muzee urmeaza a fi deschise.

Unde poti manca?

In jurul zonei turistice principale exista numeroase baruri mici si diverse taverne. Exista, de asemenea, mai multe restaurant si pizzeria, unele in trulli, altele la terase exterioare. Jos, pe strada principal, Largo Martellotta, exista baruri italienesti tipice si cateva magazine mici de produse alimentare. In fiecare zi de joi este deschisa o mare piata de fructe si legume, de unde poti cumpara o multime de produse locale, de la pepeni (1euro), pana la gramezi de cirese.

Pentru o masa copioasa, exista doua restaurante apropiate de centrul orasului, care servesc turistilor, la preturi “normale”, cu o mancare excelenta. Trullo d’Oro este unul dintre ele. Meniul include gustari variatte si focaccia. La cantina, situata pe strada principala din vecintate, exista noutatea unei bucatarii in plan deschis, unde poti urmari cum iti pregateste bucatarul mancarea. Acest local este pe Via Lippolis.